Konut kampanyasını duydunuz mu! Herkesin bir evi olacakmış, 1.29 faiz ve sadece 'milyon lira' peşinat vermeniz yeterli olacakmış: Aklımızla dalga geçiyorlar

Yeni konut kampanyaları duyuruldu. Ödeme yöntemi olarak 4 tane seçenek sunulmuş, bu kampanya sayesinde evi olmayan herkes ev sahibi olacak; tam bir müjde değil mi?

Tabii ki değil; resmen aklımızla dalga geçiyorlar. İstanbul'u örnek alalım; ortalama bir konut fiyatı İstanbul'da 4 milyon 600 bin lira. Endeksa verileri bunu söylüyor. Yani düz hesap İstanbul'da ortalama konutun fiyatı 5 milyon lira.

Şimdi muhteşem harika müthiş son açıklanan kampanya duyurusuna bakalım. 4 farklı seçenek sunulmuş.

Konut kampanyasını duydunuz mu! Herkesin bir evi olacakmış, 1.29 faiz ve sadece 'milyon lira' peşinat vermeniz yeterli olacakmış: Aklımızla dalga geçiyorlar

- Birinci seçenek: Peşin alımlarda yüzde 25 indirim sağlanacak.
- İkinci seçenek: Yüzde 25 peşinat ile 3 ara ödeme olacak. Vade farksız ara ödemeli modelde 6, 12, ve 24. aylarda ödemeler yapılacak.
- Üçüncü seçenek: Ödemenin yarısı peşin olacak. Kalan yarısı için yüzde 1,29 vade farkıyla 24 ay sonra ödeme imkanı sunulacak.
- Dördüncü seçenek: Yüzde 25 peşinat ödenecek. Kalan kısım için yüzde yüzde 1,29 vade farkıyla 72 aylık taksit seçeneği olacak.

Ortalama bir vatandaş için ilk 3 seçeneği eleyelim. Son seçenek ne diyor; yüzde 25 peşinat, gerisi 1.29 vade farkıyla 72 ay taksit.

5 milyonluk bir evin yüzde 25'i 1 milyon 250 bin lira. Bu sadece peşinat, aylık taksitleri hesaplayamadım henüz. Çünkü peşinatta kaldım. Yahu 1 milyon 250 bin lira peşinat verecek insan kim? Hangi vatandaş bu "konut fırsatı"ndan yararlanacak. Zaten 1 milyon 250 bin lirası olsa ev almakla mı uğraşır? Faize koyar parasını, ortalama 50-55 bin lira alır istediği evde kirada oturur. 

BUGÜNKÜ PEŞİNATLA 5 EV ALINIYORDU

Bundan 4 yıl önce kendi oturduğum evin bedeli 225 bin liraydı, yani bugün kampanyada peşinat diye aldıkları para ile 5 tane daire alınıyordu. Şu anda oturduğum daire 6 milyon liranın üzerinde.

Türkiye'de barınma korkunç bir sorun haline dönüşmüş durumda. Hem konut fiyatları hem de kiralar akıl almaz seviyelere yükseldi. 

Bu kontrolsüz yükselişi önlemeyenler şimdi "konut kampanyası" adı altında fiyatları daha da uçuracak projeler üretiyor. Vatandaş bırakın ev almayı market alışverişini bile neredeyse yapamaz hale geldi.

Bugün emeklilerin büyük bir kısmı 10 bin lira ile yaşamaya mahkum edildi. Asgari ücretli kira ortalamasının 13 bin lirayı bulduğu İstanbul'da 17 bin 2 lira ile geçinmeye çalışıyor. Uygun faizli ev kampanyası diyerek insanların hayalleri ile oynamak ise başlı başına bir trajedi adeta. 

Yüzde 25 peşinatla; yani ortalama bir ev parasına göre 1 milyon 250 bin lira verecek olan kaç vatandaş bulacaksınız acaba?

Bankalardaki hali hazırda uygulanan faizler zaten korkunç. 1 milyon liralık bir krediyi geriye yaklaşık 4 kat olarak ödüyorsunuz.

Konut kampanyasını duydunuz mu! Herkesin bir evi olacakmış, 1.29 faiz ve sadece 'milyon lira' peşinat vermeniz yeterli olacakmış: Aklımızla dalga geçiyorlar - Resim : 2

Müteahhitleri ve ev stoku yapan kartellerin ellerini ovuşturmasını sağlayacak kampanyalar yapmak yerine 2 yıl önce vaat edilen "İlk evim, İlk Arsam" projesinde hak kazananların arsalarını evlerini verseniz, şuan arşa çıkan kiraların ve konut fiyatlarının da önüne geçebilirsiniz. 

Türkiye adeta 80'lere döndü. Otomobil sahibi olmanın, ev sahibi olmanın adeta hayale dönüştüğü bir yerdeyiz.

Böyle giderse hiçbir şey güzel olmayacak.