Ey CeHaPe kış saati işkencesi hep senin yüzünden: Karanlıkta çocuklar okula insanlar işe gidiyor karanlıkta dönüyor, aydınlığa çıkmanın yolu yok mu?

Evet yanlış duymadınız. Karanlıkta çocukların okula, bizim işe gitmemizin tek sorumlusu kesinlikle CeHaPe'den başkası değil. 

Kış saati uygulaması 2016 yılında kaldırıldı. 7 senedir bu işkenceyi çekiyoruz. Çocuklar kör karanlıkta okula gitmek zorunda kalıyor. Vatandaşlar işine gücüne gitmek için karanlıkta ışığı yanmayan sokaklarda yürüyüp duraklarda bekliyor. Ve bunun sebebi de CeHaPe!

Peki neden kış saati uygulaması kaldırıldı?
Bu sorunun cevabından önce neden kış saati uygulamasının nereden çıktığını bilmek gerek. Kış saati yüz yıldan fazla bir süre önce kullanılmaya başlandı. Yazın saatlerin 1 saat ileri, kışın ise 1 saat geri alınmasının nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrik tasarrufu sağlamak. 

Düşünün milyonlarca kişi, ev, kurum, vs. aklınıza ne gelirse 1 saat daha az elektrik kullanacak. Tasarrufu hayal edin.

Ama gelin görün ki, 2016 yılında hükümet bir karar alarak kış saati uygulamasını kaldırdı. Kaldırıldığı yıldan itibaren vatandaşlar ne kadar isyan etse de bu karardan vazgeçilmedi. Hatta geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kış saati eleştirilerine 'tarihi' bir yanıt verdi: “Türkiye’de, İstanbul’da güneş saat 08.20’de ağarıyor, Paris’te saat 08.34’te, Berlin’de yine sekiz buçukta güneş ağarıyor; oralarda hiçbir problem olmuyor, bizde neden problem oluyor, anlamakta güçlük çekiyorum..."

Bakanın anlamakta güçlük çektiği konu şu; Türkiye'de milyonlarca çocuk, milyonlarca çalışan gün ağarmadan kör karanlıkta kalkıp okuluna, işine gidiyor. Bahsettiği Berlin ve Paris'teki çocuklar böyle yaşamıyor. Neden problem olduğunu Paris veya Berlin'de yaşayanlara sorarsa belki anlayabilir.

Hiçbir veri kış saati uygulamasının Türkiye'ye yarar sağladığını göstermiyor. Aksine yerli ve milli elektriğimizi (!) boşa tüketiyoruz. Kalkın bir veri açıklayın. Deyin ki kalıcı kış saatinin ülkeye şu kadar yararı var, şu kadar milyon lira tasarruf ediyoruz.

Diyebilir misiniz?
Diyemezsiniz; çünkü tasarruf yerine israf ediyoruz.
Bu ekonomik darboğaz içerisinde boşa harcanan elektriğin parasını kime ödüyoruz, kim bu işten para kazanıyor ona bakmak da lazım tabi... 

Artı özellikle İstanbul'da sabah saatlerinde yaşanan trafik kazaları da arttı. Neden? Çünkü uyuyoruz; uyanamıyor insanlar, hava karanlık; çünkü gece!

Ama bu kış saati işkencesi Bakan Bayraktar'ın suçu değil. Kış saati işkencesi kesinlikle CeHaPe'nin suçu. Buna şaşıracak olabilirsiniz. Ama bu kesin ve doğru bir bilgi. Eğer CHP'li milletvekilleri, eski başkan Kılıçdaroğlu veya yeni başkan Özgür Özel çıkıp kış saati uygulaması güzellemesi yapsaydı, "şöyle destekliyoruz, böyle yararlı, muhteşem, kesinlikle vazgeçilmemeli" ifadelerini kullansalardı bu işkenceyi 7 yıldır çekmek zorunda kalmazdık.

Başımıza ne geliyorsa CeHaPe yüzünden geliyor. Bu kış saati uygulamasını başımıza bela eden CeHaPe'ye teşekkürler!