Çağımızın ilişki problemleri saymakla bitmiyor. Her geçen gün yeni bir ilişki çeşidi türemekte. Peki “golden retriever erkek” ne oldu da böyle mumla aranır oldu? Gelin biraz bu konunun derinlerine inelim…
Sürekli tüketerek anlam kavramını yitiren modern insan, önüne gelen her şeyi tükettiği gibi ilişkileri de tüketmekte. Bu yüzden de kendisine tüketecek yeni bağlantılar yaratmakta. Hal böyle olunca bir sürü ilişki türü türemiş oldu.
Araştırmalarıma göre bunlardan bazıları şunlar;
• Bağımlı ilişkiler
• Bağımsız ilişkiler
• Bukalemun ilişkiler
• Açık ilişkiler
• Uzak mesafe ilişkiler
E bir de peşinden bunlarla bağlantılı farklı olgular oluştu tabi. İşte sosyal medyada da sıkça duyduğumuz o kavramlar;
🔥 1. Love Bombing (Aşk Bombardımanı)
🧊 2. Hot and Cold (Sıcak-Soğuk)
🎭 3. Gaslighting (Gerçekliği Çarpıtma)
🧍♀️ 4. Breadcrumbing (Kırıntı Atma)
🎢 5. Roller Coaster (Duygusal Hız Treni)
💡 6. Future Faking (Sahte Gelecek Vaatleri)
🚪 7. Ghosting (Aniden Kaybolma)
🪞 8. Mirroring (Aynalama)
🤝 9. Secure Attachment (Güvenli Bağlanma) → Sağlıklı Olan
İlişkiler bu kadar karmaşıklaşınca kafalar da haliyle epey karışmış olsa gerek. Seçme konusunda tarihte önemli bir rolü olan kadın, bu durumun böyle gitmeyeceğini erkeklerden daha önce anlamış olmalı ki, elinde mum ile “golden retriever erkek” olarak isimlendirilen o sevgi, güven dolu erkeği aramaya başladı.
Öncelikle, okumalarıma göre söylemeliyim ki, bu isimlendirme bu özellikteki erkekleri yüceltmekte, onlara olan özlemi sevimli bir şekilde dile getirmekte.
Bahsedeceğim erkek tipi, genellikle güvenli bağlanma stiline sahip, iletişimi kuvvetli ve sevgi dillerinden “fiziksel temas” ve “onay sözleri”ni sık kullanan biridir.
Golden Retriever Erkek Arkadaş Tipi
1. Sevgi Dolu ve Sadık:
Sana bağlıdır. Seni mutlu etmek onun için bir önceliktir. Sadakatsizlik ya da oyunlar onluk değildir.
2. Heyecanlı ve Enerjik:
Seninle dışarı çıkmak, yeni şeyler denemek, basit şeylerden mutlu olmak onun doğasında vardır.
3. İyi Niyetli ve Temiz Kalpli:
Kötü düşüncelerle dolu değildir. Niyetinin hep iyi olduğunu bilirsin. İnsanlara güvenir, bazen bu yüzden üzülse de kötülüğü içinde tutmaz.
4. Duygusal Olarak Ulaşılabilir:
Duygularını saklamaz, açık ve şeffaftır. Sarılmayı, duygusal bağ kurmayı ve fiziksel teması sever.
5. Destekleyici ve Yüreklendirici:
Senin başarılarını içtenlikle kutlar. Kıskançlık yapmaz, seni yüceltmek ister. Kendini onun yanında “tamamlanmış” hissedersin.
6. Naif ve Zaman Zaman Saf:
Kurnazlık ya da strateji onun tarzı değildir.
7. Koruyucudur ama Baskıcı Değil:
Sana zarar gelmesini istemez ama seni kontrol etmeye kalkmaz. Onun için önemli olan, kendini yanında güvende hissetmendir.
Bahsettiğim, sağlıklı bağlanma ve sevgi biçimlerine sahip olan bu karakterdeki erkekler çağımızda artık az bulunuyor ancak biz kadınlar tarafından fazlasıyla arzu ediliyor.
Kötü çocukların çağı umarım bitmiştir. Zira kadın ruhundan anlamayan ve de insana yakışır saygınlığa, değer bütünlüğüne erişemeyen kötü karakterdeki erkekler, toplum yapısını da bozmakta. Kadın-Erkek ilişkilerindeki güven temelini sarsmakta.
Ancak, bireylerin birbiriyle sağlıklı, güvenli ilişkiler kurmasıyla toplum gelişimini sürdürebilir. İnsan ilişkileri, dönüşerek ve değişerek sonunda kararlı yapısına ulaşarak sağlıklı temeller atarak ilerleyecektir. Çağımızda türemiş ancak kişilere güven vermeyen, onları yıpratan ilişki dinamikleri de bu tarihin geçici bir parçası. Bireyler, gerek deneye yanıla gerekse gözlemleyerek, sağlıksız olan bu ilişki türlerinin kendisini beslemediğini, tükettiğini, değersizleştirdiğini nihayetinde anlayacaktır. Ve kendisine daha tutarlı, akıllıca, sağlıklı, değerli iletişimler üretecektir.
Güvensizlik, sadakatsizlik, saygısızlık ve sevgisizlikle beslenerek hem kendisini hem karşısındakini değersizleştiren ilişki türlerinin bir an önce tarihten silinmesini canı gönülden ümit ediyorum.
Sevmeyi ve değer vermeyi hiç bırakmayan kaliteli ve zeki insanların artması ümidiyle…