Bir kez aldatan yine aldatır mı? Bilim dünyası bu soruya yanıt aradı

"Bir kez aldatan yine aldatır mı?" Hayatımızda pek çok karşımıza çıkabilen bu soru bilim dünyasının da gündemine geldi. Bilim insanlarının çalışmaları ürkütücü sonucu ortaya çıkardı. 3 kat daha fazla risk var!

Google Haberlere Abone ol
Bir kez aldatan yine aldatır mı? Bilim dünyası bu soruya yanıt aradı

Araştırmacılara göre bir kişinin tekrar tekrar aldatmasının birçok nedeni olabilir (Unsplash)
İlişkiler söz konusu olduğunda "Bir kez aldatan yeniden aldatır" sözü, resmi olmayan bir kural gibi görülüyor.

Ancak bu konuyla ilgili araştırma yapmış olan bilim insanları, aldatmanın düşünüldüğünden daha karmaşık olduğunu söylüyor.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, 2017'de yayımlanan bir çalışmada bilim insanları, kabahatlerin tekrarlanma olasılığını belirlemeye çalışarak konuya ışık tutmuştu.

Araştırmacılar 484 çifti incelemiş ve katılımcıların yüzde 44'ünün ilişki sırasında bir noktada sadakatsizlik yaptığını tespit etmişti.

3 KAT FAZLA RİSK VAR

Analiz aynı zamanda geçmişte partnerini aldatmış olanların bu davranışı tekrarlama ihtimalinin, hiç sadakatsizlik etmeyenlere kıyasla üç kat daha fazla olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Söz konusu çalışmanın yazarlarından Kayla Knopp, "İlişkiler için geçmiş deneyimler önemli. Romantik ilişkilerde yol boyunca her adımda yaptıklarımız, bir sonraki adımımızı etkiler" diyor.

Öte yandan bu, bir kez aldatanların mutlaka yeniden aldatacağı anlamına da gelmiyor.

Psikolog Kristin Davin ve nörolog Heidi Moawad, "Bir kez aldatan herkesin aynı şeyi yeniden yapması gerekmez" ifadelerini kullanıyor, "Seri aldatanlar, kronik bir sadakatsizlik modeli gösterir."

SERİ ALDATMAYA DAHA YATKINLAR

Terapist Ainhoa Plata da El País'e yaptığı açıklamada bazı kişileri sadakatsizliğe daha yatkın hale getirebilecek kişilik özellikleri olduğunu söylüyor.

Terapiste göre psikolojide bu davranış için kullanılan resmi bir terim yok. Ancak özellikle narsistik kişilik bozukluğu olanlar seri aldatmaya daha yatkın olabilir.

"Narsisist kişiler sevildiklerini ve beğenildiklerini hissetmek için başkalarını kullanır. Zorlukları severler ve sürekli diğerlerinden daha üstün olduklarını kendilerine kanıtlamaya çalışırlar. Bu nedenle aşık olma tutkusunu yaşamayı severler. Bu alanda uzun süreli bir ilişkiden çok daha fazla beğenildiklerini ve kendilerine değer verildiğini hissetmek isterler" diyen Plata, şöyle ekliyor, "İstikrarlı ve kalıcı bir ilişkiden memnun olmazlar çünkü zamanla partneri bağımsızlık kazanır ve onu putlaştırmayı bırakır."

İspanyol psikolog Inés Bárcenas ise öz saygısı düşük olan veya kaçınmacı bağlanma stiline sahip kişilerin de seri aldatmaya eğilimli olabileceğini belirtiyor.

DÜZELTİLEBİLİR ANCAK...

Sosyal etkileşimde düşmanca tavırlar sergileyen ve kendini açmakta zorlanan bireylerin kurduğu ilişkiler genellikle kaçınmacı bağlanma stili diye tanımlanıyor.

Bárcenas, "Öte yandan sadakatsizlik eden herkesin kişilik bozuklukları veya zihinsel sorunları yoktur" diye de ekliyor, "Elbette, birinin tekrar tekrar hile yapmasının bir sürü başka nedeni de vardır, ancak iyi haber şu ki, bunlar düzeltilebilir ve seri dolandırıcılar düzeltilebilir."

Bunun hızlı bir tedavisi yok. Kimlik ve benlik saygısı üzerinde çalışmalısınız. Bu, kişinin kendisiyle başkaları arasındaki bağı keşfetmeyi ve yeniden yapılandırmayı deneyeceği çok uzun bir yoldur.

Etiketler aldatma araştırma
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin