Fransa'da gençler emeklilik yasasına isyan etti: 60 yaşından sonra çalışmak öldürür!

Fransa'da hükümet emeklilik reformunu açıkladı, yüzbinler sokağa döküldü. "60 yaşından sonra çalışmak öldürür" diyen gençler başkent Paris'in en büyük meydanlarını doldurdu. Gençler, emeklilik yaşını kademeli olarak 64'e çıkarak yasal düzenlemeyi kabul etmiyor. Protestolarda sarı yelekliler de yerlerini aldı.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da gençler emeklilik yasasına isyan etti: 60 yaşından sonra çalışmak öldürür!

Fransız hükümetinin emeklilik yaşını 64’e çıkarmayı hedefleyen reformuna karşı gençler Bastille Meydanı’nda toplandı. Nation Meydanı’na yürüyen binlerce genç, "60 yaşından sonra çalışmak öldürür" dedi.

"64 yaşında emekliliğe hayır", "Metro, iş, tabut", "60 yaşından sonra çalışmak öldürür" pankartları taşıyan vatandaşlar, "Macron istemese de işçilerin onuru ve daha iyi bir dünya için buradayız", "Hep birlikte genel grev!" sloganları attı.

Fransa'da gençler emeklilik yasasına isyan etti: 60 yaşından sonra çalışmak öldürür!

 SARI YELEKLİLER DE SOKAKTA

150 bini aşkın kişinin katıldığı belirtilen protestolar arasında sarı yelekliler de vardı.

AA muhabirine konuşan 18 yaşındaki lise öğrencisi Olivia Dufourt, emeklilik reformunu protesto ettiklerini, emekliliğe ayrılmaya yakın kişilerin bu reformla daha fazla bekleyeceğini anlattı. Dufourt, "Ben emekliye ayrılana kadar 10 reforma daha zaman var" diyerek, reformun işsizlik üzerindeki olumsuz etkilerine de değindi.

Fransa'da gençler emeklilik yasasına isyan etti: 60 yaşından sonra çalışmak öldürür! - Resim : 2

 NE OLMUŞTU?

Başbakan Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun içeriğini açıklamıştı.

Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını bildiren Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödeme şartı olacağını kaydetmişti.

19 OCAK'TA 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ SOKAĞA ÇIKTI
Ülkedeki çok sayıda sendikanın çağrısıyla 19 Ocak’ta emeklilik reformuna karşı ülke denelinde 200’den fazla noktada düzenlenen gösterilere resmi verilere göre 1,12 milyon, organizatörlere göre ise 2 milyondan fazla kişi katılmıştı.

31 OCAK'TA BÜYÜK EYLEM HAZIRLIĞI VAR

19 Ocak’taki gösterileri özellikle farklı sol akım partiler desteklerken, ülkenin en önemli 8 sendikası Fransızları 31 Ocak’ta tekrar sokağa inmeye çağırmıştı.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin