Sürücü belgesini yenilecekler dikkat! Kronik rahatsızlığınız varsa vay halinize…

Üç haftadır bu konu üzerinde o kadar çok meşgul oldum ki; inanın bana hayatımda herhangi bir resmi belge almak için bu kadar zorlandığımı ve strese girdiğimi anımsamıyorum.

Konu aslında çok basit;

2016 yılından önce alınan ehliyetler 31 Temmuz’a kadar yenilenmez ise, 1 Ağustos itibariyle geçersiz sayılacak. Bu tarihe kadar ehliyetini yenilemeyenler, şu anda olduğu gibi 15 TL yerine 7 bin 438 TL ödeyerek eski ehliyetlerini yenilemek durumunda kalacaklar. Tabi son dakika bir tarihte bir erteleme olmaz ise!

İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya üzerine basa basa; 5 milyon 413 bin adet eski tip sürücü bölgesi sahibi için son yenileme tarihinin 31 Temmuz olduğunu yineliyor! Bakalım…

Gerekli belgeler de belli;

✓ Sağlık Raporu (sağlık ocağından ya da yönlendirilen devlet hastanelerinden)
✓ Sürücü Belgesi Yenileme Harcı (Buraya dikkat. ATM’lerden değil PTT şubelerinden yatırılacak)
✓ Bir adet biyometrik foto
✓ Eski sürücü belgesinin ibrazı (nüfus müdürlüklerinde başvuru yaparken)
✓  Nüfus cüzdanının ibrazı (nüfus müdürlüklerinde başvuru yaparken)

Hepi topu bu kadar…

Peki süreç o kadar basit mi? Maalesef orası biraz karışık. Hele ki; kronik rahatsızlığı olanlar ve yaşı 45‘i aşmış güzel insanlar için.

Burada ilk adım çok önemli. Ya ilk önce sağlık ocağına gidip, aile hekiminizi ziyaret edeceksiniz ve onun takdiri doğrultusunda Dahiliye, Kardiyoloji, Endokrinoloji ya da Göz vb. doktorlarına yönlendirileceksiniz ya da ‘aman yahu; şu 15 TL’yi bir an önce yatırayım da sonrası Allah kerim’ deyip, önce cebinizi e ruhunuzu rahatlatacaksınız.

Ben açıkçası ikinci yoldan ilerlemeyi tercih ettim.

Arama motorlarından birine “Sürücü belgesi harcını nereye yatırabilirim” diye yazdığımda karşıma “15 TL’lik harcı devlet bankalarının ATM’lerinden ya da PTT’den yatırabilirsiniz” bilgisi çıktı.

Kısmen yanlış bir bilgi olduğunu kısa amanda deneyimleyerek öğrendim. Nasıl mi? Anlatayım da okuyun bakalım!

Benim en çok zorlandığım kısımlardan biri buydu. 20 TL’nin bile yüzüne bakmayan ATM’ler, 15 TL’yi elinin tersi ile itip iade ettiler.

E hani ATM’lerden yatırabiliyorduk sürücü belgesi harcını? Yok valla, ne gezer! Belki 10 ATM arasında gidip geldim ama, beceremedim.

✓ 15 TL’yi attım almadı
✓ 20 TL’yi gönderdim beğenmedi
✓ 50 TL’yi zorladım oralı bile olmadı ATM’ler…

Çareyi PTT şubeden direkt yatırmakta buldum. Haliyle üzerimdeki büyük yük de kalkmış oldu.

İlk belgemi elime almanın gururu ile bu kez Sağlık Ocağımıza yöneldim. Sandım ki; sevgili aile hekimim bir tuş ile bana raporumu verecek, ben de güle oynaya nüfus müdürlüğüne gidip, işlemlerimi tamamlayacağım. O kadar kolay değil tabii ki… Sürecin ikinci zorlu kısmı aile hekimliğinde yaşanıyor.

Ben şeker gibi bir adamım. Kronik bir rahatsızlığım var. İleri safhada değil belki ama, aile hekimim e-Nabız uygulamasından bakıp tüm sağlık şeceremi görebildiği için durumum oldukça vahim! Beni ilgili branşlarda Dahiliye, Endokrinoloji ve Göz kontrolü için hastane hekimlerine yönlendirdi.

Ondan randevu al bundan randevu al! Valla dönme dolaba döndüm resmen…

Dahiliye birkaç kan ve idrar testi yaparak, Endokrinolojiye sevk etti. Endokrinoloji doktoru elime idrar bidonunu tutuşturarak, Göz doktoruna yönlendirdi. Elimde idrar bidonu, orası senin burası benim derken, deli danalar gibi hastaneler arası adeta mekik dokumaya başladım. Bunların her biri aynı gün de değil, ayrı ayrı randevular alarak, hastane kapılarını dolaşıyorsunuz. Arası en az birer hafta açık şekilde.

Hele ki; sağlık raporunu verecek olan doktor rapor düzenlemeyi ilk kez sizin üzerinizde deniyorsa, aman da aman. Yandı gülüm keten helva…

O başka bir doktora soruyor. Bilen doktor gelip bilgisayar başında ona anlatıyor. Sekreter bilir umarım diyorsunuz, ama o da ilk kez bilen doktordan öğreniyor. Daha önce hiç sağlık raporu düzenlemedikleri için birbirlerine bakıp, işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Siz de onlar öğrenene kadar muayene odasının kapısında bekleyip duruyorsunuz.

Hastanedeki işiniz bununla da sınırlı kalmıyor…

Vatandaşta, “15 TL harcı yatırın, sürücü belgeniz sizin” şeklinde bir bilgi var ama, öyle değilmiş maalesef.

Son dakika gelişmesiyle, sürücü belgenizi;

✓ Aile hekiminizden alabiliyorsanız 250 TL,
✓ Devlet hastanesine yönlendirilerek alıyorsanız 300 TL rapor ücreti ödemek durumundasınız!

E ne oldu bizim “15 TL ödeyin kurtulun” söylemleri. Yalan oldu, uçtu gitti…

Neyse ki; yanımda kredi katımda bir miktar param vardı da hastane veznesine giderek 300 TL’lik ödemeyi yaptım ve nihayetinde sağlık raporumu alabildim.

Bitti mi peki? Hayır elbette… Sonraki adım ilçelerdeki nüfus müdürlükleri. Randevunuzu internet üzerinden alıp, yola koyuluyorsunuz…

Diğer aşamalar geçtiğiniz için son aşamada neredeyse hiç yorulmuyorsunuz. Hissediyorlar belli ki; önceki aşamalarımızı ve 2 gün içerisinde yeni ehliyetiniz evinize teslim ediliyor.

Benden size tavsiye!

Bu iş her bir 5 milyon 413 bin kişi için son dakikaya bırakılacak kadar basit olmayabilir. Sonlara kalırsanız inanın bana benim yaşadığım stresi en az dört ile çarparsınız. Hele ki; yaşınız 45’i aşmış ve kronik rahatsızlığınız var ise, aman diyeyim!

Bir ayınız var. Yazdığım aşamaları dikkate alarak, adımlarınızı hızlı atmanızı öneririm.