Vergi, ceza ve harçlara yüzde 34.8 zam geldi! Ocak'ta beklenen zam öne çekildi: Ek MTV ödemelerine bile zam geldi mi? Vergi Uzmanı Ozan Bingöl yanıtladı

Her yıl Ekim ayı itibariyle yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) ortalaması ile hesaplanan Yeniden Değerleme Oranı (YDO 2023) için yeni bir karar alındı. 2023 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak YDO yüzde 34.8 olarak hesaplandı. Gelir İdaresi Başkanlığı konu ile ilgili sirküleri yayımladı. Buna göre Kasım ayında ikinci taksit ödemesi olan ek MTV yüzde 34.8 daha zamlandı iddialarına Vergi Uzmanı Ozan Bingöl'den yanıt geldi.

Google Haberlere Abone ol
Vergi, ceza ve harçlara yüzde 34.8 zam geldi! Ocak'ta beklenen zam öne çekildi: Ek MTV ödemelerine bile zam geldi mi? Vergi Uzmanı Ozan Bingöl yanıtladı

Her yıl Ekim ayı itibariyle yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) ortalaması ile hesaplanan Yeniden Değerleme Oranı (YDO 2023) için yeni bir karar alındı. 2023 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak YDO yüzde 34.8 olarak hesaplandı. Gelir İdaresi Başkanlığı konu ile ilgili sirküleri yayımladı. Buna göre Kasım ayında ikinci taksit ödemesi olan ek MTV yüzde 34.8 daha zamlanmış oldu.

MyNet'te yer alan habere göre Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) başta olmak üzere ek MTV, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, pasaport harcı, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi gibi kalemlerde ocak ayından itibaren uygulanacak vergi zammı öne çekildi.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl basında çıkan haberler üzerine sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Verginin teknik bir konu olduğunu söyleyen Ozan Bingöl, "Vergi teknik bir konudur! Bu haberde yer alan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır! Kamuoyu böylesi önemli bir konuda yanlış bilgilendirilmemelidir!" ifadelerini kullandı.  

BÜTÜN VERGİLER ARTTI DENİLMİŞTİ

Mynet'te yer alan haberde şu ifadeler yer alıyordu: Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezaları belirleyen Yeniden Değerleme Oranı’nı için (YDO) flaş bir karar alındı. 2023 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak Yeniden Değerleme Oranı yüzde 34,80 olarak tespit edildi. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın konu ile ilgili sirküleri yayımlandı.

Sirkülerde, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298'inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden yıllık olarak hesaplanan ve Bakanlık tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranına, vergi kanunlarından kaynaklanan nedenlerden dolayı geçici vergi dönemlerinde de ihtiyaç duyulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, “2023 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 34,80 (yüzde otuzdört virgül seksen) olarak tespit edilmiştir” denildi.

EN DÜŞÜK EK MTV ÜCRETİ DE DEĞİŞTİ

Buna göre Kasım ayında ikinci taksit ödemesi süresi yaklaşan ve en düşük 2.120 TL olan MTV ile ek MTV ücretleri de değişti. Yüzde 34,80’lik zam ile MTV ve ek MTV’de ikinci taksit ücreti 2.857 oldu. Toplamda ise 5.715 TL ödeme yapılacak.

2023 yılı için trafik cezaları da zamlandı. Halihazırda hız sınırını yüzde 10 - yüzde 30'a kadar aşmanın cezası 951 TL. Hız sınırını yüzde 30 - yüzde 50'ye kadar aşmak bin 979 TL, hız sınırını yüzde 50'den fazla aşmak ise 4 bin 64 TL. Alkollü araçla ilk kez yakalanan 4 bin 64 TL, ikinci defa alkollü araç kullanmaktan yakalanana ise, 5 bin 96 TL para cezası ödemek durumunda.  YDO’nun değişmesi ile bu rakamlar üzerinden yüzde 34,80 daha fazla trafik cezası ödenecek.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin