Ticari araçlarda ÖTV indirimi ne kadar. Fiat, Renault, Dacia, Citroen ÖTV indirimi ne kadar kaç TL? Taksi, minibüs, midibüs ÖTV oranları 2023

Ticari araçlarda ÖTV alınmayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müjdeyi verdi. Bursa Gemlik'teki Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü'nün Temel Atma Töreni'nde  konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticari araçlarını yenilemek isteyenlerden ÖTV alınmayacağını duyurdu. Peki ticari araçlarda ÖTV indirimi ne kadar. Fiat, Renault, Dacia, Citroen ÖTV indirimi ne kadar kaç TL? Taksi, minibüs, midibüs ÖTV oranları 2023.

Google Haberlere Abone ol
Ticari araçlarda ÖTV indirimi ne kadar. Fiat, Renault, Dacia, Citroen ÖTV indirimi ne kadar kaç TL? Taksi, minibüs, midibüs ÖTV oranları 2023

Ticari araçlara ÖTV muafiyeti geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan esnafların ÖTV ödemeyeceğini duyurdu. Peki ticari araçlarda ÖTV indirimi ne kadar. Fiat, Renault, Dacia, Citroen ÖTV indirimi ne kadar kaç TL? Taksi, minibüs, midibüs ÖTV oranları 2023.

Araçlarını yenileyen esnaftan ÖTV alınmayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ticari araçlarını yenilemek isteyen esnaflarımıza bir müjdem var. Şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan esnaflarımız aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV ödemeyecek" dedi.

Ticari araç ÖTV muafiyeti detaylarının ilerleyen günlerde belli olması bekleniyor.

TİCARİ ARAÇLARDA ÖTV ORANI NE KADAR?


Ticari araçlarda yüzde 1-15 arasında ÖTV ve yüzde 18 KDV alınmaktadır. 1.6 lt’den düşük motora sahip binek araçlarda ÖTV oranı aracın net bedeline göre yüzde 80’e kadar çıkmaktadır. Hafif ticari araçlarda ise ÖTV oranı daha düşük ve sabit olmaktadır. Kombi tipi camlı vanlarda ÖTV %15, Pick-up, Minibüs ve kapalı kasa Van’larda ise ÖTV %4 oranındadır.

ÖTV İNDİRİM İHESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Araç satın alırken ÖTV indiriminin yanı sıra KDV indiriminden de faydalanmak mümkündür. Normal şartlarda %18 KDV ödenirken engelli indiriminden yararlanıldığında söz konusu oran %15 oranına kadar düşmektedir. KDV ile ÖTV oranlarında yapılan bu indirimler, satın alınmak istenen aracın satış fiyatını yaklaşık olarak %30-32 oranında değiştirmektedir. Engellilik oranına göre ÖTV indirimi yapılmaktadır. %40-89 oranı ile %90 ve üzeri engelli raporuna sahip olan kişilerde fiyat değişikliği meydana gelir.

TİCARİ ARAÇLARDA ÖTV İNDİRİMİ NE KADAR?

Araçlardaki 2023 yılı için KDV ve ÖTV hesaplamalarına ilişkin bahsedilmesi gereken ilk detay ÖTV oranlarının ham değer üzerinden, KDV oranlarının ise ÖTV’nin eklenmiş hali sonrasından belirlenmiş olmasıdır. Yani Özel Tüketim Vergisi araçların vergisiz haline göre hesaplanırken Katma Değer Vergisi “vergisiz değer + Özel Tüketim Vergisi” sonucunda ortaya çıkan değer üzerinden hesaplanır. Katma Değer Vergisi yüzde 18’lik bir orana sahiptir, ÖTV ise silindir hacmi ve fiyata bağlı olarak değişkenlik gösterir.

13 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete ile ÖTV oranlarında değişiklik gerçekleşmiştir. Yapılan güncelleme ile 2023 yılında geçerli olacak ÖTV oranları

Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 184 bin TL’ye kadar olan araçların ÖTV oranı %45
Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 184 bin TL ile 220 bin TL arası araçların ÖTV oranı %50
Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 220 bin TL ile 250 bin TL arası araçların ÖTV oranı %60
Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 250 bin TL ile 280 bin TL arası araçların ÖTV oranı %70
Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, matrahı 280 bin TL üzeri araçların ÖTV oranı %80
Motor silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası, matrahı 170 bin TL’ye kadar araçların ÖTV oranı %130
Motor silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası, matrahı 170 bin TL üzeri araçların ÖTV oranı %150
2000 cm³ üzeri motor silindir hacmi olan ve matrahında sınır olmayan araçların ÖTV oranı %220

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin