'Çift maaş'a son verecek kanun teklifi Meclis'e sunuldu: Artık iki ayrı görev için iki maaş alınamayacak mı?

CHP'li Mahmut Tanal, kamuda çift maaş uygulamasının sona ermesi için bir kanun teklifi hazırladı. Teklifi TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre kamuda kuruluşlarında memur statüsünde çalışan kişiler 2 ayrı görevde bulunmaları sebebiyle 2 maaş alamayacak.

Google Haberlere Abone ol
'Çift maaş'a son verecek kanun teklifi Meclis'e sunuldu: Artık iki ayrı görev için iki maaş alınamayacak mı?

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, kamuda “çift maaş” uygulamasına son verilmesi amacıyla kanun teklifi hazırladı.

Tanal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin yasalaşması halinde, kamu kurum ve kuruluşlarında memur statüsünde çalıştırılan kişiler, 2 ayrı görevde bulunmaları sebebiyle 2 maaşa hak kazanamayacak. 2 ayrı görev için tek bir maaş ödemesi yapılacak. Memurlar, tek bir maaş ödenmesi karşılığında başkaca görevler üstlenebilecek.

BELEDİYELER, İL ÖZEL İDARELERİ VE TÜM KAMU...

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, İl Özel İdareleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında veya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde çalışan personellerin, devlet memuru sayıldığı hatırlatıldı.

Gerekçede, 04/07/2001 Tarihli 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesinin, “Memurlar ve diğer kamu görevlilerinden, kurum ve kuruluşların yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyelikleri ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilir. Bu maddenin uygulanmasında oluşacak tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir” hükmünü ihtiva ettiği hatırlatıldı.

TANAL: KAMUNUN MEFAATİ GÖZETİLMİYOR

Mezkur Kararname hükmünün, devlet memurlarının memuriyete ek olarak kurum organlarında görev alması durumunda yalnızca görevlerden biri için ücret ödeneceğini hüküm altına aldığının kaydedildiği kanun teklifinin gerekçesinde, “Ancak devlet memurlarının kurum organları dışında üstlenebildiği başkaca işler de mevcuttur. Hal böyleyken, bahsi geçen 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesi ile güvence altına alınmaya çalışılan kamu menfaatinin tam şekilde sağlanamadığı görülmektedir” değerlendirmesi yapıldı.

"KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan kanun teklifinin gerekçesinin devamında şunlar kaydedildi: “Bir devlet memurunun halihazırda mevcut görevine ek olarak aldığı yeni görevinin aynı anda yürütülebilmesinin mümkün olduğu açıktır. Diğer bir deyişle, devlet memuru tarafından mevcut işe özgülenen sürenin ve emeğin önemli oranda artmaması karşısında alınan ücretin yahut memura sağlanan maddi menfaatin büyük oranda artması, kamu menfaati bakımından kabul edilebilir değildir.

İdare, tükenebilir kaynaklarını imkân bulduğu ölçüde sınırlı şekilde harcamalıdır. Tükenebilir kamu kaynaklarının bir kesime orantısız şekilde dağıtılması sonucunda sade vatandaşlara ayrılan imkanların önemli ölçüde azalacağı ve fırsat eşitsizliğinin derinleşeceği öngörülmelidir.”

Bu itibarla, devlet memurlarının çift maaş alabilmesi olanağını sınırlandıran kanuni düzenlemelerin genişletilmesi ve devlet memurlarının istisnasız bir biçimde bir maaş karşılığında çalışması yönünde kanuni düzenleme yapılması gerekmektedir.”

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin