CHP Genel Başkanı Özel'den 50+1 açıklaması: Bizimle birlikte anayasa değiştiremeyeceksin

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin TİP milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararına uymamasına ilişkin "Ortada anayasa krizi değil, devlet krizi var" açıklamasında bulundu. Özel, Erdoğan'ın 50+1 çıkışına ilişkin "Bizimle anayasa değiştiremeyeceksin" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol
CHP Genel Başkanı Özel'den 50+1 açıklaması: Bizimle birlikte anayasa değiştiremeyeceksin

CHP Genel Başkanı Özgür Özel partisinin grup toplantısında konuştu. CHP Genel Başkanı Özel, İsrail'in Filistin'e karşı soykırıma giriştiğini söyledi. İsrail'in bombardımanları sonucu hayatını kaybeden çocukların sayısının 4 bin 600'e yükseldiğini ifade eden Özel, "Elektrikleri kesilen bir hastanede küvezdeki çocuklar hayatını kaybetti. Dünyanın güçlüleri sessizliğe büründü, aynı 1995'te (Srebrenitsa katliamı) olduğu gibi. Bugün yapılması gereken Filistin'e sahip çıkmak. İlk fırsatta insani yardımların ulaşmasını sağlamak, soruna dikkat çekmek için Filistin'e gideceğiz, bunun için girişimlerde bulunuyoruz." şeklinde konuştu. 

“ORTADA BİR ANAYASA KRİZİ YOK, DEVLET KRİZİ VAR”

Özel, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararının ardından yargıda yaşanan krizi hatırlatarak şöyle konuştu:

Yargıtay Can Atalay kararıyla birkaç yere birden had bildiriyor. Hatay seçmenine karşı bir meydan okuma var. Mesele devamında Can Atalay krizini çok aşıyor. AYM'ye diyor ki, ben Anayasa'yı tanımam. Meclis'e diyor ki, ben 600'ünüzü de takmam. Meclis Başkanı'na ayar veriyor. Numan Kurtulmuş da rahatsızlık duyuyor ama bu noktada yapması gerekenleri Meclis adına yapmıyor. Tarafsız bir Meclis Başkanlığı görevi için yola çıkmıştı.

Ortada bir anayasa krizi yok. Yaşanan mesele, bir mahkemenin ve ona cesaret veren parti genel başkanının anayasayı tanımama krizidir, mesele bir devlet krizidir. Mesele, 'anayasanın bir sayfasını tanımayayım, yarın ses çıkmazsa Meclisi de tanımamın, anayasasız bir düzeni dayatmanın, Meclis'i tanımamamın, belki seçimleri bile yapmamanın hesabı içinde olan bir darbe girişine direnip direnmeme meselesidir.

"DARBEYE DİRENİYORUZ"

CHP, Erdoğan'ın başına geçtiği bu darbe girişimine direnmeye karar verdi. Grubumuz toplandı, ikinci bir karara kadar bu mücadelemiz Meclis'te sürecek. İktidarın korkusuyla bazı merkez medya ve yandaş kanallar gözlerini kapamış durumdalar. Erdoğan'ın karşısında bu darbeye direniyoruz, direnmeye devam edeceğiz"

"BİZİMLE BİRLİKTE ANAYASA DEĞİŞTİREMEYECEKSİN"

Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Yüzde 50+1'in değişmesi isabetli olur" çıkışına ilişkin şöyle konuştu: 

10 Kasım 2021'den önce, 5 Ekim 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan diyor ki, '50+1 rastgele bir tercih değildir. Bilinçli ve vazgeçilmez bir kriterdir'. Solcuları, sosyal demokratları, Kürtleri bu devleti yönetmene değer görmüyor ya, kendince bir koalisyon yapacak, oradan ayrılmayacak. Biz yaptık, biz önerdik demiyor. Kürt'ü Alevi'yi solcuyu, emekçiyi, onların temsilcilerini dışarıda tutan bir anlayış. 10 Kasım 2021'e gelince Karamollaoğlu ziyaretinde 50+1'in mahsurlu olduğunu anladık diyor. İttifak ortağından yanıt geliyor, '50+1 hesabını eleştirenleri anlayışla karşılamamız abesle iştigal olur, bu masum bir talep değildir' diyor. Tartışma rafa kalkıyor. Geçen günlerde Erdoğan 50+1 şartının değişmesi isabetli olur, yanlış işler yapılıyor diyor. MHP'nin yanlış bir yol olduğu, onunla birlikte olmanın bir hata olduğu, MHP'nin sırtında kambur olduğunu açıkça ifade ediyor. Hep birlikte susuldu, beklendi ki Devlet Bey buna ne diyecek... Devlet Bey, 'eksiklikleri olabilir ama taviz verilemez, ama cumhurbaşkanımız ile aramızı da kimse açamaz' dedi. 

Bizim CHP olarak bunlarla meşgul olmamız mümkün değil. Sayın Erdoğan, sen ne değiştireceksin bilmiyorum, sistem mi değiştireceksin, ortak mı, ittifak mı değiştireceksin, rahmetli Erbakan'a attığın kazıkta olduğu gibi gömlek mi değiştireceksin. Ne değiştirirsen değiştir emin ol bizimle birlikte anayasa değiştiremeyeceksin. 

Biz, kendisi için her doğan için değil Erdoğan için yapılmış anayasaya 'bu kıyafetin kolu uzun, paçası dar geliyor' diyorsa biz ona şunu söylüyoruz: Anayasa toplumsal mutabakatla yapılır, öyle MHP ile baş başa verdik, noktasını virgülünü değiştirmez dersen seni böyle esir alırlar kardeşim, derdine kendin yan. Git derdini başka tarafta anlat."

 

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin