Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani: PKK, Türkiye’ye saldırılarını durdurmalı

'PKK, Türkiye'ye saldırılarını durdurmalı" diyen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Şengal Anlaşması, İran ve ABD arasındaki ilişkilere değindi.

Google Haberlere Abone ol
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani: PKK, Türkiye’ye saldırılarını durdurmalı

Barzani, Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (MERI) tarafından düzenlenen “İstikrarlı bir Ortadoğu için istikrarlı bir Irak” konulu forumda Amberin Zaman’ın sorularını yanıtladı.

"Türkiye ile ilişkilerimiz çok geniş, ticari ilişkilerimiz var, birbirimize komşuyuz" diyen Başbakan, PKK'nin Türkiye'ye yönelik saldırılarının da durdurulması gerektiğini söyledi.

 "PKK buraya sığınmacı ve mülteci olarak gelmedi. Kendilerini buradaki yönetimin alternatifi olarak görüyorlar" diyen Barzani şöyle konuştu:

'PKK, TÜRKİYE'YE SALDIRILARINI DURDURMALI'
"Halkın bulundukları bölgeye girmesini engelliyorlar. Bu güvenlik ve ekonomik açıdan sorun. Çatışmalardan dolayı 600 köy yeniden inşa edilemedi. PKK olmasaydı, Türkiye sınırdan öteye geçemezdi. Bunun bedelini halkımız ödüyor. Bunun sorumlusunun kim olduğu bilinmeli. PKK, içerisinde bulunduğu bölgenin yönetimine saygı duymaları, Türkiye’de saldırılarını durdurmalı."

ŞENGAL ANLAŞMASI MESAJI
Barzani, Erbil ile Bağdat hükümetleri arasındaki Şengal Anlaşması'na ilişkin soruya da yanıt vererek şunları söyledi:

“Şengal konusunda Irak hükümetiyle anlaşmamız var. Anlaşmaya göre, Şengal’deki tüm güçler o bölgeyi terk etmeli. Irak ordusu ve Peşmerge kentin dışında olmalı, yerel güçler de kentin iç güvenliğini sağlamalı. Maalesef bu anlaşma uygulanmış değil. Irak Başbakanı Kazimi de anlaşmanın uygulanmasını istiyor. PKK Şengal’de ve PKK’nın oraya gitmesi için hiçbir yol yok, Suriye’den oraya geçiyorlar. PKK niye Şengal’de? Yasal olmayan bir güç Şengal’de halkı tehdit edip seçim sandıklarına gitmesini engelliyor. Şengal Anlaşması hızlı bir şekilde uygulanmalı."

 'ABD İLE DE İRAN İLE DE İYİ İLİŞKİLER İSTİYORUZ'

ABD ile IKBY  ilişkilerine de değinen Barzani, "Her zaman istikrar ve çözümün bir parçası olmak istedik. Eğer ABD ile İran arasında sorun varsa bu sorundan uzak durmalıyız. Onlarda bizim egemenliğimize saygı duymalı. ABD ile Irak arasında stratejik görüşmeler oldu, Kürdistan Bölgesi de bu görüşmelerin bir parçasıydı. ABD, IŞİD’le mücadelede bize destek oldu. Tüm Koalisyon ülkelerinin IŞİD’le mücadeledeki desteğinin devam etmesini istiyoruz. IŞİD halen devam ediyor. Biz Irak’ın uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Mesrur Barzani, İran'la iyi ilişkiler kurmak istediklerini belirterek, "Tüm dostlarımızla ilişkilerimizi ilerletmek istiyoruz. ABD ile ilişkilerimiz İran’a bağlı değil, ABD ile de İran ile de iyi ilişkiler istiyoruz” dedi.

SU KRİZİ
Fırat ve Dicle Nehirlerindeki su krizinin uluslararası bir sorun olduğunu söyleyen Başbakan Barzani, "Su krizi uluslararası bir sorun, Fırat ve Dicle nehirleriyle ilgili sorunlar uluslararası yasalar çerçevesinde çözülmeli" ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin