SMS reklamlarına yasak geliyor

TBMM’ye sunulan yeni tasarı kabul edilirse insanları bezdiren o reklamlar engellenecek.

Google Haberlere Abone ol
SMS reklamlarına yasak geliyor

Son dönemde artan ve tüketicilerin yoğun şikayetine yol açan reklam amaçlı aramalar, kısa mesaj ve e-postalar, TBMM’ye sunulan Elektronik Ticaret Kanun Tasarısı’nın kabul edilmesiyle yasak olacak.



Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, yaptığı açıklamada, günün her saatinde cep telefonları ile elektronik posta adreslerine gelen reklam içerikli mesajların, vatandaşlar açısından çok büyük rahatsızlık kaynağı olduğunu ifade etti. Son dönemde buna cep ve sabit telefonlardan “sizi mağazamızdaki kampanyamız hakkında bilgi vermek üzere arıyoruz” diye başlayan aramaların eklendiğini dile getiren Kaya, “Halkı canından bezdiren reklam amaçlı SMS’lere cep ve ev telefonlarının aranması da eklendi. En fazla şikâyeti bu alanda alıyoruz” dedi.



Vatandaşlar için çok büyük rahatsızlığa neden olan uygulamanın, vatandaşlar tarafından tek tek firma ya da operatörlere başvurarak engellenmesinin mümkün olmadığını, bunun kanun yoluyla yasak edilmesi gerektiğini savunan Kaya, şu görüşleri dile getirdi: “Gelen her mesaj ve aramalar için operatör ve gönderen firma aranıp ‘ben bu mesajı istemiyorum’ demek imkansız. Mesajı engellemek için ilgili operatör veya mesajı gönderen firma arandığında bile engellenemiyor. Bana gelen 20 mesajı iptal ettirmek için ilgili firmayı da kullandığım operatörü de çok aradım, engellemediler. İlgili bakanlık ile Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ‘reklam amaçlı SMS ve aramalar yasak, cezası da şu’ diyecek ve bu şarteli kapatacak. Bunun başka çözüm yolu yok. Telefon ve SMS ücreti çok düşük olduğu için firmalar reklam amaçlı bu alanı kullanıyor.”



Yasa tasarısı TBMM’de



Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Tüketici Hakları Dairesi Başkanı Özgür Fatih Akpınar ise reklam amaçlı SMS ve aramaları, çok büyük bir sorun olarak değerlendirdiklerini ifade ederek, “Reklam amaçlı aramalar, kısa mesaj ve e-postalar, TBMM’ye sunulan Elektronik Ticaret Kanun Tasarısı’nın kabul edilmesiyle yasak olacak” dedi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin