Maden suyu için mışıl mışıl uyuyun! Çektiğiniz uykusuzluğun sebebi magnezyum eksikliği olabilir. İşte bu eksikliğinizi tamamlayacağınız o besinler

Belki de çektiğiniz uykusuzluğun sebebi magnezyum eksikliğidir

Magnezyum vücutta protein sentezi, kas, sinir sistemi fonksiyonu, vücut için gerekli enerjiyi, kan basıncını ve kan şekerini düzenleyen çok sayıda enzim sisteminin yapısında bulunan mineraldir. İnsan vücudunda en fazla bulunan dördüncü mineral olup, vücutta kendiliğinde üretilmediğinden eksikliğinde veya yetersiz alımında birçok vücut fonksiyonlarında probleme neden olabilir.

Magnezyum sağlıklı kemikler, kas, sinir ve kalp için gereklidir. Vücudumuzda kullanılan magnezyumun yüzde altmışından fazlası kemik ve dişlerde bulunur. Geri kalanı yumuşak dokularda, kan ve vücut sıvılarında bulunur. Vücudumuzda 300' den fazla reaksiyonda rol oynar. 

Magnezyum eksikliği neden olur?

Magnezyum eksikliğinin en yaygın sebebi yetersiz ve tek yönlü beslenmedir. Bunun dışında böbrek, karaciğer ve bağırsak hastalıkları, aşırı alkol tüketiminde eksikliği görülür. 

Magnezyum eksikliğinde hangi sağlık sorunları ile karşılaşırız?

-Mide bulantısı, kusma,
-Gece artan bacak krampları,
-Kaslarda güçsüzlük, yorgunluk,
-Yüksek kan basıncı,
-Saç dökülmesi,
-Tükenmişlik ve depresyon hali,
-Konsantrasyon güçlüğü,
-Uykusuzluk,
-Huzursuz bacak sendromu,
-Kemik ağrıları

Magnezyum çeşitleri nelerdir? Ne için kullanılır?

Magnezyum glisinat ; Biyoyararlınım açısından en iyisidir. Depresyon halinde ve uyku bozukluklarında,
Magnezyum sitrat; Kas ağrılarında, 
Magnezyum malat; Kronik yorgunlukta ve diabette,
Magnezyum hidroksit; kabızlık tedavisinde daha çok kullanılır.

Peki magnezyum takviyesi için ne yapmalıyım?

Roka, pazı, ıspanak gibi bol yeşil yapraklı salatada, fındık, ceviz, badem, kaju gibi kuruyemişlerde, muz, avakado, bitter çikolata, balkabağı tohumunda, somon, uskumru gibi yağlı balıklarda bolca magnezyum bulunur.

Gıdalara rağmen hala magnezyum seviyeniz yetersiz ise günlük 300-400 mg arası magnezyum takviyesi öğün aralarında tek doz alınabilir. Kombine formlar önerilir. Mide boş iken magnezyumun emilimi daha iyidir. Bu nedenle ara öğünlerde alınması tavsiye edilir.

Ayrıca günde bir adet magnezyum ağırlıklı maden suyu tüketmekte magnezyum eksikliğinize fayda sağlayacaktır. Magnezyum takviyesi almadan önce mutlaka hekim görüşüne başvurmak önemlidir. 

Doçent Doktor Mehmet Emin Güneş/Genel Cerrahi Uzmanı