Milyonlar Bu Hatayı Yapıyor. Airfryer Kullanırken Sakın Bunu Yapmayın: Beyin ve Organlarda Ciddi Hasar Yapıyor. Airfryer Kullanmak Sağlıklı mı. Airfryer'in Zararı Var mı?

Son günlerde bir çok mutfakta görülen ve hatta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu'nun bir mutfak paylaşımında da görülen Airfryer, neredeyse bütün evlerde görülmeye başlandı. peki Airfryer kullanmak sağlıklı mı? İşte bununla ilgili bir çok kişinin yaptığı yanlış konusunda uyarı geldi. Patates pişirirken, temizleme yaparken ve pişirirken alüminyum folyo kullanımıyla ilgili uyarı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Milyonlar Bu Hatayı Yapıyor. Airfryer Kullanırken Sakın Bunu Yapmayın: Beyin ve Organlarda Ciddi Hasar Yapıyor. Airfryer Kullanmak Sağlıklı mı. Airfryer'in Zararı Var mı?

tv100.com'daki İrem Tufan'ın "Airfryer kullanmak sağlıklı mı?" başlıklı yazısı

Son dönemlerde pratikliği ve kullanım kolaylığı ile çok fazla tercih edilen ürünlerden biri olan Airfryer’ların beslenmemize olumlu ve olumsuz etkilerinden bahsedeceğim bugün.

Airfryer’lar sıcak hava ile ısıtma ve pişirme işlemleri yapan elektronik bir alettir. Genellikle 80-200 derece pişirme aralığı olup süresi pişirilecek besinin çeşidine göre ayarlanabilmektedir. Peki kullanımı sağlıklı mıdır?

DOĞRU SICAKLIK VE SÜRE UYGULANIRSA SAĞLIKLI VE GÜVENLİ

Besinleri sağlıklı ve sağlıksız yapan en önemli ayrıntılardan biri pişirme yöntemi ve süresidir.

Bazı besinler belirli süre ve ısı işleminden sonra kanserojen madde üretip, besin değeri kaybı yaşıyor. Bu sebeple fırın, tencere, Airfryer fark etmeksizin pişirme yöntemi ve süresine dikkat edersek sağlık açısından hem güvenli hem de besleyici oluyor.

Milyonlar Bu Hatayı Yapıyor. Airfryer Kullanırken Sakın Bunu Yapmayın: Beyin ve Organlarda Ciddi Hasar Yapıyor. Airfryer Kullanmak Sağlıklı mı. Airfryer'in Zararı Var mı?

KARBONHİDRATLARI PİŞİRİRKEN AKRİLAMİD OLUŞMAMASI İÇİN ORTA SICAKLIKLARI GEÇMEYİN

Özellikle patates, ekmek gibi karbonhidratların pişirme sıcaklığı 120-140 dereceyi geçtikten sonra bu besinlerin üzerinde (koyu renkte) akrilamid denilen kimyasal bir madde oluşur.

Yapılan araştırmalara göre bu maddenin sürekli olarak vücuda girmesi veya fazla miktarda tüketilmesi kansere neden olabilmektedir. Bu sebeple özellikle patates gibi kök sebzeleri be karbonhidrat içeren gıdaları pişirirken 120-140 dereceyi geçmemekte fayda var.

GENEL OLARAK GÜVENLİ SINIR 120-170 DERECE

Ayrıca yağların da yanma derecesi birbirinden farklı olduğu için ve bu yanma derecesinden sonra sağlığa zararlı hale geldiği için ben genel anlamda Airfryer kullanımında orta ve ılık sıcaklıklarda pişirmeyi güvenli buluyorum. Yani 120-170 derece arasında pişirmek bu riskleri büyük oranda ortadan kaldıracaktır.

YEMEKLERİ PİŞİRDİKTEN HEMEN SONRA TEMİZLEYİN

Airfryer’larda besinler pişirilirken pişirme kâğıdı kullanılsa bile hemen sonrasında temizlemek gerekiyor. Tam olarak temizlenmeyen pişen besinin parçaları bekledikten sonra sağlığa zararlı mikroorganizmalar üretebiliyor ve bu mikroorganizmalar birbirine karışıyor. Bu sebeple hijyenine dikkat etmek oldukça önemli.

PİŞİRİRKEN ALÜMİNYUM FOLYO KULLANMAYIN

En sık yapılan hatalardan biri de Airfryer kirlenmesin diye besinleri makinanın içine alüminyum folyo ile sarıp pişirilmesi. Fakat bu işlem sağlık için oldukça zararlı. Sıcaklıkla beraber alüminyumun besinlere geçişi gerçekleştiği için ve fazla miktarda alüminyuma maruz kalmak başta beyin ve diğer organlarımızda ciddi hasarlara yol açtığı için kesinlikle önermiyoruz.

Tüm bunlara dikkat ettikten sonra Airfryer kullanımı günlük hayatımız için oldukça pratik, hızlı ve sağlıklı bir çözüm. Özellikle tavada kızartma işlemi çok fazla yapıyorsanız kızartmanın sağlığa zararlarından da mustaripseniz Airfryer almak sizin için oldukça mantıklı bir seçim olacaktır.

Etiketler Airfryer yemek sağlık
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin