Asgari ücret zamlandı, üç harfliler harekete geçti. Daha zamlı asgari ücret cebe girmeden marketler zamlara başladı: Bu vatandaşın parasını çalmaktır!

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret zammı belli oldu. Çalışma Bakanı yaptığı basın duyurusuyla 2024 yılında uygulanacak asgari ücretin 17 bin lira olacağını duyurdu.

Ah pardon, 17 bin 2 lira.

Bu devirde 17 bin 2 lira ile kim nasıl geçinecek sorusunu sormayı bıraktım. Artık bunu duymaktan bıktık; evet insanlar geçinemiyor, bunu zaten biliyoruz. Bunun için ne iktidar ne de muhalefet bir şey yapıyor. Ki asgari ücret 25 bin lira olsa ne olacak? O zam cebinize girmeden birileri tarafından çalınmaya devam ediyor.

Nasıl mı oluyor, anlatayım.
17 bin 2 liralık asgari ücret 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak. Yani yüzde 49 zamlanan maaşlar vatandaşın eline 1 Şubat 2024 tarihinde geçecek. Peki asgari ücret ne zaman açıklandı?

Asgari ücret 27 Aralık akşamı saat 20.30 sıralarında açıklandı. Yani zamlı maaşın vatandaşın eline geçmesine aşağı yukarı 34 gün var. Ama o da ne; asgari ücret açıklanır açıklanmaz birileri hemen düğmeye bastı. 

Bırakın asgari ücretin cebe girmesini, mali olarak başlama süresi olan 1 Ocak tarihini bile beklemediler; 27 Aralık gecesinden itibaren başta üç harfli marketler olmak üzere hemen hemen bütün marketler düğmeye basılmış gibi fiyat etiketlerini değiştirmeye başladı.

Bakın açık açık söylüyorum, bu düpedüz vatandaşın cebine girmemiş parayı çalmaktır, ahlaksızlıktır, fırsatçılıktır. Peki buna "dur" denemez mi?

Daha vatandaşlar cebine zamlı maaşlarını koymadan fiyatlara zam yapmanın önüne neden geçilmiyor? 

Bir gecede istedikleri kanunu, yasayı çıkaranlar 1 Şubat 2024 tarihine kadar gıda ve market ürünlerine zam yapılmayacak diyemiyor mu? Vatandaş daha zamlı maaşını almadan resmen cepten yiyip borçlanıyor. 

Bunu sadece marketler mi yapıyor?
Hayır maalesef değil.
Asgari ücrete gelen zamla birlikte birçok kalemde de zam yapıldı. Ayrıca yeniden değerleme oranıyla birlikte vergi ve birçok ödeme de zamlandı. Benzin ve motorine de ÖTV zammı geliyor 3 Ocak'ta.

Yani 3 harfli marketleri eleştiriyoruz ama devlet de daha kendi vatandaşına yaptığı zammı beklemeden her şeye zam yapıyor. 

Özetle; adaletin olmadığı bir yerde hiçbir şey düzgün yürümez.