Ticaret Bakanlığı sebze ve meyve fiyatlarında aracılık maliyetlerini azaltarak, vatandaşın ürüne daha az maliyetle erişimini sağlamak için toptancı hallerine yönelik çalışmalara başlandı. Bakanlık tarafından hazırlanana taslakta “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun’da” önemli değişiklikler öngörülüyor.
Sebze meyvede fahiş fiyat bitecek! Rekor cezalar yolda: Bakanlık harekete geçti
Ticaret Bakanlığı, sebze ve meyve ticaretinin düzenlenmesine ilişkin harekete geçti. Buna göre Üreticiden mal almayan markete 50 milyon lira ceza öngörülüyor. Hallerde fiyat artıran, stokçuluk yapana 1 milyon lira ceza verilecek. İşte ayrıntılar...
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; taslak ile toptancı hallerinin kurulmasına ilişkin izin belediyelerden alınarak, Ticaret Bakanlığı’na veriliyor. Bu şekilde, hizmet tesislerini oluşturmayan ve asgari nitelikleri taşımayan toptancı hallerinin kurulmasının engellenmesi ve modern toptancı hallerinin kurulması amaçlanıyor.
Ayrıca toptancı hali kurmak isteyen üretici örgütlerine toptancı hal yerlerinin bedelsiz olarak verilmesi ile üretici örgütlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Malların toptan alımı, satımı ve sevki hal kayıt sistemine bildirilecek. Henüz satışa konu olmayan ve depolarda muhafaza edilen mallar da bildirime tabi olacak.
GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ
Üretici örgütlerine satılan zirai ürün bedelleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayacak. Böylece üretici örgütlerinin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Ticaret Bakanlığı, kararlaştıracağı niteliklere sahip perakendecilerin satışa sunacağı malların yüzde 20’sini geçmemek üzere belirleyeceği bir oranının, doğrudan üretici ve üretici örgütlerinden satın alınmasını zorunlu kılabilecek. Düzenleme ile üretici ve tüketici fiyatı arasındaki farkın azaltılması öngörülüyor.
Üretici örgütlerine, ortak ve üyelerinin mallarının satışına aracılık etme imkânı tanınarak, bu örgütlerin malları satın almasına gerek kalmaksızın ortak ve üyelerinin mallarını pazarlayabilmesi sağlanıyor. Ayrıca, malların üzerine eklenen aracı maliyetlerini azaltmak amacıyla aynı hal içinde komisyonculardan komisyonculara ve tüccarlardan tüccarlara mal devri ve satışı yasaklanıyor.
KAYIT DIŞINA TEDBİR
Komisyoncular kanunî kesintileri satış bedelinden düştükten sonra mal bedelini satış tarihinden itibaren 20 gün, vadeli satışlarda ise 30 gün içinde ödemek zorunda olacak. Komisyoncular dışındakilerin ise mal bedelini, malın teslimi veya mülkiyetinin devrinden itibaren yine 30 gün içinde ödemesi mecburiyeti getiriliyor. Bu ödemelerin bankalar aracılığı ile yapılması zorunlu kılınarak, kayıt dışılığın engellenmesi hedefleniyor.