Fransa'da toplu taşıma yasağı başladı! Başbakan Borne: Düzenin sağlanması için OHAL dahil tüm ihtimaller masada. BM'den Fransa'da orantısız güç soruşturması çağrısı geldi

Birleşmiş Milletler'den Fransa'da polis kurşunuyla öldürülen çocuk için düzenlenen protestolarla ilgili "Orantısız güç kullanımına ilişkin tüm iddialar hızla soruşturulmalıdır." açıklaması geldi. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, ülkede düzenin sağlanması için OHAL dahil tüm ihtimallerin masada olduğunu söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ebeveynlerden gençleri evde tutmalarını istedi. Ülke genelinde saat 21.00'den sonra otobüs ve tramvay seferlerini iptal etme kararı verildi.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da toplu taşıma yasağı başladı! Başbakan Borne: Düzenin sağlanması için OHAL dahil tüm ihtimaller masada. BM'den Fransa'da orantısız güç soruşturması çağrısı geldi

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Ravina Shamdasani, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, Fransa'daki durumdan endişe duyduklarını söyledi.

Olayla ilgili soruşturma açıldığını dikkate aldıklarını vurgulayan ​​​​​​​Shamdasani, "Fransa'nın, kolluk kuvvetlerindeki derin ırkçılık ve ayrımcılık sorunlarını ciddi şekilde ele almasının zamanıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Shamdasani, barışçıl şekilde toplanmanın önemini vurgulayarak, yetkililerden, polisin gösterilerde şiddet içeren unsurları ele almak için güç kullanımının bazı ilkelere saygı gösterdiğine her zaman emin olmalarını istediklerini belirtti.

Söz konusu ilkelerin meşruluk, gereklilik, ölçülülük, ayrımcılık yapmama, ihtiyatlı olma ve hesap verilebilirlik olduğuna dikkati çeken Shamdasani, "Orantısız güç kullanımına ilişkin tüm iddialar, hızla soruşturulmalıdır." dedi.

Macron ailelere seslendi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ebeveynlerden gençleri evde tutmalarını istedi.

Macron, sosyal medyanın şiddeti körüklediğini belirterek "hassas içeriklerin" kaldırılmasını istedi.

Başbakanın açıklaması

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, sokaklardaki protestolara ilişkin ülkede düzenin sağlanması için OHAL dahil tüm ihtimallerin masada olduğunu belirtti.

Borne, Evry-Courcouronnes kentinde ulusal basına yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la birlikte ülkedeki olaylar bağlamında alınacak önlemleri görüşmek için toplantı yapacağız" diye konuştu.

Borne, öncelliklerinin ulusal beraberliği sağlamak olduğunu, bunun da düzenin yeniden tesis edilmesinden geçtiğini belirtti.

Bir gazetecinin "OHAL ilan edilmesine gerek olup olmadığı" sorusu üzerine Borne, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la birlikte bugün yapacakları toplantıda tüm ihtimallerin masada olacağını aktardı.

Borne, gece olaylarda görevli güvenlik güçlerine ek imkanlar verildiğini anımsatarak, Macron'la bu gece için alınabilecek ek önlemleri, yasal olanakları ve olaylara nasıl müdahale edileceğini görüşeceklerini ifade etti.

Ülke genelinde otobüs ve tramvay seferleri iptal!

Valiliklere, ülke genelinde saat 21.00'den sonra otobüs ve tramvay seferlerini iptal etme talimatı verildi.

Fransız basınındaki habere göre, Darmanin, valilere ülke genelinde otobüs ve tramvay seferlerini yerel saatle 21.00'dan itibaren iptal etme talimatı verdi.

Öte yandan, Paris'in içinde bulunduğu Ile-de-France bölgesinde daha önce 1 günlüğüne askıya alınan tramvay ve otobüs seferleri yeni bir emre kadar her akşam saat 21.00 itibarıyla kaldırıldı.

Lyon kentinde de saat 20.00 itibarıyla tramvay ve otobüs seferleri iptal edilirken, Marsilya'da saat 19.00 itibarıyla tüm toplu taşıma seferleri durdurulacak.

800'den fazla kişi gözaltına alındı

Fransa'da göstericiler, aralarında karakol ve okulların da bulunduğu yüzlerce kamu binası ve aracı ateşe verdi, olaylarda 800'den fazla kişi de gözaltına alındı.

Ülkedeki sokağa çıkanlar çoğunlukla 14-18 yaşındaki gençlerden oluşurken, 12-14 yaş aralığındaki bazı çocuklar da olaylara karıştı.

Ne olmuştu?

Fransa'da 27 Haziran'da Kuzey Afrika kökenli 17 yaşındakik Nael M. isimli bir çocuğun polisin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından Paris, Nanterre, Marsilya, Nosiy-le-Sec başta olmak üzere bir çok kentte halk sokağa döküldü.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yaşanan şiddet olaylarında 667 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise 249 polis ve jandarmanın yaralandığı belirtildi.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin