İşte kast sistemini parçalayan o üç kadın. Çin Seddi'ni aştılar. NBA'de Kadın Eli

NBA'de yazılı olmayan bir kast sistemi var. Bazı alanlar kadınlara kapalı. Ön ofiste çeşitli görevler alan çok sayıda kadın var ama hiç kadın genel menajer yok. Becky Hammon bir ara yaklaşsa da henüz kadın başantrenör yok.

Oyuncu menajerliğinde benzer bir durum söz konusuydu. Ta ki kadınlara karşı kurulan Çin Seddini aşan biri çıkana kadar. Danielle Cantor Jeweler ve onu izini takip eden kadın menajerlerin hikayesi....

İşte kast sistemini parçalayan o üç kadın. Çin Seddi'ni aştılar. NBA'de Kadın Eli

Danielle Cantor Jeweler, kadın menajerlerin öncüsü ve bayrak ismi. Üniversite yıllarında futbol oynayan Cantor'ın NBA dünyasıyla ilk teması SFX Menajerlik Şirketindeki reklam ve pazarlama departmanındaki göreviyle başladı. Kısa sürede birbirinden başarılı anlaşmalara imza atmasıyla duayen menajer David Falk'ın dikkatini çekti. Ardından onun şirketi FAME'e şirket ortağı ve gene Falk'ın teşvik etmesiyle oyuncu menajeri oldu. 2007 yılında başladığı oyuncu menajerliğinde aralarında Malcolm Brogdon'un da bulunduğu birçok isimle çalıştı. Büyük sözleşmelere imza attı.

Günümüzde hala NBA'in içinde ancak menajerlik yapmıyor. Fame'in ortağı ve üst düzey yöneticisi olarak büyük organizasyonlara imza atıyor. Ayrıca kurucusu olduğu çeşitli akademilerde eğitimler vererek tecrübelerini yeni nesillere aktarıyor.

İşte kast sistemini parçalayan o üç kadın. Çin Seddi'ni aştılar. NBA'de Kadın Eli - Resim : 2

Gelelim en zengin portföye sahip kadın menajere. Jessica Holtz, NCAA'de forma giymiş eski bir basketbolcu. Üniversiteden mezun olduktan sonra kariyerini reklam ve pazarlama departmanında sürdüren Holtz, her fırsatta Danielle Cantor Jeweler'den ilham aldığını ve ona hayran olduğunu ifade etmekten çekinmiyor.

İşte kast sistemini parçalayan o üç kadın. Çin Seddi'ni aştılar. NBA'de Kadın Eli - Resim : 3

Leon Rose'un New York Knicks GM'i olması Holtz'un hayatının dönüm noktası. Onun portföyünü devralan Holtz, Devin Booker, Karl Anthony Towns ve Mike Conley gibi yıldızların menajerliğini yapıyor. Sadece bu üç ismin yıllık kazancı 110 milyon dolar seviyesinde. Karl Anthony Towns gibi performansı tartışmalı bir oyuncuya Minnesota Timberwolves'dan süper max kontrat alması büyük bir menajerlik başarısı. Oyuncusunu pazara çıkarsa o parayı alamazdı. Holtz sayesinde 171 milyon dolarlık sözleşme imzaladı. 

İşte kast sistemini parçalayan o üç kadın. Çin Seddi'ni aştılar. NBA'de Kadın Eli - Resim : 4

Erkekler dünyasına adın atan bir diğer isim Erika Ruiz. Meksika asıllı menajer, reklam ve halkla ilişkiler sektöründen menajerlik geçiş yapanlardan. Ruiz'in oyuncuları daha çok rol oyuncuları ile çalışıyor. Onlara kârlı kontratlar ve bol sıfırlı reklam ve sponsorluk anlaşmaları ile ek gelir sağlıyor. Lakers ve Golden State Warriors yakın ilişki içinde olduğu kulüpler. Bu sene Fred VanVleet'i üç yıl 120 milyon dolarlık anlaşmayla Houston Rockets'a götürdü. Bir diğer oyuncusu Jarred Vanderbilt için Lakers'tan üç yıl 36 milyon dolarlık aldı. Moses Moody gibi çok sayıda çaylak kontratlı oyuncunun menajerliğini yürüten Ruiz, genç oyuncuların gözdesi.