TGC: AYM'nin kararı umut verici

TGC Yönetim Kurulu AYM'nin TİB kararını değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
TGC: AYM'nin kararı umut verici

Radikal yazarı Ezgi Başaran’ın yazısına erişimin İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın başvurusu üzerine TİB tarafından yargı kararı olmadan engellenmesini protesto eden TGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada  “Bu uygulama  başta basın ve ifade özgürlüğü olmak üzere birçok temel hakka müdahale niteliğindedir. Kararı protesto ediyoruz. Bugün Anayasa Mahkemesi’nin TİB’e verilen yetkiyi iptal eden kararı ise Torba demokrasiden gerçek demokrasiye geçiş için umut vericidir” dedi.



TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:



“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak torba yasa ile hayata geçirilen ve Telekominikasyon İletişim Başkanlığı’na dünyada eşi benzeri görülmemiş yetkiler veren düzenlemelerin basın ve ifade özgürlüğüne darbe vuracağını defalarca ifade ettik. Bunun son örneği, Radikal Gazetesi Yazarı Ezgi Başaran’ın yazısına erişimin İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın başvurusu üzerine TİB tarafından engellenmesi oldu. Bu kararı, basın ve ifade özgürlüğü açısından son derece sakıncalı olduğunu belirterek protesto ediyoruz. TİB’e verilen bu yetki demokrasinin yürürlükte olduğu insan haklarına saygılı hukuk devletlerinde hayal dahi edilemeyecek bir yetkidir. Bir yazarın yazısına erişimin yargı kararı olmaksızın engellenmesi güçler ayrılığı ilkesinin ve haberleşme özgürlüğünün ihlalidir.” 



ANAYASA MAHKEMESİ’NİN TİB KARARI SEVİNDİRİCİDİR



Son olarak Anayasa Mahkemesi’nin Torba Yasa'yla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) bir internet sitesini 4 saat içinde kapatmasına izin veren düzenlemeleri CHP’nin başvurusuyla iptal etmesi ise demokrasi adına sevindiricidir. Torba demokrasiden gerçek demokrasiye geçiş için umut vericidir. İnternet, iletişim özgürlüğü kapsamında bilgi ve görüş yayma ve bunlara ulaşma hakkı çerçevesinde korunan bir araçtır. İnternete yapılacak her müdahale, içeriğin yayılmasına veya erişilmesine doğrudan etki edecektir. İnternete yapılacak her müdahale, basın özgürlüğünü de yakından ilgilendirmektedir. İktidar ve muhalefet partilerinin temsilcilerini, sansür düzenlemelerinin değil, basın ve ifade özgürlüğünü genişletecek uygulamaların yaşama geçirildiği bir ülke için göreve çağırıyoruz.”


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin