Türkiye'nin seçim dönemi ABD medyasında nasıl yer aldı?

Bir milyon 300 bin Türk seçmenin olduğu Almanya'da oy kullanılabilmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin seçim dönemi ABD medyasında nasıl yer aldı?

Türkiye'nin yoğun bir seçim dönemine hazırlandığı belirtilirken Seçim Kanunu'nda yapılan değişikliklerle yurtdışında yaşayan vatandaşların da bulundukları ülkelerde oy kullanma ve seçimlere katılma olanağının olacağına dikkat çekiliyor.



Amerika'nın Sesi (VOA), şimdiye kadar sadece gümrükte oy kullanabilen yurtdışındaki Türk vatandaşlarının, yeni düzenlemeye göre yaşadıkları bölgelerdeki büyükelçilik veya bağlı bulundukları konsolosluklara giderek oyunu verebileceğini vurgularken yine Türklerin oy kullanmalarının yerel makamların iznine bağlı olduğunu da kaydetti.



"Diplomatik çevreler hükümetin yurtdışındaki temsilciliklere talimat göndererek oy kullanma işlemi için hazırlıklara başlanmasını ve yetkililerle ilişki kurulmasını istendiğini belirtiyorlar" denilen haberde şöyle devam ediliyor:



"Buna göre özellikle Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı başta Almanya olmak üzere Fransa, Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerde Türk diplomatların yerel makamlarla oy verme işleminin konsolosluklar dışında nerede yapılabileceği ile ilgili diğer ayrıntılar hakkında temasların yoğunlaştırılması hedefleniyor."



Haberde Almanya'daki Türk diplomatların, konsolosluklara bağlı bölgelerde kısmen 150-200 bin seçmen konumunda Türk vatandaşının yaşadığını ve konsolosluk binalarının yetersiz kalabileceğini belirttiklerine dikkat çekilerek "Alman yetkililerin izin vermesi durumunda, okul, spor salonları ve benzer alanlarda da oy kullanılabilmesini hedefliyorlar. Alman yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda konuyu güvenlik sorunu ile ilgili sorunları da göz önünde bulundurarak değerlendireceklerini belirtmişti" denildi. 



Amerika'nın Sesi, Türkiye'deki yeni seçim yasasının eski yasa gibi yurtdışı Türklerine 38 gün boyunca oy verme hakkı tanıdığını belirtikten sonra şunları da söyledi:



"Ancak Türk yetkiler Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı ülkelerde seçimi dört günle sınırlandırmayı ve bu süre boyunca diplomatik temsilcilerlerde sadece oy verme işlemi yapılmasını düşünüyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre yurtdışında daimi olarak yaşayan Türk seçmen sayısı 1 milyon 300 bini Almanya'da olmak üzere yaklaşık 2 mil yon 600 bin. Bu oran, 50 milyonluk toplam seçmen sayısının yüzde 5'ine tekabül ediyor."(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin