Irak'ta beklenen çağrı geldi, sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr taraftarlarına seslendi: Evinize dönün

Irak'ta Yeşil Bölge'de başlayan çatışmalarda son dakika gelişmesi yaşandı. Beklenen açıklama geldi, Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, sokakta çatışan destekçilerinden 1 saat içinde evlerine dönmelerini istedi. Çağrıdan sonra sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Irak'ta beklenen çağrı geldi, sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr taraftarlarına seslendi: Evinize dönün

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ülkede dünden bu yana yaşananlardan üzüntü duyduğunu belirterek, sokakta çatışan destekçilerinden 1 saat içinde evlerine dönmelerini istedi.

Şii lider Sadr, düzenlediği basın toplantısında, Irak'ın "yolsuzluklar ve şiddete" sahne olduğunu ifade etti.

Sadr, "Yaşanan çatışmalardan dolayı Irak halkından özür diliyorum. Bu devrim barışçıl olmaktan çıktığı için devrim değildir ve buna devrim diyemem. Batsın böyle bir devrim." dedi.
Başbakan Mustafa el-Kazımi ile Irak güçleri ve Haşdi Şabi unsurlarına da teşekkür eden Sadr, ülkedeki milislerin varlığını eleştirdi.

Sadr'ın çağrısı sonrası ülkedeki sokağa çıkma yasağı da kaldırıldı.

 

Sadr yanlısı yüzlerce kişi dün başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge'de Cumhurbaşkanlığı ve Hükümet Sarayı'nı basmıştı. Güvenlik güçleri, Yeşil Bölge'nin farklı noktalarında havaya ateş açarak eylemcileri dağıtmıştı.

Yabancı misyon temsilciliklerinin de bulunduğu Yeşil Bölge'de dünden bu yana devam eden çatışmalarda Sadr yanlısı 20'ye yakın kişinin hayatını kaybettiği, 150'nin üzerinde kişinin de yaralandığı kaydedilmişti.

Ülkenin güneyinde de sokakları dolduran Sadr yanlıları eylemlere başlarken, ülke genelinde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

IKBY Başbakanı Barzani Irak'taki yeni şiddet döngüsünden derin endişe duyduğunu söyledi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Irak'taki yeni şiddet döngüsünden büyük endişe duyduğunu belirterek, "Ülkenin karşı karşıya olduğu derin ve ciddi sorunlar hakkında tam ve samimi bir diyalog zamanı." dedi.

Diyalog ve birlik çağrısı yapan Barzani, şunları kaydetti:

"Ülkenin karşı karşıya olduğu derin ve ciddi sorunlar hakkında tam ve samimi bir diyalog zamanı. Birbirimizin farklılıklarını tanıyacak kadar cesur olmalı ve hepimizin içinde bulunduğu durumun kalıcı bir çözüm gerektirdiğini kabul etmeliyiz."

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani de dün yaptığı yazılı açıklamada, IKBY’nin Iraklı taraflar arasında çözüm ve anlayış sağlanmasına yardıma hazır olduğunu ifade etmişti.

Barzani, açıklamasında, "Bu nedenle tüm Irak güçlerini ve taraflarını Erbil'de buluşmaya ve durumu aşmak için ciddi bir diyalog başlatmaya davet ediyoruz." ifadelerine yer vermişti.

- Sadr yanlıları Cumhurbaşkanlığı ve Hükümet Sarayı'nı basmıştı

Irak'ta geçen yıl yapılan genel seçimlerin galibi Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın destekçileri, dün başkent Bağdat'taki Yeşil Bölge'de Cumhurbaşkanlığı ve Hükümet Sarayı'nı basmıştı. Güvenlik güçleri, Yeşil Bölge'nin farklı noktalarında havaya ateş açarak eylemcileri dağıtmıştı.

Yabancı misyon temsilciliklerinin de bulunduğu Yeşil Bölge'deki çatışmalarda Sadr yanlısı 20'ye yakın kişinin hayatını kaybettiği, 150'nin üzerinde kişinin de yaralandığı kaydedilmişti.

Irak'ın güneyinde de sokakları dolduran Sadr yanlıları eylemlere başlarken, ülke genelinde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.


Şii siyasi ve dini lider Sadr, yaşananların ardından bugün destekçilerine "eve dönün" çağrısı yapmış, bunun üzerine Sadr yanlıları sokaktan çekilmeye başlamıştı.

Sadr'ın çağrısının ardından ülke genelindeki sokağa çıkma yasağı da kaldırılmıştı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin