Uçuşa geçecek iki yatırım aracını açıkladı. Ünlü ekonomist Esfender Korkmaz 'hesabınızı dolara göre yapın' dedi bomba tavsiyede bulundu

Türkiye 31 Mart 2024 tarihinde yerel seçime giderken piyasalar da hareketli. Döviz fiyatlarındaki tırmanış sürerken altın fiyatları da zirveyi gördü. Ünlü ekonomist Esfender Korkmaz ise dikkat çeken bir ekonomik değerlendirme analizi yaptı ve iki yatırım aracı için tavsiye verdi.

Google Haberlere Abone ol
Uçuşa geçecek iki yatırım aracını açıkladı. Ünlü ekonomist Esfender Korkmaz 'hesabınızı dolara göre yapın' dedi bomba tavsiyede bulundu

Ünlü ekonomist Esfender Korkmaz'ın Yeniçağ gazetesindeki "Hesabınızı dolara göre yapın" başlıklı yazısından bir bölüm

Seçim sonrası kurda risk daha çok birikmiş olacaktır.

Kredi daralması var. Kredi kartlarında faiz artışı ve vade kısıtlaması yapıldı. Harcamalar kısılmak isteniyor. Ama asgari geçim seviyesinde harcamalar kısılmaz. Asgari geçim seviyesinde olanlar, yaşamak için harcama yapmak zorundadır.

Kaldı ki siyasi iktidar, kredi ve kredi kartlarında daraltma yaparak, halkı kendi dağıttığı seçim rüşvetine mecbur bırakıyor. Ve daha çok para dağıtılıyor.

Bu durumda ekonomik istikrar sorunu devam edecektir.

Önceki bir yazımda da yer vermiştim; Türkiye’ye bir yandan döviz girmiyor, öte yandan döviz ihtiyacı artıyor.

*Bir yıl içinde ödenmesi gereken dış borç stoku 226,6 milyar dolara yükseldi.

*34 milyar dolar tahmini cari açık bekleniyor.

*Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net uluslararası yatırım pozisyonu eksi 285,2 milyar dolardır.

*Kur korumalı mevduatın tasfiye edilmesi dövize talebi artırıyor.

Bu durumu Swaplarla veya dolar tahviline yüzde 10 faiz vermekle, sürdürmek imkânı yoktur. Türkiye’de dış borçlarda temerrüt riski yüksektir. Döviz talebi arttıkça, kur artışı kaçınılmazdır. TL hâlen yüzde 41 oranında daha düşük değerdedir. Buna rağmen riskler daha yüksek olduğu için, doların artması kaçınılmazdır. Ama bu kadar kırılgan bir ekonomide ve ekonominin yönetilemediği bir konjonktürde nereye kadar artacağını ve ne olacağını kimse tahmin edemez.

Siz yine altın ve dövizde kalın.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin