Merkez Bankası duyurdu, emekli ve memurların ocak zammı belli oldu. En düşük emekli aylığı 4500 TL. İşte memur ve emeklilerin Ocak 2023'te alacağı zam oranları

Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu, dün bir açıklama yaparak enflasyon tahminlerini yükselttiklerini duyurdu. Kavcıoğlu'nun açıklamalarıyla beraber memur ve emeklilerin ocak ayındaki maaş hesabı değişti. İşte Sabah gazetesindeki Mete Dirice'nin haberine göre memur ve emeklinin ocak ayında alacağı maaş ve en düşük emekli maaşı...

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası duyurdu, emekli ve memurların ocak zammı belli oldu. En düşük emekli aylığı 4500 TL. İşte memur ve emeklilerin Ocak 2023'te alacağı zam oranları

Emekli zammı ve memur zammı için enflasyon rakamları doğrudan etkili oluyor. Kasım ayının ilk haftası yılın ikinci yarısının 4. enflasyon rakamları açıklanacak. Bununla beraber emekli ve memur maaşları için 4 aylık fark kesinleşmiş olacak.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun 2022 yılının 4. Enflasyon Raporu sunumunda açıkladığı rakamlara göre; beklenen enflasyon hesabıyla emekli ve memur Ocak zam oranı netleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ücretliler, emekli ve memurlar için hükümete alım gücünü artıracak adımlar atılması yönünde talimatı vermesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Yapılacak düzenlemelerle enflasyonun refah kaybında yol açtığı tahribat kademe kademe giderilecek.

OCAK ZAMMI ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK

Ocak zammı ile hem asgari ücret, hem de emekli ve memur zammı Ocak ayında sosyal refah düzenlemeleri ile birlikte enflasyonun üzerine çıkacak.

MAAŞ ZAMMINA İLAVE ARTIŞLAR YAPILACAK

Emekli ve memur Ocak zammı ile maaşlar artacakken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı milyonları doğrudan veya dolaylı yoldan etkileyecek ve maaş zamlarını enflasyonun üzerine taşıyacak ek zamlarını da içeren sosyal refah düzenlemeleri üzerinde yoğunlaştı.

TEMMUZ'DA EMEKLİ ZAMMI YÜZDE 42,35 MEMUR ZAMMI YÜZDE 41,69 OLDU

Haziran ayı enflasyon rakamları sonrası emekli ve memur Temmuz zammı netleşti. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları Temmuz zammı ile beraber yüzde 42,35 oranında artarken, aynı dönemde memur zammı yüzde 41,69 oldu.

En düşük memur zammı resen artışla beraber 9.707 TL olurken, en düşük emekli maaşı ise 2.500 TL'den 3.500 TL'ye yükseldi.

EMEKLİ VE MEMUR OCAK ZAMMI İÇİN 6 AYLIK ENFLASYON BELİRLEYİCİ OLACAK

Yaklaşık 20 milyon kişinin yeni maaşları 2022 yılı enflasyon oranı sonrası netleşecek. Ocak 2023 emekli zammı ve memur zammı 6 aylık enflasyon rakamları sonrası belirlenecek.

EMEKLİ ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?

Emeklilerin, Ocak ve Temmuz ayında yapılan maaş artışları bir önceki 6 aylık enflasyon oranı kadar oluyor. Yani SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak 2023'te Aralık 2022 ile Haziran 2022 arasında oluşan 6 aylık enflasyon kadar artış alacaklar.

MEMUR EMEKLİSİ VE MEMUR ZAMMI İLE MAAŞ HESABI NASIL YAPILIYOR?

Mart enflasyonunun açıklanmasının ardından memur ve memur emeklilerine de fark verilmesi kesinleşmiş oldu. Memur ve memur emeklileri de SSK ve Bağ-Kur emeklileri gibi yılda 2 kez zam alıyor.

Ocak ve Temmuz aylarında alınan bu zamlar toplu sözleşme ile belirleniyor. Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zam oranını geçen enflasyon kadar da fark alıyor.

 

MEMUR TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI OCAK 2023 İÇİN YÜZDE 8

Memur ve memur emeklileri Temmuz ayında yüzde 7 oranında toplu sözleşme zammı almışlardı. Ocak'ta ise bu rakam yüzde 8 olacak.

3 AYLIK ENFLASYON ORANI YÜZDE 7,05

TÜİK Eylül 2022 enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon yıllık %83,45, aylık %3,08 oldu. Emekli ve memur zam oranı için belirleyici olacak TÜFE endeksi de 1.046,89 olarak kayıtlara geçti. Bu değişim 3 aylık enflasyon oranının yüzde 7,05 olarak gerçekleşmesini sağladı. Bu rakam SSK ve Bağ-Kurlu için 3 aylık zam oranı olarak kesinşleşti.

3 AYLIK RAKAMLARA GÖRE MEMUR ZAMMI YÜZDE 8,05 OLDU

Memur ve memur emeklilerine Ocak ayında yüzde 7 oranındaki Temmuz zammını geçen 6 aylık enflasyon kadar da fark ödenecek. Eylül ayı enflasyonuna baktığımızda 3 aylık oran yüzde 8,05 çıktı.

3 KASIM PERŞEMBE TÜİK EKİM ENFLASYON RAKAMLARINI AÇIKLAYACAK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Kasım Perşembe günü Ekim enflasyon oranını açıklayacak. TÜİK'in enflasyon rakamlarını duyurmasıyla, emekli ve memur maaşları için yapılacak 4 aylık zam oranı kesinleşecek.

Ekim, Kasım ve Aralık enflasyon rakamlarının duyurulmasıyla beraber 6 aylık zam oranı hem emekli hem de memur için kesinleşmiş olacak. Bunun yanında 6 aylık rakamlara ışık tutacak veriler gelmeye devam ediyor.

MERKEZ BANKASI ŞAHAP KAVCIOĞLU YENİ ENFLASYON TAHMİNLERİNİ PAYLAŞTI

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu 2022 4. Enflasyon Raporu sunumunu gerçekleştirdi. Buna göre Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65,2'ye revize edildi.

 

YENİ HESABA GÖRE 6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 16,05 OLDU

Bu yıl sonu beklentisine göre hesap yaparsak, TÜFE endeksi 2022 yılı sonunda 1.134,84 seviyesine yükselecek. 6 aylık enflasyon ise yüzde 16,05 olacak.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI İÇİN TABLO TABLO HESAPLAR NETLEŞTİ

Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu'nun açıkladığı yüzde 65,2 enflasyon beklentisine göre emekli ve memur maaşlarını hesapladık:

Merkez Bankası duyurdu, emekli ve memurların ocak zammı belli oldu. En düşük emekli aylığı 4500 TL. İşte memur ve emeklilerin Ocak 2023'te alacağı zam oranları - Resim : 3

Merkez Bankası duyurdu, emekli ve memurların ocak zammı belli oldu. En düşük emekli aylığı 4500 TL. İşte memur ve emeklilerin Ocak 2023'te alacağı zam oranları - Resim : 4

Merkez Bankası duyurdu, emekli ve memurların ocak zammı belli oldu. En düşük emekli aylığı 4500 TL. İşte memur ve emeklilerin Ocak 2023'te alacağı zam oranları - Resim : 5

Merkez Bankası duyurdu, emekli ve memurların ocak zammı belli oldu. En düşük emekli aylığı 4500 TL. İşte memur ve emeklilerin Ocak 2023'te alacağı zam oranları - Resim : 6

Merkez Bankası duyurdu, emekli ve memurların ocak zammı belli oldu. En düşük emekli aylığı 4500 TL. İşte memur ve emeklilerin Ocak 2023'te alacağı zam oranları - Resim : 7

Merkez Bankası duyurdu, emekli ve memurların ocak zammı belli oldu. En düşük emekli aylığı 4500 TL. İşte memur ve emeklilerin Ocak 2023'te alacağı zam oranları - Resim : 8

OCAK ZAMMI İLE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Ocak 2022 döneminde sosyal refah düzenlemesi ile en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı yüzde 66 yani 1.000 TL artışla 1.500'den 2.500 TL'ye yükseldi. Temmuz döneminde de benzer bir durum söz konusu oldu. En düşük emekli aylığının 3.500 TL'ye çıkarıldı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN BEKLENEN RAKAM...

Ocak zammı döneminde de benzer şekilde en düşük emekli maaşı için artış söz konusu olabilir. Buna göre 4.500 TL rakamı öne çıkıyor.

Eğer en düşük emekli maaşı Ocak ve Temmuz 2022 döneminde olduğu gibi 1.000 TL artarsa zam oranı yüzde 28,5'u aşarak enflasyonun çok üzerinde gerçekleşecek.

 Kaynak: Sabah gazetesi

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin