Çelik sektörü zor durumda! Türkiye Çelik Üreticileri Derneği: Zamlar nedeniyle rekabet gücümüz ve ihracatımız geriliyor"

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, 2022 yılının Eylül ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre %19 oranında azalışla 2,7 milyon ton oldu. Çelik üreticileri rekabet gücünün zamlar yüzünden azalmasından şikayetçi.

Google Haberlere Abone ol
Çelik sektörü zor durumda! Türkiye Çelik Üreticileri Derneği: Zamlar nedeniyle rekabet gücümüz ve ihracatımız geriliyor"

TÇÜD'den yapılan açıklamaya göre, 2022 yılının Eylül ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre %19 oranında azalışla 2,7 milyon ton oldu. Yılın ilk 9 ayında ise üretim %9,3 oranında azalışla 27,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

Nihai mamul tüketimi Eylül ayında, 2021 yılının aynı ayına kıyasla %3,2 azalışla 2,1 milyon ton, yılın ilk 9 ayı itibariyle %5,2 düşüşle 24,1 milyon ton oldu.

Eylül ayında çelik ürünleri ihracatı, miktar yönünden %31,2 oranında azalışla 1,4 milyon ton, değer yönünden ise %42,1 azalışla 1,1 milyar dolar oldu.

Ocak-Eylül döneminde, 2021 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar itibariyle %15 azalışla 12,5 milyon ton, değer itibariyle %0,2 artışla 11,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Eylül ayı ithalatı, 2021 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden %0,8 artışla 1,1 milyon ton, değer yönünden ise, %6,5 azalışla 1,1 milyar dolar seviyesine yükseldi.

2022 yılının ilk 9 ayında ithalat, bir önceki yılın aynı dönemine göre, miktar yönünden %5 azalışla 11,3 milyon ton, değer yönünden ise %17,6 yükselişle 12,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Çelik ürünleri tüketimi içindeki ithalât payı %32 olarak gerçekleşirken, yassı ürün tüketimi içindeki ithalâtın payı %50’ye ulaştı. Toplam ithalât içindeki DİR kapsamında yapılan ithalâtın payı %65,4 oldu.

2021 yılının ilk 9 ayında %110,8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde %94,5 seviyesine geriledi.

Foreks haberine göre; TÇÜD'nin değerlendirmesinde şöyle denildi:

"Elektrik enerjisi ve doğal gaz fiyatlarının son bir yıl içerisinde yaklaşık 4 misli artış göstermesi ve büyük kullanıcı sanayi sektörlerine daha yüksek doğalgaz fiyatı uygulanması gibi sebeplerle çelik sektörümüzün, toplam maliyetleri içerisinde yüzde 8 civarında olan elektrik enerjisi ve doğal gazın payının %30 seviyesine ulaşması, sektörümüzün iç ve dış piyasalardaki rekabet gücünün önemli ölçüde gerilemesine sebep olmuştur.

Bu durum, çelik sektöründe vardiya sayılarının düşmesi ve bazı fabrikaların üretimlerini durdurmaları sonucunu doğurmuştur. Türk çelik sektörü, 2022 yılının Eylül ayında en çok çelik üretimi gerçekleştiren 15 ülke arasında %19 ile çelik üretiminde en fazla azalış gözlenen ülke olarak, Almanya, İran ve Brezilya’nın ardından 10. sıraya kadar gerilemiş, 2021 yılının Eylül ayında 3,3 milyon ton olan aylık üretim, 2022 yılında 2,7 milyon ton seviyesine kadar düşmüştür.

30 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen enerji fiyatlarındaki yüksek oranlı artışların, uluslararası piyasadaki rekabet gücümüzü düşüren etkisi; ihracat rakamlarımıza da yansımış, çelik ihracatımız Eylül ayında %31 oranında gerilemiştir.

Kapasite kullanım oranının yüzde 75’ten, yüzde 60’lara gerilemesine yol açan bu gelişmeler, 2022 yılının son çeyreğine girilirken, üretimde aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi ihtimalini güçlendirmiştir. Bu kapsamda, çelik sektöründe gözlenen olumsuz gidişata son verilmesine yönelik çok yönlü adımların atılması ve sanayi sektörlerine farklı doğalgaz tarifesi uygulamasına son verilmesi önem taşımaktadır."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin