Kintsugi felsefesi, kırılanı onararak eskisinden daha güçlü kılmak, parçalanmadan devam edebilmek…
Hayat yolculuğumuzda, istemesek de dayanması güç olan ve bazen de bizi kıran üzücü olaylar yaşarız. Kırıldıktan sonra parçalanmadan yola devam etmenin çok daha güzel bir yönteminden bahsetsem?
Japon felsefesinde güzel bir yere sahiplik eden ‘Kintsugi’ kırılan bir nesneyi çok daha özel, güzel ve fonksiyonel hale getirmeyi amaçlar. Böylece kırılma aslında bir kayıp değil yeniden var olabilmenin bir başlangıcı demektir.
Yaşama aydınlık devam edebilmenin şifrelerinden birinde bunun olduğunu söyleyebilirim. Hayat ve insan ilişkileri süreklilikle değişim, dönüşüm yaparak ilerleme kaydeder. Bu ilerlemelerde yer yer yıkıcı tecrübeler edinilir. Yaşanan kırılmalardan sonra hayata tekrar devam edebilmek ise o kırılmayı kabul etmekte, aşmakta yatar. Bu felsefede kırılma reddedilmez ya da küçümsenmez, aksine kırıldıktan sonra toparlanarak daha sağlam bir şekilde devam etmek amaçlanır. Kintsugi parçalanmaya karşı bir dik duruştur. Kırılma görmezden gelinmez ya da bastırılmaz. Kırılan yerler daha da belirgin hale getirilerek tamir edilir. Böylece bu durum onun tarihini anlamlandırmayı sağlar.
“Kintsugi (Japonca: 金継ぎ "altın doğrama") veya kintsukuroi (金繕い "altın onarımı"),kırık çömleklerin kırılmış yerlerini toz haline getirilmiş veya toz altın, gümüş veya platin ile karıştırılmış reçine ile onarma sanatıdır. Bir nesnenin kırılması ve onarımını, gizlenecek bir şey olarak değil, o nesnenin geçmişinin bir parçası olarak ele alma düşüncesini ifade eder. Budist öğretisine dayanan wabi-sabi anlayışından esinlenmiştir.”
Kintsugi felsefesinde kusurların olduğu gibi kabul gördüğü anlayışı vardır. Bu anlayışa göre eşyaların kırılması, değer kaybetmesi anlamına gelmez. Kırılan şeyler onarılarak tekrar kullanılır hale gelebilir. Hatta daha özel bir duruma evrilir. Kırılma bir kayıp değil yeni bir varoluş demektir.
Hayatın içinde yer alan hiçbir kötü tecrübeyi kusur olarak görmemeyi amaçlamış bu anlayışta yüksek hoşgörü vardır. Yaşanan kırılmalar, hayal kırıklıkları içerse bile sevgiyle yaklaşılır ve çok kıymetlidir.
Hayata bu perspektiften bakabilmek ise dingin bir ruhun yansımasıyla olur. Yaşamın sonsuz olasılıklarla dolu yolculuğunda, bütün kırılmalara rağmen güzel şeylere tutunmak için Kintsugi’yi anlamak kıymetli olabilir diye düşünüyorum.
Yaşamınız boyunca hiç kırılmayacaksınız, sevdiğini kişiler sizi hiç incitmeyecek ya da hiç hayal kırıklığı yaşamayacaksınız demeyi çok isterdim. Küçük ya da büyük bütün kırılmalar yaşamın ve ikili ilişkilerin dinamiğinde yer almış vaziyette. Ancak kırıldığınız yerlerden, yeniden anlam yaratıp daha da güçlenerek devam etmek ve böylece kendi değerini yüceltmek yine mümkün. Hatta daha özel, derin ve anlamlı…