İngiltere'de yeni dönem. Yapay zeka yüz tanıma sistemiyle pasaport kontrolü yapacak

İngiltere, havalimanlarında yapay zeka destekli yüz tanıma sistemleriyle yeni bir döneme adım atıyor. E-Gate olarak adlandırılan bu sistem, yolcuların seyahat işlemlerini hızlandırırken, yapay zeka sayesinde uçuş yapacak yolcuların göçmenlik yasalarına uygun olup olmadığı da kayıtları tarayarak anlaşılabilecek. Sistem Türkiye'de halihazırda uygulanıyor.

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'de yeni dönem. Yapay zeka yüz tanıma sistemiyle pasaport kontrolü yapacak

Yapay zeka son 1 yıldır hayatımıza tamamen entegre olmasının ardından kendisini her alanda geliştirmeye devam ediyor.

Son olarak yapay zekalı yüz tanıma sisteminin İngiltere havalimanlarında kullanılmaya başlanmasıyla birlikte pasaport kontrolüne gerek kalmayacağı kaydedildi. 

İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın planlarına göre yüz tanıma sistemiyle birlikte, temassız seyahat ve 50 millet için yapay zeka kullanan Dubai'ye benzer bir "akıllı sınır" yaratılması hedefleniyor.

'DAHA ÖNCE İNGİLTERE'YE GELİP GELMEDİKLERİNİ BİLECEĞİZ'

Sınır Gücü Genel Müdürü Phil Douglas, "Yeni program şu anda yaptığımızdan çok daha temassız yüz tanıma kullanacak.

İnsanlar hakkında önceden çok daha fazla bilgi sahibi olacağız. Daha önce Birleşik Krallık'ta bulunup bulunmadıklarını bileceğiz" dedi.

GÖÇMENLİK YASALARINA UYGUN OLUP OLMADIKLARI ANLAŞILACAK

Douglas, "Göçmenlik yasalarına uyumlarının ne olduğunu bileceğiz. Ve güvenlik sistemlerimizde onlarla ilgili herhangi bir kayıt olup olmadığını bileceğiz. Bu yüzden uçağa binemeyecek bazı insanlar olacak." diye konuştu.

Yeni teknolojinin denemelerinin bu yıl içinde yapılacağı bildirildi.

HENÜZ TEST AŞAMASINDA

Buna ek olarak, gelecekte pasaportların kullanımdan kaldırılmasını sağlayabilecek sınır ötesi dijital kimlikler de test ediliyor.

TÜRKİYE'DE UYGULANIYOR

Yapay zeka destekli görüntü işleme sistemi ile giriş, güvenlik geçiş, pasaport kontrol süreçleri ve yolcuların bekleme süreleri ölçülerek yolcu hareketinin takip edildiği Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yolcu trafiğini hızlandırıyor.

Türkiye'nin İSG ile tanıştığı bir diğer yenilik olan e-pasaport uygulaması ile 18 yaşını geçmiş Türk vatandaşları çipli pasaportunu e-pasaport bankolarına okutup biyometrik sistem sayesinde parmak izlerini ve yüzlerini taratarak saniyeler içerisinde pasaport işlemlerini tamamlıyor. İSG'de ayrıca, blockchain altyapısı kullanılarak paydaşlara hızlı ve doğru bir şekilde bilgi akışı sağlanıyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin