Adres (ikametgah) değişikliği nasıl yapılır. Adres değişikliği bildirim süresi ne kadar. E-Devlet üzerinden adres değişikliği yapma yöntemi

Adres (ikametgah) değişikliği Türk Medeni Kanununun 19. Maddesinde yer alan zorunlu bir işlemdir. Kişilerin yerleşim yeri değişmişse, taşınan herkesin adres değişikliği yapması gerekir. Adres değişikliği, bildirim süresi de dikkate alınarak e-Devlet üzerinden yapılabilir. Bildirim süresini aşan adres değişikliği işlemlerinde cezai yaptırım bulunuyor. Peki adres (ikametgah) değişikliği nasıl yapılır, bildirim süresi ne kadar? İşte e-Devlet adres değişikliği yapma yöntemi.

Google Haberlere Abone ol
Adres (ikametgah) değişikliği nasıl yapılır. Adres değişikliği bildirim süresi ne kadar. E-Devlet üzerinden adres değişikliği yapma yöntemi

Adres değişikliği farklı bir mahalleye veya şehire taşınan kişilerin yapması zorunlu olan bir işlemdir.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres beyanına ilişkin hizmetler e-Devlet Kapısı üzerinden tamamlanabiliyor.

Peki adres (ikametgah) değişikliği nasıl yapılır, bildirim süresi ne kadar? İşte e-Devlet adres değişikliği yapma yöntemi.

ADRES (İKAMETGAH) DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

Adres değişikliği e-Devlet üzerinden veya nüfus müdürlükleri üzerinden yapılır. Nüfus dairesi üzerinden adres değişikliği yapacak kişilerin 'https://randevu.nvi.gov.tr/' adresinden randevu alması gerekir. 

ADRES DEĞİŞİKLİĞİNDE GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Adres değişikliği yapabilmek için kira kontratı, bir adet fatura ve kimlik gibi evraklar istenir. 

İKAMETGAH DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

İkametgah değişikliğini bulunduğunuz ilçenin nüfus müdürlüğünden yapabilirsiniz. Belli şartlar altında bu işlemi e-Devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Yurt dışında yaşıyorsanız ve yerleşim yeriniz yurt dışında bulunuyorsa dış temsilcilere başvuru yaparak adresinizi bildirebilirsiniz.

E-DEVLET ÜZERİNDEN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

E-Devlet üzerinden adres değişikliği yapabilmek için sisteme T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile giriş yapın. Sonrasında “Adres Değişikliği Bildirimi (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü)” sayfasına gidin. Sayfada yer alan “Sadece kendim için adres bildiriminde bulunacağım” ile “Kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri için adres bildiriminde bulunacağım” seçeneklerden birini seçin. Ardından taşınma tarihini doldurun. Taşınılacak yerin adres bilgisi için 'adres bul' tuşlanarak bilgileri eksiksiz girin.

Yeni adres bilgilerinizi tanımladıktan sonra bildirim yöntemini seçin. Mobil imza, elektronik imza ya da SMS ile doğrulama seçeneklerinden uygun olanı tercih edin. Ardından kodu girerek tescil edin.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİM SÜRESİ NE KADAR?

Adres bildirimi yeni ikamet adresine taşındıktan sonra 20 gün içerisinde yapılmalıdır. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesine göre gerçekleştirilmesi gereken adres değişikliği bildirimi zamanında yapılmazsa para cezası uygulanır. 

Adres bilgisini farklı gösteren kişilere de para cezası uygulanmaktadır.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin