İstanbul trafiğinin tek nedeni var: Ahlak yoksunluğu ve umursamazlık. Çözümü yok mu? Tabii ki var ama çözmek isteyene...

İstanbul ve kentin trafiği İstanbulluların ömründen, huzurundan ve parasından çalmaya devam ediyor.

Aracı olsun olmasın bütün İstanbulluların en büyük sorunu özellikle sabah ve akşam saatlerinde önü alınamayan trafik kabusu. Son 10 yıldır her geçen gün daha da artan, vatandaşların hem zamanını hem huzurunu hem ömrünü hem de parasını çalan İstanbul trafiği. 

Herkes şikayet ediyor; siyasetçisinden vatandaşına kadar. Aslında bu trafiğin sadece bir tek nedeni var. 

İstanbul trafiğinin tek nedeni ahlak yoksunluğu ve umursamazlık.

İstanbul'da araç kullanan, ister belediye otobüsü olsun, ister binek araç, ister ağır vasıta olsun isterse de işyeri / okul servisleri, sürücülerin çoğunun ahlaksız ve kural tanımaz olması bu sorunun tek nedeni.

Yukarıdaki video bunlardan sadece biri; insanlar beklerken kendini uyanık zanneden ahlaksızlar sapağa böyle giriyor...
Bazen bir sapağa girmek için 3 şerit kilitleniyor, birbirlerine yol vermemek için yarışıyorlar.

Hiç kimse kusura bakmasın, İstanbul'da direksiyonun başına geçen, kural tanımayan, "Aman o yaptı ben de yaparım o zaman" diyerek kuralları hiçe sayan bu ahlaksızlar yüzünden İstanbul adeta bir ömür törpüsü haline geldi. Kaynakçılar, ters yöne girenler, emniyet şeridi kullananlar, servisler ve 1000 - 2000 lira verip çakar taktırıp trafikte terör estirenler bu ahlaksızların önde gideni. Sadece vatandaşlar mı yaratıyor bu kaynak trafiğini? Maalesef hayır; İETT otobüsleri bile orta şeritten sapağa girmek için insanları sıkıştırıyor, kural tanımıyor. 

Evet sürücülerin büyük bir ahlak problemi var, peki bunun çözümü yok mu?

Tabii ki var. 
İstanbul'da trafiğin kilitlenmesine, içinden çıkılamaz hale gelmesine neden olan kronik noktalar var; bunların sayısı da 20'yi geçmez emin olun. Hatta bu noktaları araştırmanıza da gerek yok; yetkililer Radyo Trafik ekibine sorarsa tek tek anında cevabını alır Cezayir Doğan, Gizem Öztürk ve Kerem Öztürk'ten. Zira her gün saatlerce boğaz patlatıyorlar bunu anlatmak için.  
2023 rakamlarına göre İstanbul'da 37 bin 979 polis bulunuyor. 
Bu ahlaksızlıkların yaşandığı noktalara birer ekip koysanız ahlaksızlığın önüne büyük oranda geçersiniz. EDS'leri çalıştırsanız, kaynak yapana, emniyet şeridinden gidene, trafikte terör estiren servis şoförlerine her ihlalleri başına 50 bin lira para cezası kesseniz sadece 1 ayda trafik sorununu çözersiniz.

Ama tabii ki bu sorunu çözmek istiyorsanız bu adımları atarsınız. Benzin ve motorin 43 liraya dayanmış, İstanbul'da sabah ve akşam saatlerinde trafik nedeniyle 10 kilometre yolu aşmak 1.5 saati geçiyor, vatandaşların ekonomik kaybını düşünebiliyor musunuz?

Hadi parayı geçtim; insanların ruh sağlığı bozuldu, kimse evine veya işine tartışmadan gidemiyor. Kurallara uyan, kaynakçılara yol vermeyen, ters yönden geleni uyaranlar bu kentte şiddete uğruyor, ama kimsenin umurunda bile değil.

Eğer toplumda ahlak ve adalet yoksa orada gidecek yol bile bulamazsınız.
Maalesef ki İstanbul trafiğine çıkan sürücülerin çoğunda da ahlak, vicdan ve adalet yok.
Ve unutmayın ki adalet hepinize lazım olacak.