İlk gemi 1 Ağutos'ta hareket etmişti. Tahıl koridorunda bugüne kadar 501 gemi 12 milyon tondan fazla tahıl taşıdı

Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan tahıl koridorundan bugüne kadar 501 gemi ile 12 milyon tonu aşkın tahıl taşındı.Tahıl yüklü ilk gemi, 1 Ağustos'ta Odessa Limanı'ndan hareket etti.

Google Haberlere Abone ol
İlk gemi 1 Ağutos'ta hareket etmişti. Tahıl koridorunda bugüne kadar 501 gemi 12 milyon tondan fazla tahıl taşıdı

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan gıda krizi riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan tahıl koridoru verileri belli oldu.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, Türkiye'nin yoğun diplomatik gayretleri sonucu 22 Temmuz'da imzalanan 'Karadeniz Tahıl Girişimi Belgesi' kapsamında Müşterek Koordinasyon Merkezi kuruldu.

Tahıl ürünlerinin güvenli transferi buradan takip edilmeye başlandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin yoğun çalışmaları sonucu tahıl yüklü ilk gemi, 1 Ağustos'ta Odessa Limanı'ndan hareket etti.

13 AĞUSTOS İTİBARİYLE 17 GEMİ

 Ukrayna limanlarından 120 günü kapsayan anlaşma kapsamında ayrılan ilk gemi olma özelliğini taşıyan 'Razoni' isimli, Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisi, taşıdığı 26 bin ton mısır ile Lübnan'ın Tripoli Limanı'na doğru hareket etti. 'Razoni'nin hareketinden 4 gün sonra Panama bayraklı 'Navistar İrlanda', Malta bayraklı 'Rojen', İtalya ve Türk gemisi 'Polarnet' Kocaeli'ye hareket etti.

3 gemi yaklaşık 60 bin ton tahıl ile Odessa ve Çernomorsk limanlarından ayrıldı. 13 Ağustos itibarıyla Ukrayna limanlarından ayrılan gemi sayısı, 17'ye ulaştı. Gemilerin büyük bölümü, Türkiye'deki limanlara ulaştı. 2 hafta içinde Ukrayna limanlarından çıkan gemi sayısı, 25'e ulaşırken, taşınan tahıl miktarı 800 bin tonu geçti.

Dünya genelinde gıda krizi yaşanmasının önüne geçmek için yapılan çalışmalar sonucu varılan mutabakat, aynı zamanda İstanbul'da kontrolü yapılan gemilerin, Ukrayna limanlarına giderek tahıl sevkiyatı yapmasını da kapsıyordu. Bu kapsamda İstanbul Boğazı'ndan kontrolü yapılarak Ukrayna'ya giden ilk gemi, Barbados bayraklı 'Fulmar S' oldu. Gemi, 12 bin ton mısırı 'Çernomorsk Limanı'ndan alarak İzmir'e ulaştırdı.

4 AY UZATILDI

Rusya, 29 Ekim'de Sivastopol'da gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle tahıl girişiminin geçici olarak durdurulduğunu BM ve Türkiye'deki makamlara iletti. Bununla birlikte Ukrayna limanlarından gemi çıkışı durduruldu. Türkiye'nin devreye girmesi, Ukrayna ve Rusya ile sürdürülen yoğun görüşme trafiğinin ardından tahıl koridoru anlaşması, 120 gün uzatıldı. Ukrayna limanlarından dün itibarıyla ayrılan gemi sayısı, 501'e ulaşırken, sevkiyatı gerçekleştirilen buğday, mısır, arpa gibi tahıl ürünlerinin miktarı da 12 milyon tonu geçti. Ukrayna limanlarından tahıl yükü ile ayrılan gemilerden 200'den fazlasının belirlenen limanlara intikali tamamlandı.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin