Teşrik Tekbiri nasıl getirilir. Teşrik Tekbiri ne zaman başlar? Teşrik Tekbiri Türkçe ve Arapça okunuşu

Teşrik Tekbiri Kurban Bayramı için araştırılmaya başlandı. Yılın ikinci dini bayramı olan Kurban Bayramı 28 Haziran 2023 Çarşambe günü idrak edecek ve 1 Temmuz 2023 Cumartesi günü sona erecek. Müslümanlar bu özel günde Allah için kurban kesecek ve ibadetlerini yerine getirecek. Bu kapsamda Teşrik Tekbiri Türkçe ve Arapça okunuşu araştırılıyor. Peki Teşrik Tekbiri nasıl getirilir? Teşrik Tekbiri ne zaman başlar? İşte Teşrik Tekbiri Türkçe ve Arapça okunuşu.

Google Haberlere Abone ol
Teşrik Tekbiri nasıl getirilir. Teşrik Tekbiri ne zaman başlar? Teşrik Tekbiri Türkçe ve Arapça okunuşu

'Teşrik Tekbiri nasıl getirilir' ve 'Teşrik Tekbiri ne zaman başlar?' sorularının yanıtı merak ediliyor. 

Teşrik Tekbiri Kurban Bayramı öncesinde beş vakit namazdan sonra (farz namazları) getirilir.

Peki Teşrik Tekbiri nasıl getirilir? Teşrik Tekbiri ne zaman başlar? İşte Teşrik Tekbiri Türkçe ve Arapça okunuşu.

TEŞRİK TEKBİRİNE ANLAMA GELİYOR?

Teşrik sözlükte doğuya gitmek, parlamak, eti güneşe sermek anlamına geliyor.

Teşrik Tekbiri Kurban Bayramı günlerinde farz namazlarından sonra getirilir. Kurban Bayramının ilk gününe "yevm-i nahr", diğer üç güne ise "eyyâmü't-teşrîk (teşrîk günleri)" denir. Bayramdan bir gün önceki güne de "arefe günü" denir.

Kurban Bayramı arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz namazının arkasından birer kez, "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" denir. Buna teşrik tekbiri denir.

Teşrik tekbirinin Türkçe anlamı şöyledir: "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur." Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes'ûd (r. anhümâ)'ya dayanır.

TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN GETİRİLİR? 

Hz. Peygamberin (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin