Medya en çok o bankaları haber yaptı!

Özel bankalar, yıl boyunca adından en çok söz edilen markalar arasında yer aldı. Peki, en çok hangileri haber oldu?

Google Haberlere Abone ol
Medya en çok o bankaları haber yaptı!

2011 ve 2012 yıllarında yürüttükleri bankacılık ve kredi kartları faaliyetleri ile medyada aktif şekilde boy gösteren özel bankaları inceleyen Medya Takip Merkezi, son iki yılda listedeki ilk 4 bankanın değişmediğini belirledi.





BANKACILIK FAALİYETLERİNDE ÖNE ÇIKTILAR



Son 2 yıldaki medya yansımalarının karşılaştırıldığı analizde, özel bankaların en çok bankacılık faaliyetleri ile gündeme geldiği ortaya çıktı. 2012 yılında medyada en çok yer alan beş markanın haberleri, yüzde 86 oranında bankacılık faaliyetleri ile ilgili oldu.





Araştırmaya göre, kredi kartları ile ilgili medyada en fazla habere konu olan banka Garanti Bankası oldu. Bünyesindeki kredi kartları haberlerinde artış gözlenen Garanti Bankası, 2012’de, bir önceki yıla oranla medyada yüzde 41 oranında daha fazla yer buldu. Medyaya en fazla yansıyan ilk 5 banka arasında, kredi kartları ile ilgili en yüksek haber artışını ise İş Bankası yakaladı.





EN FAZLA YANSIMA İŞ BANKASI’DAN



2011 ve 2012 yıllarını kapsayan analiz araştırması, özel bankalar içerisinde en fazla medya yansımasını İş Bankası’nın sağladığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, İş Bankası 2012’de 27 bin 149 haber ve yazıda yer aldı. Haberleri arasında “Altın Buluşmaları”, İş Bankası’nın 88. kuruluş yıl dönümü ve 1. Uludağ Ekonomi Zirvesi konuları öne çıkarken; banka, en yüksek yansımalarını bankacılık faaliyetleri ile ilgili haberlerle internet medyasında yakaladı.





2011’e oranla 2012 yılında, 3 mecrada bankacılık faaliyetlerine yönelik yüzde 5 daha fazla haberde yer bulan İş Bankası’nın, kredi kartları ile ilgili haberlerinde ise son 1 yılda yüzde 69 oranında artış yaşandı.





Haberlerin yorum olarak da incelendiği analize göre, İş Bankası gazete ve dergilerdeki yansımalarının yüzde 76’sında olumlu olarak yer aldı. Bankanın 2011’deki yansımaları ile karşılaştırıldığında ise, olumsuz içerikli haberlerinin yüzde 35 azaldığı görüldü.





GARANTİ BANKASI, HABERLERİNİ EN ÇOK ARTTIRAN BANKA OLDU



Medya Takip Merkezi’nin 2011 ve 2012 yıllarını karşılaştırarak hazırladığı medya analiz raporuna göre, geçtiğimiz yıl medyada en geniş yer bulan bir diğer banka Garanti Bankası oldu. Bir önceki yıla oranla haberlerinde yüzde 32’lik artış yaşanan Garanti Bankası, toplamda 23 bin 336 haber ve yazıda yer aldı. Bankacılık faaliyetlerine göre ikinci sırada yer alan banka, kredi kartları ile ilgili haberlerde ise diğer bankaları geride bırakarak ilk sıraya yerleşti.





Bankanın medyaya en çok yansıyan haberleri arasında, “Anadolu Sohbetleri”, bankanın hisselerinin İspanyol BBWA’ya satışı ve “Kadın Girişimci Yönetici Okulu” oldu. Kar açıklamaları ve kurumlar vergi rekortmenleri arasında yer alması ile ilgili haberlere de konu olan bankanın haberlerinin yüzde 83’ü olumlu içerikteydi.





AKBANK’TAN TASARRUF ÇAĞRISI



Bir önceki yıla oranla 2012’de bankacılık faaliyetleri ve kredi kartları ile ilgili haberlerinde yüzde 28’lik bir artış yakalayan Akbank, özel bankalar içerisinde en başarılı yansımaları sağlayan bir diğer banka oldu. MTM’nin analiz raporuna göre yıl boyunca 22 bin 56 haber ve yazıda bahsi geçen Akbank, bu haberlerinin yüzde 83 gibi yüksek bir oranında olumlu olarak yer aldı. Akbank, gazete ve dergilerde İMKB’deki değerleri, CITIGROUP’un Akbank hisselerini satması gibi konuların yansı sıra, “Sizin İçin Buluşmaları” ve “Tasarruf Seferberliği” gibi etkinliklerle de yoğun olarak yer buldu.





YAPI KREDİ “ENGELSİZ BANKACILIK PROGRAMI” İLE ÖNE ÇIKTI



Bankacılık faaliyetleri ve kredi kartları ile ilgili çalışmaları ile medyanın en çok söz ettiği bankalardan biri de Yapı Kredi Bankası’ydı. 3 mecranın toplamında 12 bin 882 haber ve yazıda yer alan Yapı Kredi, 2011’e göre medyaya yüzde 7 oranında daha az yansıdı. İMKB’deki hisse değerlerinin dışında, “Engelsiz Bankacılık Programı” ve kurumlar vergi rekortmenleri arasında yer almasıyla da basına konu edildi. Haberlerinin yüzde 78’i olumlu olarak yansırken, bir önceki yıla kıyasla olumsuz haberlerini yüzde 81 oranında azalttı.





HSBC’NİN HABERLERİ YÜZDE 23 ARTTI



Rapora göre, 3 mecradaki haberlerinde son 1 yılda yüzde 23’lük artış gözlenen HSBC, medyada en fazla habere konu olan ilk 5 banka arasında yerini aldı. Toplamda 10 bin 3 haber ve yazıda yer bulan bankanın haberlerinin yüzde 54’ünün olumlu içerikte olduğu belirtildi. Bir önceki yıla oranla bankanın yansımalarının en fazla arttırdığı alan ise, internet medyasındaki kredi kartları ile ilgili haberler oldu.









MEDYANIN EN ÇOK YER VERDİĞİ ÖZEL BANKALAR



 




 





BANKA




2011 YILI




2012 YILI




FARK (%)



 





İş Bankası




24.768




27.149




10



 





Garanti Bankası




17.616




23.336




32



 





Akbank




17.286




22.056




28



 





Yapı Kredi Bankası




13.829




12.882




-7



 





HSBC Bank




8.158




10.003




23



 





MTM Medya Takip Merkezi'nin, 2011-2012 yıllarında 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve internet sitelerinde yaptığı haber takip sonuçlarından derlenmiştir. Analizde sadece özel bankalar dikkate alınmış ve bankaların haber adetleri, sadece bankacılık faaliyetleri ve kredi kartlarını kapsamaktadır.



 






 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin