Emekliye seyyanen zammın tarihi belli oldu. Emekliye ara zamda 3 formül

Emeklilere yönelik yeni zamla ilgili Ankara kulislerinden gelen bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Emeklilere ne zaman seyyanen zam yapılacağı belli olurken, ara zam için de 3 formül sunuldu. Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Duman'dan bununla ilgili flaş açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
Emekliye seyyanen zammın tarihi belli oldu. Emekliye ara zamda 3 formül

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilere ara zam için sinyal vermesini ardından gözler 2 hafta sonra açılacak Meclis'e çevrildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en düşük emekli maaşına düzenleme için çalışmaların sürdüğünü açıklarken dün bir açıklama da AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler'den geldi.

Güler, “Bütçe dengesini bozmadan, ciddi nitelikli bir çalışma yapılıyor. Meclise intikal ederse biz de bu konuda hızlı bir çalışmayı ortaya koyacağız" dedi. Güler'in açıklamalarının ardından kulisler hareketlendi. Meclis kulislerinde dolaşan iddialara ortaya çıktı. İşte emekli maaşları ile ilgili son detaylar...

En düşük emekli maaşı için düzenleme

Türkiye gazetesindeki habere göre Temmuz ayında aldıkları yüzde 25'lik zamdan memnun olmayan emeklilerin şikayeti artınca hükümet düğmeye bastı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milyonların geçim sıkıntısını azaltmak için talimat vermesinin ardından çalışmalar başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği talimatı hatırlatarak en düşük emekli maaşına düzenleme için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Şimşek, imkanlar çerçevesinde hareket edeceklerini söyledi, milyonlar yeni yasama yılı için gün saymaya başladı.

Seçim öncesi 5.500 TL'den 7.500 TL'ye çıkan en düşük emekli maaşı temmuzda da 7.500 TL'de kaldı. Emeklilerin tepkilerinin ardından düzenleme için harekete geçen hükümet, ekim ayında Meclis'in açılmasıyla gerekli adımı atacak. Herkes düzenlemenin tarihini merak ederken, düzenlemenin içeriğine dair detaylar ortaya çıkmaya başladı. Kulislerde konuşulanlara göre emekli zammı ocak ayına kalmayacak. Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla düzenlemenin yapılacağı ve emeklilere seyyanen zam yapılacağı öğrenildi.

Seyyanen zam için tarih verdi

Çalışmaların hızlandığı emekli zammıyla ilgili kulis bilgileri de ortaya çıkmaya başladı. Meclis koridorlarında konuşulanlara göre, emekli zammı yıl başından önce yapılacak. Meclis'in açılmasıyla yürürlüğe girmesi beklenen düzenleme kapsamında emeklilere seyyanen zam yapılması planlanıyor. Ocak ayında ise normal maaş zammı ve enflasyon farkı gelecek.

Ara zam için 3 formül bulunuyor

Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Duman ise emekli maaşlarına yapılacak zammın aralık ayına sarkabileceğini söyledi.

Ahaber'e konuşan Duman aynı zamanda emeklilere yapılacak zam için masadaki 3 formülü açıkladı. Orta Vadeli Programa göre 6 aylık enflasyon beklentisinin tutması halinde en düşük emekli aylığının kaç TL'ye yükseleceğini açıklayan Duman, şu ifadeleri kullandı:

"Orta vadeli projeler açıklandı. Bununla beraber Merkez Bankası'nın enflasyon verileri de hem Temmuz hem de Ağustos ayının enflasyon farkları belirlenince, 2023 yılı için enflasyon beklentisi yüzde 65'e yükselmiş oldu. 3 Ocak 2024'te bu durum netlik kazanmış olacak. 2023 yılı enflasyon beklentisi tahmin edilen gibi yüzde 65 çıkar ise 6 aylık enflasyon farklı yüzde 37,76 oluyor. Enflasyon farkı SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşını direkt etkiliyor. Bugün itibarıyla 7 bin 500 TL maaş alan emeklinin, en düşük aylığı 10 bin 350 TL'ye yükseleceğini söyleyebiliriz. Bu noktada yüzde 38'lik bir artış enflasyon tahminlerine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklisi için garanti diyebiliriz.

Aslında birden çok çözüm maddesi var. Bunlardan bir tanesi refah payı; Enflasyonun üstüne biraz daha eklemeye yapılabilir gibi görünüyor. Bir diğeri ise en düşük taban aylık denilen tutar olan 7 bin 500 TL biraz daha yukarıya çıkartılabilir. Üçüncüsü ise, bugüne kadar çok gördüğümüz kamu çalışanlarına verilen seyyanen zam; bütün emeklilere enflasyon dışında şu kadar da seyyanen zam verilecek gibi bir formül gelebilir."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin