Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan’a hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın gündeminde EYT'den başörtüsü düzenlemesine, Suriye'ye kara harekatından Antalya'daki sele kadar pek çok başlık vardı.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan’a hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Ortak tarih, dil ve kültür bağlarımızın olduğu Azerbaycan ve Türkmenistan'la iş birliğimiz her geçen gün daha da güçleniyor. Dayanışmamızı daha da geliştirme potansiyeline sahip olduğumuz aşikardır. İlişkilerimizi güçlendirmeye yönelik çalışmalarımızda mevcut bölgesel ve küresel gelişmelerin sunduğu imkanları da göz önünde bulunduruyoruz. Avaza Zirvesi bu gayretlerimizin en yeni ve en somut örneğidir."

"Kardeşliğimizi her alanda perçinlemeye devam edeceğiz"

Türkmenistan ziyaretinin gündemine ilişkin açıklamalar yapan Erdoğan şunları söyledi: 

"Enerji, ulaştırma ve ticari konular zirvemizin ana gündem maddelerini teşkil edecektir. Bu vesileyle ayrıca ilişkilerimizin ahdi zeminini kuvvetlendirmek üzere muhtelif anlaşma metinlerini de imzalayacağız. Böylelikle ulaştırma, enerji, ticaret, ekonomi, gümrük, eğitim, bilim ve kültür alanlarından sorumlu kurumlarımız arasında etkin iş birliği mekanizmalarını desteklemiş olacağız.

Avaza'daki görüşmelerimizde bölgesel ve küresel meseleler hakkında da fikir teatisinde bulunacağız. Maksadımız sadece 3 ülke halkı için değil, kardeş Türk devletleri ve bölgemiz için daha müreffeh ve güvenli bir gelecek inşa etmektir.

Başta Türk Devletleri Teşkilatlarımız olmak üzere çok taraflı platformlardaki iş birliğimizin geliştirilmesi de hedeflerimiz arasındadır. Zirvede alınacak kararların bu gayretlerimizde bizlere yardımcı olacağına inanıyorum.

21. yüzyılın bir Türk asrı olması için çalışmaya dayanışmamızı artırmaya, kardeşliğimizi her alanda perçinlemeye devam edeceğiz."

ANTALYA'DAKİ SEL FACİASI: '100 MİLYON LİRAYI AŞKIN DESTEK SAĞLADIK'

Antalya'da yaşanan sel faciası da Erdoğan'ın gündemindeydi. Erdoğan, bölgeye 100 milyon lirayı aşkın bir destek sağlandığını açıkladı. 

"Diplomaside çevremizde bir güvenlik ve barış kuşağı oluşturmanın adımlarını atarken, ülkemiz sınırları içinde ise vatandaşlarımıza devletimizin gücünü ve kerim vasfını her fırsatta hissettiriyoruz. Özellikle afet yönetiminde ve afet yaraların sarılmasında dünyada örnek gösterilen bir ülke haline gelmiştir. Son Düzce depreminde nasıl vatandaşımıza 'devlet nerede' sorusunu sordurmamışsak, Kumluca, Finike ve Demre ilçelerimizi etkileyen sel ve su baskınları sonrasında da tüm imkanlarımızı insanımız için seferber ettik. Bu kapsamda olayın ilk anından itibaren hem müdahale hem de iyileştirme çalışmalarını başlattık.

İçişleri, Tarım ve Orman, Kültür ve Turizm Bakanlarımız hemen bölgeye intikal ettiler. Bakanlarımız bölgede yürütülen faaliyetlerin kordinasyonuyla bizzat ilgileniyor. Toplam 13 bin 200 dekar tarım arazisi ve seralarda zarar meydana gelmiştir. Ayrıca konut, iş yeri ve araçlarla ilgili zarar tespit ve temizlik çalışmaları devam ediyor.

AFAD koordinasyonunda ilgili kamu kurumları, STK'lar, gönüllülerimiz ile birlikte toplam bin 804 personel, 395 araç ve iş makinesi görev yapmaktadır. Afetin etkili olduğu Kumluca, Finike ve Demre ilçelerimizde genel hayata etkili afet bölgesi kararı alınmıştır. Ayrıca SGK ve vergi borçları ertelenmiştir. İlk etapta AFAD'dan 20 milyon lira esnaflarımızın zararlarını gidermek için Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Birliklerinden 50 milyon lira, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden 30 milyon lira, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 2,5 milyon lira olmak üzere toplamda 100 milyon lirayı aşkın bir destek bölgeye gönderilmiştir.

Bunların yanı sıra KOSGEB'den afetten zarar gören her bir esnafımız için 250 bin liraya kadar faizsiz acil destek kredisi imkanı sağlanmıştır.

