Cinsel yolla bulaşan bu virüs çok tehlikeli: HPV belirtileri nelerdir. HPV aşısı nerede yapılır. HPV nedir?

Cinsel yolla bulaşan bu virüs çok tehlikeli! HPV aşısı olmak ise bu virüse karşı etkili bir şekilde korunmaya yardımcı oluyor. Çok yaygın olan bu virüs; rahim ağzı kanserine, genital siğillere sebep olduğu için HPV aşısı yapmak oldukça önemlidir. HPV nasıl bulaşır. HPV aşısı nedir. HPV çeşitleri. HPV belirtileri nelerdir. HPV aşısı nerede yapılır? İşte detaylar...

Cinsel yolla bulaşan bu virüs çok tehlikeli: HPV belirtileri nelerdir. HPV aşısı nerede yapılır. HPV nedir?

Çok yaygın olarak görülen HPV virüsü; rahim ağzı kanserine, genital siğillere sebep olduğu için HPV aşısı yapmak oldukça önemlidir. 

HPV NASIL BULAŞIR?

HPV, cinsel temasla bulaşan, çok yaygın görülen bir enfeksiyondur. Cinsel yaşantısı aktif olan kişilerin sıklıkla karşılaştıkları bir hastalıktır. HPV, cinsel olarak aktif kişilerin %50'sinin hayatlarının bir döneminde karşılaştığı bir enfeksiyondur.

HPV ÇEŞİTLERİ

*Anal kanser
*Genital siğiller
*Penis kanseri
*Vulva kanseri
*Servikal kanser
*Liken planus
*Vajinal kanser
*Baş ve boyun kanserleri

HPV AŞISI NEDİR?

HPV (Human Papilloma Virus) aşısı, insan papilloma virüsüne karşı koruma sağlayan bir aşıdır. HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür ve çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıklar arasında serviks kanseri, genital siğiller ve bazı ağız ve boğaz kanserleri yer alır. HPV aşısı, bu virüse karşı bağışıklık sistemini aktive ederek koruma sağlamayı hedefler.

En sık kullanılan HPV aşısı, bivalan ve kuadrivalan adı verilen aşılardır. Kuadrivan olarak bilinen HPV aşısı, FDA onaylıdır. Hem kız hem erkek çocuklara uygulanabilir.

HPV aşısı genellikle çocukluk dönemi ve ergenlik çağındaki bireylere önerilir. Aşının en etkili olduğu yaş aralığı 9 ila 14 yaşlarıdır, ancak 26 yaşına kadar olan gençlere de uygulanabilir. Aşının etkili olabilmesi için mümkün olduğunca erken yaşta yapılması önemlidir.

Bu aşı, vajinal kanser ve vulva kanserine karşı da koruyuculuk gösterir.

Cinsel yolla bulaşan bu virüs çok tehlikeli: HPV belirtileri nelerdir. HPV aşısı nerede yapılır. HPV nedir?

HPV BELİRTİLERİ NELERDİR?

En yaygın HPV belirtileri, dış genital bölge olarak bilinen vulvada, anüs çevresinde ve genital bölgede oluşan siğillerdir. Bazı HPV türleri risklidir ve rahim ağzı kanserine neden olabilir.
HPV belirtileri, Kanlı ya da kötü kokulu akıntı veya kahverengi ya da pembe akıntı olarak kendini belli edebilir.

HPV AŞISI NEREDE YAPILIR?

HPV aşısı, sağlık merkezleri, hastaneler veya özel kliniklerde yapılır. Aşı, bir sağlık uzmanı tarafından kas içine veya cilt altına enjekte edilir. Genellikle iki veya üç doz halinde uygulanır ve dozlar arasındaki süre, aşının türüne ve hasta yaştaki kişinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Aşının etkili olabilmesi için tüm dozların tamamlanması önemlidir.

HPV aşısı, aşının bulunduğu tıbbi merkezlerde yapılır. Birçok ülkede, aşının maliyeti devlet veya sigorta şirketleri tarafından karşılanır ve belirli yaş gruplarına ücretsiz olarak sunulabilir. Ayrıca, aşı hakkında daha fazla bilgi ve randevu almak için yerel sağlık otoriteleri veya klinikleri ile iletişime geçmek önemlidir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin