Proje adam... Oyunu değiştirecek bir planı var

Ortalama seviyede bile oyunculuk kariyeriniz yoksa NBA'de koç olmanız çok zor. Çünkü NBA'de sistem oyuncunun mutluluğu üzerine kurulu. Oyuncu mutlu olursa sistem işler ve biletler satılır. Sponsorlar, ürün satışları vb gelir artar. Bu nedenle takım sahipleri ve GM'ler oyuncularla bağ kuracak koç istiyor. Saha içinde olup biteni yaşamış, soyunma odası atmosferine aşina, en önemlisi oyuncunun ne hissettiğini bilen. Oyunculuk geçmişi olan koçun bir diğer artısı medya ve lobi desteği. Shag, TNT'deki şovunda Jason Kidd'i çok ağır eleştirmiyor. Ancak Ty Lou için "Lakers'ta oynarken onu tanımıyordum. Çünkü aslar dışında kalan oyuncuların benimle konuşması yasaktı" diyebiliyor. Shaq'ın bunu hakaret değil espri amaçlı yaptığının farkındayım. Ancak kast sistemini anlatma adına somut örnek. Başarılı da olsanız ortalama Nba oyuncusu olduğunuz için eski bir yıldız kadar saygı görmüyorsunuz. Oysa Ty Lou'nun Cavaliers'la şampiyonluğu var. Kidd, Konferans Finali bile görmedi.
Bu ortamda bir de oyunculuk geçmişi olmayan koç olduğunuzu düşünün. Şans bulmanız imkansıza yakın. Bulduğunuzda krediniz o kadar bile değil.

Çin seddini aşanlar yok değil. Miami Heat Koçu Eric Spoelstra, 6 Final, 2 Şampiyonluk yüzüğüyle ilham kaynağı oldu. Onun gibi video izleme odasından başantrenör olan ve sampiyonluk kazanan Frank Vogel bir diğer örnek. Bu gruba 4 yıl önce katılan Mark Daigneault henüz şampiyonluk kazanamasa da önümüzdeki yıllara damga vurabileceğinin işaretlerini verdi.

Proje adam... Oyunu değiştirecek bir planı var

22 yaşında koç

1985 doğumlu olan Mark Deigneault, Connecticut ve Florida ile NCAA'de oynadı. Oyuncu olarak bir geleceğinin olmadığının farkına varmış olmalı ki mezuniyetin hemen ardından asistan koçluğa başladı. Önce küçük bir okul olan Holly Cross, ardından da hayatında dönüm noktası olan Bill Donovan'la tanışmasının ardından Florida Üniversitesi'nde asistan koç olarak çalıştı. Bill Donovan, 2014 yılında Nba'den gelen teklifi kabul edince, onu da yanında götürdü. Ancak bu defa doğrudan ekibine almadı. Daigneault'u Oklahoma City Thunder'ın Gelişim Ligi ekibi Oklahoma City Blue'nun başına geçirdi. 2019 yılında ise asistan olarak Donovan'in ekibine katıldı. Ertesi sene Donovan'ın ayrılmasının ardından, kendisini 5 yıllık süreçte yakından takip eden GM Sam Presti, Daigneault'a başantrenör olarak takımın başına geçmesini teklif etti. Tıpkı Spoelstra'ya inanan Pat Riley gibi Presti de kafasındaki planı uygulaması için oyunculuk geçmişi olmayan, medya ve lobi desteği olmayan ancak potansiyeline inandığı bir isme şans verdi. O da tıpkı Riley gibi kazançlı çıktı. En azından durum şu an için böyle.

Proje adam... Oyunu değiştirecek bir planı var - Resim : 2

Yenilikçi

Daigneault'u tek kelimeyle anlatacak olsam 'yenilikçi' derim. Farklı bir bakış açısı var. Kolaya kaçmıyor. Risk alıyor. Oyuncu ilişkileri iyi. Kadrosundan iyi verim alıyor. Geniş rotasyon kullanıyor. Çok az süre verdiği oyuncuyu bile önemli hissettiriyor. Katkı almayı başarıyor. Oyuncu gelişiminde başarılı. Ligin en iyi çift yönlü süperstarlarından biri olan Gilgeous Alexander, koçla çalışmaya başladığında orta mesafeden skor üreten potansiyelli bir gençti. Önce savunmada gelişti. Ardından hücum yönlendirmede bayağı yol aldı. İkincil oyun kurucu olarak etkili olmaya başladı. Son olarak da üç sayıda, hem yüzde hem de teşebbüs olarak ortalama üstü seviyeye ulaştı. Bütün bu gelişim sürecinde aslan payı kuşkusuz oyuncunun. Ancak Daigneault’un daha fazlası için çalışmaya teşvik ve çabasını göz ardı edemeyiz.
Mark Daigneault, GM Sam Presti ile beraber, çığır açacak proje yürütüyor. Oklahoma City Thunder'ı, çift yönlü oynayan, pozisyon esnekliğine sahip, şutör, pasör ve kendi skorunu üreten bir takım haline getirmeye çalışıyor.

Proje adam... Oyunu değiştirecek bir planı var - Resim : 3

Yarı hali bile zirveye taşıdı

Projenin iki ana (Shai Gilgeous Alexander ve Chet Holmgren) ve bir yan parçasını(Jalen Williams) tamam. 3 ve 4 numarada eksik var. Thunder, pasör, şut atan ve temaslı savunma yapabilen kanatlar bulması halinde projesini daha belirgin hale getirmiş olacak. Bunun için draft hakkı açısından yeterli malzemeye sahip. Oklahoma önümüzdeki 7 yıla ait 15 ilk tur, 22 2. tur hakkına sahip. Oklahoma City Thunder sisteminin tamamlanmamış haliyle bile zorlu Batı Konferansı’nda zirveye kuruldu. Çok gençler. Kadronun tamamına yakını çaylak kontratında. Kolektif çabayla deneyim eksiğini kapatıyorlar. Çok farklılar. Süperyıldız Shai Gilgeous Alexander, top çalma sıralamasında ilk üçte. Böylesi çift yönlü dominasyona Kobe ve Jordan dışında pek şahit olmadık.

Öte yandan 4 yıldır sabırla, ilmek ilmek örülen bu Projenin tamamlaması kolay değil. Çok yönlü oyunculardan kurulu bir takım oluşturmanın güçlüğü bir yana Oklahoma gibi küçük bir şehirde oyuncuları kalmaya ikna etmek ayrı sorun. Örneğin şimdilik Los Angeles, New York, San Francisco, Chicago hayali kurmayan Shai Gilgeous Alexander ligin en iyi iki skorer gardından biri. "Yeterince bekledim" diyerek Kawhi, Curry, Davis gibi yıldızların yanına gitmeye kalksa veya o şehirlerde krallığını ilan etmeye kalksa hangimiz şaşırır. Geride Kevin Durant, James Harden, Paul George, Russell Westbrook gibi Oklahoma'daki sıradan hayata veda eden çok sayıda yıldız isim var. Mark Daigneault'un parke, sistem, taktik dışı güçlüğü bu. İşi zor.