Kurban etinde 24 Saat uyarısı. Kurbanda et nasıl saklanır. Kurban Bayramı'nda et nasıl dinlendirilir. Bayramda doğru beslenme şekli nasıl olmalı?

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat

Bildiğiniz gibi bayramlar toplumda sevginin, birliğin ve barışın geniş sofralar halinde sunulduğu müstesna günlerdir. Bizler toplum olarak bu günlerde ikramı ve ikram edileni yemeyi seviyoruz. 

Peki, bayram diye her şeyi yiyelim mi? Misafirlikte ikram edilen tatlı geri çevrilir mi? Sabah kahvaltıda kurban etinden yapılan kavurmayı yemeyelim mi?

Şimdi bu soruların cevabına bakalım,

Belki bayrama has ucundan biraz kaçırdığımız şeyler olabilir ancak dikkat etmemiz gereken önemli noktaları belirtmek gerekir. Kurban Bayramı bu anlamda özellik arz eder. Et, şeker ve bol tatlı tüketiminin önemli ölçüde arttığı bir bayramdır.  Tüketiminden önce etlerin pişirilmesi ve saklanması hususunda bilmemiz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

-Yeni kesilmiş kurban etleri beklemiş ete göre daha serttir. Bu sertlik özellikle sindirim sorunu olanlarda zorluğa yol çar. Bu nedenle sindirim problemi olanlar, hazımsızlık çekenler eti buzdolabında uygun ısıda 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir.

-Etler orta ısıda pişirilmeli. Biliyoruz ki yüksek ısı, ette su kaybına neden olacak bu da etin protein değerini düşürecektir. Aynı zamanda yüksek ısı, etin iç kısmının tam olarak pişmesini de maskeler.

-Haşlama ve ızgara tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalıdır. 

-Eti kendi yağı ile pişirmeli zaten yağ oranı yüksek olan kırmızı ete ilave yağ eklenmemelidir.

-Beraberinde sebze ile zenginleştirmek, besin çeşitliliğini artırır. Özellikle C vitamininden zengin sebze veya yeşil yapraklı salatalar bolca tüketilmelidir.

-Mangalda kızartılacak etler, yakılmamalı. Biliyoruz ki yanmış ette kanserojen maddeler bulunur.

-Etlerin yanına yoğurt (özellikle ev yoğurtu) eklenmeli, kesinlikle gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. İçecek olarak magnezyum içeriği yüksek olan mineralli su ve ayran tercih edilmelidir.

Kurban etinde 24 Saat uyarısı. Kurbanda et nasıl saklanır. Kurban Bayramı'nda et nasıl dinlendirilir. Bayramda doğru beslenme şekli nasıl olmalı?

-Kurban etleri büyük parçalar halinde değil de, küçük parçalar halinde saklanmalı. Buzlukta -2 santigrad derecede 1-2 hafta, -18 derecede derin dondurucuda daha uzun süre saklanabilir.

-Çözülen etler hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çünkü çözülen etler mikroorganizmalar için ideal besin yerleridir.

-Doymuş yağ oranı yüksek olan kuyruk yağını kullanmamaya özen göstermelidir. 

-Sakatatlar bol miktarda esansiyel aminoasit içeren yüksek bir protein kaynağıdır. Demir ve B vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Ancak kolesterol ve doymuş yağ oranı fazladır. Bu nedenle sakatat kullanımının da önemli ölçüde arttığı bu günlerde kolesterolü yüksek olanlar, yüksek tansiyonu bulunanlar ve kalp damar hastaları özelikle fazla tüketmemeye dikkat etmelidir.

-Bu kadar yağlı beslenmeye karşılık su tüketimimizi artırmalı, günde 2 lt.ye yakın su tüketmeye özen göstermeliyiz.

-Hızlı yemek yemeyin ve lokmalarınızı iyice çiğneyin.
 
Gelelim tatlıya. "Ama bayram günüde yenilmezse ne zaman yiyelim" demeyin. Artık biliyoruz ki şeker vücuda giren bir zehirdir. Lütfen az ve sütlaç, meyveli muhallebi gibi sütlü tatlıları tercih edelim. 

Ve unutmayalım ki sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri fiziksel aktivitenin artırılmasıdır. Bunun için ağır spor yapmaya gerek yok. Bayram süresince günlük yaklaşık 30 dakikalık orta şiddetteki tempolu yürüyüş, bayram boyunca ucundan kaçırılanları telafi edecektir. 

Genel cerrahi uzmanı Doçent Doktor Mehmet Emin Güneş