Devletimiz ilgili tüm kurum ve kuruluşlarıyla afetzedelerimizin yanında olmayı sürdürecektir. Antalya'ya bir kez daha geçmiş olsun temennilerimi iletiyor, Rabbim ülkemizi her türlü afetten muhafaza buyursun diliyorum."

Putin'in önerisi: Türkiye doğal gaz üssü olabilir mi?

"Aslında bu konuyu Sayın Berdimuhammedov ile daha önceki bir araya gelişimizde görüştük. Bu konuda kendisinin hassasiyetlerini de gördüm. Bu Avaza Zirvesi zaten ağırlıklı olarak bu doğal gaz konusundaki adımı atmaya yöneliktir. Onun için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımda bu zirvede bizimle birlikte olacak. Orada görüşmelerimizi yapacağız. Bunları orada üçlü olarak konuşacağız. Temennim Türkmen gazını Hazer üzerinden getirelim."

Suriye'ye olası kara harekatı

Suriye'ye olası kara harekatına ilişkin de değerlendirmeler yapan Erdoğan "Bu işin tarihi verilmez" dedi. 

"Her zaman söylediğim gibi. Bu işin adresi, bu işin tarihi verilmez. Fakat Soçi mutabakatında Sayın Putin ile vardığımız hedefler belli. Onu kendisine tekrar hatırlattım. Hedefimiz özellikle sınırdan güneye malum bizim 30 kilometrelik derinlikte bir hedefimiz var. Zira buralardan ülkemiz maalesef teröristlerin tehdidi altında kalıyor. Son zamanlarda bu çoğaldı. Bunlara karşı bizim sessiz kalmamız mümkün değil. Pençe Kilit'te attığımız adımlar neyse, aynı şekilde Suriye'nin kuzeyinde zaman zaman topraklarımıza yapılan saldırılara sessiz kalmamız da mümkün değil. Ve bunu da uyarıyoruz, hatırlıyoruz dost Rusya ile birlikte atacağımız adımlarda birlikte beraber karar ve belki de uygulamayı yapma noktasında kendisinden destekleri de istedik. Bu konuda taviz veremeyiz. Çünkü terör tehdidi altında olan ülkemdir. Ve ülkemin terör tehdidi altında olması içinde kimseden izin alacak değiliz."

EYT'DE MÜJDEYİ VERDİ!

Erdoğan, milyonlarca kişinin beklediği EYT konusunda da önemli açıklamalar yaptı. 2023'e ertelendiği açıklanan EYT konusunda Ardoğan, "Bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. Şu anda ilgili bakan arkadaşlarım çalışmaları sürdürüyorlar. İnşallah ay sonuna kadar karara bağlayacağız. 2023'e masamızdan bunu kaldırarak girmiş olacağız" dedi.

'OYLARIMIZ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE YETERLİ DEĞİL'

Geçtiğimiz günlerde Meclis'e sunulan başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği de Erdoğan'ın gündemindeydi. İttifak olarak oylarının anayasa değişikliğine yetmediğinin altını çizen Erdoğan, muhalefeti işaret ederek şöyle konuştu:

"Cumhur İttifakı olarak Devlet Bey ile etraflıca birçok konuyu görüştük. Şu bir gerçek; ikimizin oyu parlamentoda anayasa değişikliğine yeterli değil. Bu konularla ilgili olarak gerek başörtü meselesi, gerek aile konusu bu konularda anayasa değişikliği hususunda parlamentodaki diğer partilerin destek vermesi işimizi kolay kılacaktır. Onun için de grubumuz bu çalışmaları Cumhur İttifakı ile beraber yürütüyor. Temennimiz parlamentodaki diğer partilerin vereceği destekle bu anayasa değişikliğini yapabilecek sayıya ulaşalım. Ve anayasa değişikliğini de bu şekilde yapalım."

BAHÇELİ İLE GÖRÜŞME 

Gün içinde MHP Lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşme ile ilgili de bilgi veren Erdoğan şu açıklamayı yaptı:

"Cumhur İttifakı olarak Devlet Bey'le etraflıca bir çok konuyu görüştük. İkimizin oyu parlamentoda anayasa değişikliğine yeterli değil. Gerek başörtüsü, gerek aile konusunda anayasa değişikliği konusunda diğer partilerin destek vermesi işimizi kolay kolaylaştıracaktır. Temennimiz odur ki, parlamentodaki diğer partilerin desteğiyle bu anayasa değişikliğini yapalım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamaların ardından eşi Emine Erdoğan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile birlikte Avaza'ya gitti.

 

Kaynak: AA-DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin