Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca: Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, bir internet haber sitesine verdiği röportajda, Türkiye'de yasaların sürekli değiştiğine vurgu yaparak yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade etti. Akarca ayrıca yapay zekanın hukukta da etkin bir şekilde kullanılmasıyla yargının üzerindeki yükün hafifleyeceğinin söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca: Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, yeni anayasa tartışmaları da dahil olmak üzere gündemdeki birçok konuya ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Akarca, Türkiye’de bir ‘yasa enflasyonu’ olduğuna dikkat çekerek, “Yeni bir anayasaya ihtiyaç var.” dedi.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca Haberler.com internet haber sitesinin sorularını yanıtladı.

“TÜRKİYE’DE ‘YASA ENFLASYONU’ VAR”

Akarca Türkiye’de kanunların sık değiştiğine dikkat çekerek bir “yasa enflasyonu” olduğu benzetmesini yaparak, "Toplumun ihtiyaçları iyi tespit edilmeli, iyi analizlere tabi tutulmalı ve kanunların nasıl yapılacağı bir esasa bağlanmalı. Yoksa her değişiklikte, her ihtiyaçta toplumun gerçekten de ihtiyaçlarını tam karşılayamayan kanunlarla karşılaşabiliyoruz. Ben Türkiye'de bir yasa enflasyonu olduğunu düşünüyorum. Bu yasa enflasyonunun önlenmesi gerekiyor. Toplumun ihtiyaçlarını ve toplumun düzenini sadece yasa çıkararak gideremeyiz" dedi.

“YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR”

Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunun altını çizen Akarca, “yeni bir anayasanın yapılmasını demokrasi açısından, insan hakları açısından, toplumun refahı, özgürlüğü ve gelişimi açısından bu çağda artık toplumun ihtiyaçlarını karşılayan yeni bir anlayışla yeni bir anayasanın yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”  şeklinde konuştu.

"YAPAY ZEKA İLE YARGININ ÜZERİNDEKİ YÜK HAFİFLEYECEK"

Yapay zekanın kullanımıyla beraber yargının üzerindeki yükün de hafifleyeceğini kaydeden Mehmet Akarca, “Emsal, yol gösterici ve çok sık uygulanan kararları, içtihatları yapay zeka yoluyla ön plana çıkarıp, uygulayıcı ona başvurduğunda iş hukukunda, borçlar hukukunda, ticaret hukukunda, miras hukukunda ya da ceza hukukunda hangi konuda ister avukat, ister hakim, ister savcı ister akademisyen, ister vatandaş. o konuyla ilgili olarak sizi tanıyacak ve siz hangi konuyu daha sık araştırıyorsanız onunla ilgili içtihatları hemen sizin önünüze getirecek. Çok çabuk, çok kısa sürede ulaşabileceksiniz. Yani bu erişim çok kolay olacak. Ve bunu biz telefon uygulaması haline de getirmek istiyoruz. Bununla ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar. Sistemimiz kuruldu, bunu biz biraz daha geliştirmek istiyoruz. Burada içtihatların özeti yapılıyor şu anda. Kişisel verilerden arındırma büromuz vardı. Artık bunu yapay zeka yoluyla yapacağız. İnsana gerek kalmayacak.” İfadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin