tv100 canlı yayınında Uğur Dündar'dan Altılı Masa ve Cumhurbaşkanı adayı değerlendirmesi: Kılıçdaroğlu'nun adaylığı bu akşam açıklanır, Millet ittifakı yol almaya devam eder

tv100 canlı yayınında duayen gazeteci Uğur Dündar'dan Altılı Masa ve Cumhurbaşkanı adayı değerlendirmesi yaptı. Dündar, "Aday ismini belirlemek o kadar zor bir durum değil" ifadelerini kullandı. Uğur Dündar canlı yayında hem seçim değerlendirmesi yaptı hem de Altılı Masa krizini yorumladı.

Google Haberlere Abone ol

tv100 canlı yayınında duayen gazeteci Uğur Dündar'dan Altılı Masa ve Cumhurbaşkanı adayı değerlendirmesi yaptı. Dündar, "Aday ismini belirlemek o kadar zor bir durum değil" ifadelerini kullandı.

(Açıklanacak aday yıprandı diyebilir miyiz?) Zaten Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun söylenmedik taraflarını bırakmadılar. Her türlü karalama yapıldı, her türlü iftira atıldı ama o bunların hiç bir tanesinden ağır bir yara almadı. Ben Kemal Bey'i hesap uzmanlığı döneminden tanırım. Kendisiyle çok röportajlar yaptım. Kemal Bey o dönem en seçkin devletin bürokratlarının görev yaptığı, trilyonluk vergi kaçaklarının peşine düşülen devlette tüyü bitmemiş yetim hakkını son raddeye arayıp hesabını soran bir değerli bürokratlardan oluşan bir kurumdu. 

Kemal Bey de haram yemez, yetim hakkına el uzatmaz, hırsızlık yapmaz, Kemal Beyin adı bir skandala karışmaz. Dolayısıyla kemal beyin hesabını veremeyeceği bir şeyin olmadığını düşünüyorum. 

(Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu) Kemal Bey çok dürüst ve düzgün bir insan. Ben onun bu seçim sürecinde yıpranmak bir tarafa güçlenerek ilerleyeceğini düşünüyorum. Çünkü yanında Ekrem Bey gibi Mansur Bey gibi iki tane çok güçlü isim bulunacak. 

(Deprem ve siyaset. Seçmenin eğilimi ne olur) Bilinçli bir seçmense mutlaka bu tablonun sorumlusu olarak iktidarı görür. Ama yeniden konut yapacaklar, bunlar yaralarımızı sarabilir, bunların devam etmesinde ülke açısından istikrar olabilir diyen seçmen de vardır, bu görüşlere de saygı duyuyorum. 

Ancak bu deprem aniden hiç beklenmedik bir şekilde gelen bir deprem değil. O kentlerimizin fay hattında oldukları biliniyordu. 2019'da Kahramanmaraş merkezli bir deprem tatbikatı yapılmıştı. Ülkeyi yönetenler de bu depremin olası bir deprem olduğunun bilincindeydiler. O kentlerin bulundukları fay hatlarına yönelik bir kentsel dönüşüme tabi tutulması yerine hiçbirşey yapılmamış üzerine imar afları çıkarılmış. Dolayısıyla böyle bir felakete neredeyse davetiye hazırlanmış. Herkes elini kolunu bağlamış beklemeye koyulmuş.

Buradan da ülkeyi yönetenlere çok ciddi bir sorumluluk çıkar. İnsanlar hayatlarını kaybettiler. Depremden sağ kurtulup nereye götürüldüğü bilinmeyen insanlarımız var. Ya da enkaz altında mı kaldı, enkaz altında hayatını mı kaybetti, bir yere mi gömüldü hala bunun haberini alamamış yurttaşlarımız var.

Bu nasıl bir acıdır? Depremin vurduğu dakikadan daha acı bir acıdır bu. Bir taraftan da ülkeyi yönetenler açısından hesap verilmesi gereken bir durumdur. Tabii ki seçmen bunun faturasını birilerine çıkaracaktır.

(HDP ve Demirtaş'ın çıkışı) Eğer Millet İttifakı şuan yorumladığımız gibi yaralarını sararak, daha da güçlenerek yoluna devam ederse, HDP'nin oyunu aldığı takdirde ilk turda sonucun alınma olasılığı ortaya çıkar. Millet İttifakı ilk turda kazanabilir HDP desteğini aldığı takdirde. 

Dolayısıyla ilk tur için HDP anahtar partidir. Mutlaka HDP oylarının zaten yüzde 30'u muhafazakar onu biliyoruz AK Parti'ye geçmiş dönemde oy vermişlerdi. Bu depremden sonra ne olur onu öngörmek mümkün değil. Ama HDP oylarının çok belirleyici olacağını düşünüyorum. 

Demirtaş'ın söylemleri de HDP'nin bir Türkiye partisi olma yolunda mesafe kaydettiğini bize gösteriyor.

(Altılı Masa'daki son durum) Her zaman sukunet böyle problemlerde kazanır. İtidalli olan taraf kazanır, hoşgörülü olan taraf kazanır. Amaç burada siyasi partilere yarar kazanmak değil, önemli olan Türkiye'nin içinde bulunduğu süreçte onu salimen Türkiye gemisini güvenli limanlara taşımak. Şuanda o denizde bir fırtına var Millet İttifakı gemisi o fırtınadan çıkmanın yolunu buldu. Ama toparlanması çok fazla zaman almaz. Önemli olan milletin istediği doğrultuda bir ittifakı gerçekleştirmek. 

(Görüşme bekliyor musunuz?) Belki şu anda yapılıyordur. Belki şu anda bir telefon görüşmesi yapılıyordur. Mutlaka bir iletişim sağlanacaktır ve ortak yürüyüş planı tekrar hayata geçirilecektir.

(90'lı yılları anımsatan gelişmeler örneği doğru bir örnek mi?) Hiç de doğru değil. 90'lı yılların koşulları bugünkünden çok değişikti. Tarihin her dönemi kendisine özgü koşullar içerisinde değerlendirilmeli. Kes yapıştır kesinlikle olmaz.

Cuma günü patlak veren sıkıntı çok değişik nedenlerle zuhur eden bir sorun. Giderilme şekli de 90'lı yıllara hiç benzemeyen bir şekilde gelişiyor. 90'lı yıllardan kasıtları askeri telkinler, 28 Şubat çağrışımı yapmak için söylenmiş olabilir, hiç benzer tarafı yok.

(Ankara'da 4'lü zirve bekleniyor) Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı bu akşam açıklanır. Bu güçlü fotoğrafla Millet İttifakı yol almaya devam eder.

Ayrıntılar geliyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin