Bütün partilere çağrıda bulundu! Erdoğan'dan yeni Anayasa açıklaması: Cumhur İttifakı olarak hazırız

Türkiye demokrasi tarihinin kara lekesi 12 Eylül darbesinin yıl dönümünde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bütün partilere seslendi. "1982 Yerine 2023 Anayasa Sempozyumu"'nda kürsüye çıkan lider, "Anayasalar değişilmez değildir, sivil anayasa Türkiye'ye çok şey katacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Bütün partilere çağrıda bulundu! Erdoğan'dan yeni Anayasa açıklaması: Cumhur İttifakı olarak hazırız

Konuşmasından satır başları:

12 Eylül yönetiminin ülkemizin kalbine sapladığı en büyük hançer, üzerinde hala konuştuğumuz, tartıştığımız 1982 darbe anayasasıdır.

Ülkemizi yeni, sivil, demokratik, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya kavuşturma hedefimizden vazgeçmedik.

Türkiye Yüzyılı hedefimizin unsurlarından biri olan yeni anayasayı milletimize kazandırana kadar çalışmayı, gayret etmeyi, mücadeleyi asla bırakmayacağız.

Ülkemizi yeni bir anayasaya kavuşturma hedefimizden vazgeçmedik. Anayasayı tümden baştan yazma teklifimiz muhalefetin tavrı yüzünden hayat geçirilemedi. Milletimizi hak ettiği anayasaya kavuşturma idealinden hiç vazgeçmedik. 

MHP ve AK Parti dışında yeni anayasa metni hazırlayan parti çıkmadı, muhalefet hep ortadan kayboldu. Bu sefer de aynısını yaptılar. Tutarsız bir metni ortaya atıp, kendi dünyalarına daldılar. Gerçi onlara da hak vermemek elde değil. Parti içinde ayrı kavga, ittifak ortakları arasında ayrı kavga, yurt içine yurt dışına ayrı selam. Herkesin kendi kavgalarına bu kadar gömülmüşken yeni anayasa ve emek gerektiren bir konuya kim niye uğraşsın ki.

MÜCADELEYİ ASLA BIRAKMAYACAĞIZ

Türkiye Yüzyılı hedefimizin unsurlarından biri olan yeni anayasayı milletimize kazandırana kadar çalışmayı, gayret etmeyi, mücadeleyi asla bırakmayacağız.

ANAYASALAR DEĞİŞMEZ DEĞİLDİR

Anayasalar değişmez metinler değildir. ABD anayasası 27 kez değişti. İngiltere gibi yazılı anayasası olmayan ülkeler de mevcuttur. Bizim medeniyet tarihimizi, anayasa tecrübesi bakımından çok zengindir.

YENİ ANAYASA TÜRKİYE'YE ÇOK ŞEY KATACAK

Yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğu bir gerçektir. Bizim darbe anayasasından kurtaracak olması bile yeni anayasa çalışmaları kıymetlidir. Yeni anayasa sihirli bir değnek gibi Türkiye'yi bir masal diyarına çevirmeyecektir. Yeni anayasasının Türkiye'ye çok şey katacağı açıktır.

SİYASİ PARTİLERE SESLENİYORUM

Bize lazım olan milletimizin dünyaya ve hayata bakışına uygun bir anayasa metnidir. Biz parlamentodaki tüm gruplarla bunları konuşacağız. Onlar da olumlu bakarlarsa yolumuza devam edeceğiz. Olursa olur olmazsa olmaz. Cumhur İttifakı olarak hazırız. Bize düşen kapıları çalmak. Buradan tüm siyasi partilere sesleniyorum. En ideal metni bulmak için gelin müzakere edelim, tartışalım ama bu süreçten kaçmayalım. 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin