İşte NBA'de takas sonrası oluşan güç dengesi

Durağan geçen takas döneminin en başarılı takımı New York Knicks oldu. Savunmaya ve ofansa yaptıkları hamlelerle oyunun iki yönünde bir kademe yukarı çıktılar. Takviyelerin isabetli oluşu OG Anunoby'le gelen galibiyet serisiyle kendini gösterdi. Çıkışın Bojan Bogdanovic ve Alec Burks’le süreceği görünüyor. New York Knicks, tek yönlü ana parçaların etrafına, onları daha verimli kılacak eklemeler yaptı. Bu uğurda RJ Barret, Imnanuel Quickley, Quentin Grimes gibi potansiyelli oyuncuları daha hazır ve üst seviye isimlerle değiştirdiler. GM Leon Rose'un ilk tur hakkı vermeden bu operasyonu tamamlaması büyük başarı. Embiid'in sezonu kapatma ihtimali olduğu, Bucks'ın da gerekli hamleleri yapmadığı bir Doğu'da Knicks-Celtics yaka finali hayal değil.

Boston Celtics, küçük ama ihtiyaca yönelik takviye yaparak Xavier Tillman'ı aldı. 4-5 oynayabilen, pozisyonuna göre kısa, şutu olmayan bir oyuncu olan Tillman ilk bakışta Celtics için ideal parça değil. Ancak Porzingis ve Al Horford'ın sakatlık geçmişi ve güvenilir yedek uzunu olmayan Celtics için Tillman, bir çeşit sigorta ve defansif hamle oldu. Farklı pozisyonları savunabilen Tillman temaslı oyunu ve savaşçılığıyla 15-20 dakika uzunları dinlendirebilir.

İşte NBA'de takas sonrası oluşan güç dengesi

James Jones iyi iş çıkardı

Mevcut imkanları değerlendirdiğimde Phoenix'in Royce O'Neale ve David Roddy hamlelerini başarılı buldum. GM James Jones, ilk tur draft hakkının ve eşleşecek kontratın olmadığı bir ortamda, 2. tur haklarına rotasyona giremeyen minimum kontratları ekleyerek savunmacı kanat takviyesi yaptı. Hücumda üç büyük yıldıza sahip Phoenix Suns böylece savunma direncini yükseltti. Royce O'Neale'in Durant'la yakın arkadaş olması, "starını mutlu et" anlayışı açısından artı değer.

Oklahoma City Thunder her şartta kazançlı çıkacağı bir hamle yaparak Hornets'ten Gordon Hayward'ı aldı. Hayward çift yönlü katkı veren deneyimli kanat forvet. Thunder'ın en zayıf olduğu pozisyon olan kanat rotasyonuna oyun zekasıyla ilaç olabilir. Hatta forvet pozisyonundan oyun kurar. Bununla beraber müzmin sakat. Oklahoma onu play-off'a sağlıklı şekilde sokmayı başarırsa önemli bir açığını kapatır. Hayward hiç oynayamasa bile, az süre alan ve önümüzdeki sezon kontratı devam eden Vasilije Micic, Tre Mann ve Davis Bertans'ı göndererek seneye 30 milyon dolarlık maaş boşluğu eden Oklahoma her şekilde kazandı.

İşte NBA'de takas sonrası oluşan güç dengesi - Resim : 2

Asıl hamle seneye

Embiid'in bir ihtimal sezonu kapatması
Philadelphia Sixers'ın büyük hamleyi yaza bırakmasına yol açtı. Daryl Morey, ucuzundan Buddy Heild'i alarak Embiid'in yokluğundan kaynaklı ofansif açığı dış şutla kapatma yoluna gitti. Hield teoride Mexey ile çok uyumlu değil ama Embiid'e alan açma açısından biçilmiş kaftan. Şayet kalırsa, seneye Embiid-Hield ikilisi ürkütücü olabilir.

Milwaukee Bucks yapması gereken hamleyi yapamadı. Cam Payne'i göndererek Patrick Beverley'i aldılar. Beverley, Connaughton dışındaki bütün gardlardan daha iyi savunmacı olmakla beraber sorunlu bir karakter. Getirisi kadar götürüsü var. Bucks gard savunmasını tedavi etmedi. Pansuman yaptı.

İşte NBA'de takas sonrası oluşan güç dengesi - Resim : 3

Dallas risk aldı

Dallas Mavericks bir beğendiğim bir de anlam veremediğim takviye yaptı. İki draft hakkı verdi ama üç numara sorununu çözemedi. Daniel Gafford hamlesini beğendim. Dallas, Lively'nin yanına daha tecrübelisini ekledi. Boyalı alan savunması güçlendi. Ancak Grant Williams'a ilk tur ekleyerek PJ Washington'u almanın mantığını anlayamadım. Birebir takas olsa makul derdim. Dallas bir anlamda geleceğe ipotek koymayı göze aldı ama çok daha iyi takım olamadı. Hala gideceği yolu Doncic'in performansı belirleyecek.

Toronto Raptors iki değerli kanat kaybetmesine rağmen geleceğe umutla bakacağı kazanımlar elde etti. Sezon sonu serbest kalacak OG Anunoby ve Pascal Siakam'ı 2 ilk tur, 1 ikinci tur hakkı ve RJBarrett, Immanuel Quickley, Ochai Ajbaji ve Kelly Olynyk’e çevirmek Masai Ujiri'nin yöneticilik başarısı. Bir başka dikkat cekici detay, Toronto'nun RJ Barrett ve Kelly Olynyk'le Kanadalı oyunculara yönelmesi oldu.

Miami Heat, Kyle Lowry'yi Terry Rozier'e dönüştürmesi için "yetmez ama evet" diyorum. Rozier ideal hücum yönlendirici değil ama kendi skorunu üreten ve savunma katkısı verebilecek bir isim. Ancak Heat'in daha lider karaktere ihtiyacı vardı. Tavan düşük kaldı. Spoelstra'nın öğrencilerinin geçen seneki gibi bir sürpriz yapması çok daha zor.

İşte NBA'de takas sonrası oluşan güç dengesi - Resim : 4

Lakers ve Warriors sessiz kaldı

Los Angeles Lakers ve Golden State Warriors takas yapması bekleniyordu. Ancak yapmadılar. Lakers, Darvin Ham'ı kovmadığı için kimi alsa şampiyon olamazdı. Ayrıca çok değerli olabilecek 2029 ilk tur hakkı ve Austin Reaves gibi bir potansiyeli gözden çıkarmak büyük risk. Bu açıdan Rob Pelinka'yı eleştirmem. Ancak 2. tur hakkına Buddy Heild ve Bojan Bogdanovic'den birini almak spacing sorununa çözüm bulabilirdi. Bunu yapmamış olmak Lakers'ın sezondan umudu kestiğini gösteriyor.
Golden State için görüşüm farklı. Draft hakları ve talibi olabilecek-ayrıca mutlaka gitmesi gereken- Andrew Wiggins ve Draymond Green'le vedalaşmak gerekliydi. Savaşçılar anlamamakta direniyor ama film bitti. Bu kadroda gelecek yok. Ayrıca Stephen Curry 35 yaşında ve hala dominantken kazanacak bir yapı oluşmalı.

Takas piyasasında satıcı olmasını beklediğim Chicago Bulls ve Portland Blazers sessiz kalarak hata yaptı. Bulls, DeMarr DeRozan'ı sezon sonu bedavaya kaybedebilir. Yeniden yapılanan Portland Trail Blazers, Malcolm Brogdon, Jerami Grant ve Robert Williams'ı oynatarak gençlerin önünü tıkıyor. Oysa üçe beşe bakmadan göndermeleri lazım.

İşte NBA'de takas sonrası oluşan güç dengesi - Resim : 5

Furkan bitti. Ömer’in şansı var

Furkan Korkmaz'ın takaslandığı Indiana Pacers tarafından serbest bırakılmasına şaşırdım. Oysa Buddy Heild'in yokluğunda dış şut katkısı verebilirdi. Rick Carlishe bu tercihiyle bir anlamda Furkan'ın zayıf olan NBA şansını sıfırladı.
Utah Jazz'da rotasyon dışı kalan Ömer Faruk Yurtseven için Kelly Olynyk'in gitmesi minik bir umut ışığı yaktı. Koç Will Hardy, Phoenix maçında John Collins'i beşe kaydırmayı tercih etti. Ömer'i son 1.5 dakikada oynattı. İlerleyen dönemde daha uzun süre verebilir. Ancak Ömer mutlaka şut sokmalı. Çünkü Hardy, pivottan ofansif katkı bekliyor. Basketbolcunuz sadece ribaund alarak rotasyona giremeyeceğinin farkına varmalı.
San Antonio Spurs, diğer şutör McDermott'u göndererek Cedi Osman’ı kadroda tutması bir ihtimal seneye kontrat verebilir diye düşünmeme neden oldu. Temsilcimiz ne düşünür bilemem ama ben Cedi Osman'a Popovich'in öğrencisi olmayı çok yakıştırıyorum.

İşte NBA'de takas sonrası oluşan güç dengesi - Resim : 6

Dinwiddie ve Lowry'nin adresi belli

Serbest bırakılacak basketbolcular, takasla istediğini alamayanlar için son şans. By out marketin gözde ismi Spencer Dinwiddie, Lakers-Pelicans maçını Rob Pelinka'yla beraber izleyerek tercihini ilan etti. Dinwiddie beğendiğim oyuncu. Ana karar verici olduğunda bocalıyor ama iyi bir organizatörün yanında bir hücum silahına dönüşüyor. LeBron ve Reaves'in varlığı Dinwiddie için uygun ortam demek. Şansını iyi kullanırsa seneye Lakers ona kontrat verebilir. Bir başka cazip serbest Kyle Lowry yüksek olasılıkla Sixers'a gidecek. Lowry eski günlerinin çok uzağında ama 10-15 dakika Mexey'i yedekler. Ayrıca memleketi Philadelphia’ya dönmek ve birlikte sampiyonluk yaşadığı eski koçu Nick Nurse’le çalışacak olmak Lowry için motivasyon kaynağı olmalı.