Dünyaya doğru volkanik bir kuyrukluyıldız geliyor! Pandemi, küresel ekonomik kriz, deprem derken başımıza bir bu gelmemişti: Bilim insanları açıkladı

Bilim insanları tarafından yapılan açıklamaya göre dünya büyük bir tehlikenin altında. Yapılan açıklamaya göre ani bir patlamanın ardından volkanik bir kuyrukluyıldız dünyaya doğru ilerlemeye başladı. Bilim insanları tarih de verdi; Haziran 2024'te dünyaya yaklaşak.

Google Haberlere Abone ol
Dünyaya doğru volkanik bir kuyrukluyıldız geliyor! Pandemi, küresel ekonomik kriz, deprem derken başımıza bir bu gelmemişti: Bilim insanları açıkladı

Pandemi, küresel ısınma, küresel ekonomik kriz, deprem derken bilim insanlarından bir felaket uyarısı daha geldi. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamaya göre volkanik bir kuyrukluyıldız dünyaya doğru yaklaşıyor. 

Bilim insanları ani bir patlamanın ardından "boynuzları çıkan" volkanik bir kuyrukluyıldızın Dünya'ya doğru ilerlediğini söylüyor.

12P/Pons-Brooks (12P) diye adlandırılan nesnenin son 70 yılda ilk kez patlamaya şahit olduğu ifade ediliyor. Bu tür kuyrukluyıldızlara kriyovolkanik nesneler de deniyor. Kriyovolkanlar aynı zamanda soğuk yanardağlar diye biliniyor. Bu yapısı, 12P'nin küçük bir yıldız gibi parlamasına ve uzaya süper soğuk "magma" kütleleri yağdırmasına neden oluyor.

Gökbilimcilere göre bu sıradışı nesne bir şehir büyüklüğünde ve 2024'te Dünya'ya en yakın konumuna ulaşacak.

BUZ, TOZ VE GAZ KARIŞIMI 

Diğer tüm kuyrukluyıldızlar gibi bu buzlu nesne de buz, toz ve gaz karışımıyla dolu katı bir çekirdekten oluşuyor. Aynı zamanda kuyrukluyıldızın iç kısmından dışarı sızan ve "koma adı verilen bir gaz bulutuyla çevrili.

Ancak diğer kuyrukluyıldızların aksine, 12P'nin çekirdeğinde çok fazla gaz ve buz birikiyor. Bunun sonucunda gök cismi şiddetli biçimde patlayabiliyor. Bunun sonucunda çekirdeğin kabuğundaki büyük çatlaklardan dışarı kriyomagma diye bilinen soğuk malzemeler çıkıyor. Bu süreç, 12P'nin dışındaki boynuz benzeri yapıların oluşmasını sağladı.

Independent Türkçe'nin Spaceweather'a dayandırdığı habere göre gökbilimciler 20 Temmuz'da, kuyrukluyıldızda ani bir patlama tespit etti. Nesne bu patlamanın ardından olağan halinden yaklaşık 100 kat daha parlak görünmeye başladı.

Parlaklık artışının ardında, kuyrukluyıldızın içinden salınan gaz ve buz kristalleriyle komanın aniden şişmesi ve böylece nesnenin Dünya'ya daha fazla Güneş ışığı yansıtması yatıyor.

Astronom Richard Miles'a göre, 26 Temmuz itibarıyla kuyrukluyıldızın koması yaklaşık 230 bin kilometre genişliğe ulaştı. Ancak ilginç bir şekilde, genişlemiş komanın şeklinin düzensiz olması, kuyrukluyıldızı sanki boynuzları varmış gibi gösteriyor.

Miles, komanın olağandışı şeklinin, muhtemelen çekirdeğin şeklindeki bir düzensizlikten kaynaklandığını söylüyor. Buna göre genişleyen koma, zamanla Güneş ışığını yansıtamayacak kadar dağılacak ve sonunda yok olacak.

TARİH VERİLDİ: HAZİRAN 2024

12P'nin Güneş etrafında dönüşü tam 71 yıl sürüyor. Bu süre zarfında nesne, Güneş Sistemi'nin en uzak noktalarından geçiyor.

Kuyrukluyıldız 21 Nisan 2024'te Güneş'e en yakın noktasına ulaşacak. 2 Haziran 2024'te ise Dünya'ya en yakın konumuna gelecek. Bu noktada nesneyi gece gökyüzünde görmek mümkün olacak.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin