Çin-Tayvan gerilimine ABD de dahil oldu. Biden: Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemiyoruz

ABD Başkanı Joe Biden, Tayvan'daki seçimlerin ardından, bağımsızlık yanlısı Lai Ching-te'nin kazanmasına rağmen Tayvan'ın bağımsızlık talebini desteklemediklerini açıkladı. Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak görmekte ve birleşmeyi ulusal bir hedef olarak benimsemektedir.

Google Haberlere Abone ol
Çin-Tayvan gerilimine ABD de dahil oldu. Biden: Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemiyoruz

ABD Başkanı Joe Biden, Tayvan’da bugün gerçekleştirilen seçimlerin ardından açıklama yaptı. Çin ile egemenlik ihtilafında olan Tayvan’da seçimleri bağımsızlık yanlısı Lai Ching-te’nin kazanmasının ardından Biden, "Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemiyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise seçimlerin ardından ilk sonuçlara göre zafer elde eden Lai Ching-te'yi kutladı. Blinken, ABD’nin boğazlar arası barış ve istikrarın korunması ile farklılıkların barışçıl yollarla çözülmesi konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Blinken ayrıca, ABD’nin tek Çin politikası ile tutarlı bir şekilde Lai ve Tayvan'daki tüm parti liderleriyle uzun süredir devam eden resmi ilişkilerini ilerletmek için çalışmayı dört gözle beklediğini ifade etti.

ÇİN-TAYVAN GERİLİMİ 

Çin-Tayvan gerilimi, uzun süredir devam eden tarihi, siyasi ve askeri bir sorun olarak öne çıkmaktadır. Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak görmekte ve birleşmeyi ulusal bir hedef olarak benimsemektedir.

Diğer yandan, Tayvan, kendi egemenliğine sahip bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdürmekte ve uluslararası alanda tanınma arayışındadır. Çin, zaman zaman askeri tatbikatlar ve diplomatik baskılarla Tayvan'a yönelik etkisini artırmaya çalışmakta, bu da bölgede gerginliklere yol açmaktadır. 

Etiketler tayvan Çin joe biden
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin