FLAŞ! İşsizlik maaşına büyük zam geliyor. Yeni işsizlik maaşı miktarı 3 bin 570 lira oluyor. Enflasyon yüzde 18.4'e yükseldi, işsizlik maaşına zam geldi. 2022 Ocak ayında İşsizlik Maaşı ne kadar olacak

Türkiye'nin en büyük sorunlarından bir tanesi de işsizlik. Eylül 2021 rakamlarına göre ülkede 4 milyonun üzerinde işsiz var. Bu işsizlerin bir çoğu da ne yazık ki şartlardan dolayı işsizlik ödeneği almıyor. Ancak işsizlik ödeneği alanlara güzel bir haber var. İşsizlik maaşına yıl sonu enflasyon beklentisinin artması üzerine en az yüzde 25 zam gelmesi bekleniyor. Şu anda en düşük 1420 lira olarak uygulanan asgari ücret zamlanacak. İşte 2022 yılı ocak ayında beklenen rakam.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! İşsizlik maaşına büyük zam geliyor. Yeni işsizlik maaşı miktarı 3 bin 570 lira oluyor. Enflasyon yüzde 18.4'e yükseldi, işsizlik maaşına zam geldi. 2022 Ocak ayında İşsizlik Maaşı ne kadar olacak

Hem 2022 yılı asgari ücreti hem de emekli ve memur zammı için yeni ipuçları gelmeye başladı.

Bugüne kadar açıklanan enflasyon rakamlarına bakıldığında 3 aylık enflasyon rakamı yüzde 4.25 olarak ortaya çıktı. Ancak kesin rakamın belirlenmesi için ekim, kasım ve aralık ayı enflasyonlarının da belirlenmesi gerekiyor. Enflasyon rakamının netleşmesiyle SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranları ortaya çıkacak memur ve memur emeklileri için ise enflasyon farkı ile ilgili oranlar belirlenmiş olacak. Memurlar ve emekliler temmuzda aldıkları yüzde 8.45'lik zamma ilave ocak ayında da zam almış olacaklar.

Dün enflasyon raporunu açıklayan Merkez bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu 2021 yılı için enflasyon tahminlerinin yüzde 18.4 olduğunu açıkladı. Böylece 2022 yılında uygulanacak asgari ücret ve emekli memur zammı ile ilgili bir tahmini veri verilmiş oldu. Bunun üzerinden hem zamlar hem de 2022 asgari ücret rakamının etkilediği bazı ödemelerle ilgili ödemeler yapılabiliyor. Asgari ücret ile birlikte işsizlik ödenği alanların maaşlarına da zam gelmiş olacak.

FLAŞ! İşsizlik maaşına büyük zam geliyor. Yeni işsizlik maaşı miktarı 3 bin 570 lira oluyor. Enflasyon yüzde 18.4'e yükseldi, işsizlik maaşına zam geldi. 2022 Ocak ayında İşsizlik Maaşı ne kadar olacak

Peki işsizlik maaşına ne kadar zam gelecek?

İşsizlik Sigortası, sigortalı işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda yapılan ödemedir. 

İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşulları

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

 

İşsizlik Ödeneğine Başvuru Nasıl Yapılır?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir. İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile başvuru yapılması imkanı bulunmamaktadır. 

FLAŞ! İşsizlik maaşına büyük zam geliyor. Yeni işsizlik maaşı miktarı 3 bin 570 lira oluyor. Enflasyon yüzde 18.4'e yükseldi, işsizlik maaşına zam geldi. 2022 Ocak ayında İşsizlik Maaşı ne kadar olacak - Resim : 3

İşsizlik Ödeneğinin Süresi Ne Kadardır?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde; 

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

 

 İşsizlik Ödeneği Miktarı

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

FLAŞ! İşsizlik maaşına büyük zam geliyor. Yeni işsizlik maaşı miktarı 3 bin 570 lira oluyor. Enflasyon yüzde 18.4'e yükseldi, işsizlik maaşına zam geldi. 2022 Ocak ayında İşsizlik Maaşı ne kadar olacak - Resim : 5

İşsizlik ödeneği şu anda çalışma süresi ve maaşına göre değişmekte en düşük olarak 1420 lira, 1627 lira ve en yüksek 2.840 lira olarak uygulanıyor.

İŞSİZLİK ÖDENĞİ OCAK 2022'DE NE KADAR OLACAK?

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu 2021 yılı için enflasyon tahminlerinin yüzde 18.4 olduğunu açıkladı. Böylece 2022 yılında uygulanacak asgari ücret, emekli memur zammı  ve emekli zamlarıyla ilgili zamlı rakamlar da yeniden güncellenecek.

İşsizlik ödeneği şu anda en az 140 lira, enf azla ise 2840 lira olarak uygulanıyor. Yeni enflasyon güncellemesiyle birlikte asgari ücret zammı için yüzde 25'lik bir artış olduğunda birçok ödeme ve borçlanma rakamları da artmış olacak. Bunlardan en çok merak edilenlerden birisi olan işsizlik maaşı için alt sınır 1.789 liraya çıkarken üst sınır ise 3 bin 577 lira 50 kuruşu bulacak.

Merkez bankası enflasyon tahmini: Yüzde 18.4

SSK ve Bağ-Kur emeklisi 6 aylık zammı: Yüzde 9.18

Emekli Sandığı emeklisi 6 aylık zammı: Yüzde 5+6.18

Memur 6 aylık zammı: Yüzde 5 +6.18

Asgari ücret artışı: Yüzde 25 (18.4 + 6-7 puan)

Brüt asgari ücret: 4.471,87 TL

Net Asgari ücret: 3.532,38 TL

İşsizlik maaşı en az: 1.789 TL

İşsizlik maaşı en yüksek: 3.577,5 TL

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin