Sevgili okurlar bugün, çocukluğumda çok kıymetli babamın getirdiği onlarca film CD’leri arasında, o dönemde benim için mihenk taşı olan ‘Aslan Kral’ filminden bahsetmek istiyorum. 2000’li yılların başında çocukluk yaşadığım için benim zamanımda CD vardı. Eğer bir filmi sinemada izleme fırsatımız olmazsa, CD’sini satın alır öyle izlerdik. “Sizi gidi yeni nesil, o da bir şey mi biz filmi kasetle izlerdik.” Diyecek kuşakları duyar gibi oldum. Ama maziye fazla gömülmeden film yorumuma geçelim.
Tüm canlılar birlikte yaşayarak doğanın dengesini korurlar. Buna “yaşam çemberi” denir.
Başkaları hep bir şeyler almanın derdindeyken, gerçek bir “KRAL” daha fazlasını vermek için yaşar.
Filmin ana teması olan bu cümle çok genel geçer bir anlatım gibi gözükse de fazlasıyla derin mesajlar içerir.
Ormanlar kralı olarak bilinen ‘Aslan’ sadece güçlü olduğu için kral değildir. O da tıpkı diğer canlılar gibi hayatta kalmak için avlanır fakat yaşam çemberinde önemli bir yere sahiptir. “Aslan yürekli” “Aslan gibi kadın” “Aslan gibi erkek” “Aslan gibi insandı” kavramlarını sıklıkla duyarız veya kullanırız. Böylelikle o kişinin onurlu, sağlam, cesur, lider duruşunu tanımlarız.
Filmde, Afrika’nın ‘gurur’ adlı topraklarındaki hayvanlar krallığına bir aslan sürüsü hükmediyor. Kral Mufasa ve Kraliçe Sarabi’nin koruyarak düzen sağladığı bu krallık huzur içinde yönetilmektedir. Öyledir ki bu krallıktaki bütün hayvanlar çok mutludur. Kral Mufasa ve Kraliçe Sarabi’nin yeni doğan evlatları Simba, krallığın şamanı ve bilgesi Maymun Mandrill tarafından hayvanlara tanıtılır. Böylece Simba hayvan krallığının sorumluluklarını ve “yaşam çemberi” nin önemini daha bebekken öğrenmeye başlar.
Lider olmak için hayat yolculuğunun daha en başında sorumluluklar başlamaktadır. Simba, Aslan Kral Mufasa ve Maymun bilgeden yaşamı boyunda hep bir şeyler öğrenir. Simba sadece aslan olduğu için gelecek neslin lideri olarak doğmaz. O da tıpkı diğer aslanlar gibi lider olarak yetiştirilir. Filmin bu kısmında oluşturulan örgüde, aslında lider doğulmadığının, lider olunduğunun mesajı verilir. Aksi anlatılmak istenseydi, Kral Mufasa’nın erkek kardeşi Scar “kötü aslan” karakterini temsil etmezdi. Yani lider olmak için sadece lider bir ailede doğmanın yetmediği aynı zamanda lidere yakışır bir yaşam biçimine ve içsel dengeye sahip olmak gerektiği mesajı verilir.
Ancak gel zaman git zaman, daha sonra krallıkta dengeler bozulur. Liderlik vasıflarına sahip olmayan Kötü aslan Scar ve sırtlanlar dengeyi alaşağı eder. “Yaşam çemberi” tehlike altına girer. Ancak gerçek bir lider tekrar dengeyi sağlayabilecektir. Kim mi ?
Daha fazla ipucu vermeden ve büyük küçük demeden, sizleri, bu eğitici filmi izlemeye uğurluyorum…