7500 ile 10 bin TL arasında emekli maaşı alanlara kötü haber. Emeklilere ne kadar zam yapılacak. En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

6 aylık enflasyon oranı belli oldu. Şimdi merak edilen emekliye ne kadar zam yapılacağında? 7500 liranın altında emekli maaşı olanlara yönelik bir düzenleme mutlaka yapılacak ancak 7500 lira ile 10 bin lira arasında maaş alanlar için kötü bir haber var...

Google Haberlere Abone ol
7500 ile 10 bin TL arasında emekli maaşı alanlara kötü haber. Emeklilere ne kadar zam yapılacak. En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

Ekonomim.com'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılının ikinci yarısına ilişkin tüketici enflasyonunu yüzde 37.5 olarak açıklamasının ardından, yasa gereği SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin aylıkları da otomatikman bu oranda artırıldı. Memur ve memur emeklilerinin zammı ise enflasyon farkı yanı sıra toplu sözleşme kaynaklı olarak yüzde 49.25 oldu.

Geçmiş yıllarda gerçekleşen enflasyon ile toplu sözleşmede verilen zamlar birbirine yakın olduğu için, memur maaşlarına yapılan artışla işçi emeklilerine yapılan artış arasında tartışma yaratan bir fark oluşmuyordu. Hatta geçen yıl Temmuz ayında SGK ve BAĞ-KUR emeklileri yüzde 19.77 enflasyon farkı almış, memur emeklilerinin zam oranı ise yüzde 17.55’te kalmıştı.

Ardından en düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkaran kanun düzenlemesiyle birlikte, tüm emekli gruplarının artış oranı da yüzde 25’te eşitlenmişti. Ancak bu yıl toplu sözleşme kaynaklı memur emeklileriyle işçi emeklilerinin aldığı zam oranlarındaki farkın yaklaşık 12 puan olması, bu alanda yeni bir düzenleme ihtiyacını zorunlu hale getirdi. Her ne kadar “düzenlemeyi zorunlu hale getirdi” desek de kağıt üzerinde baktığınızda, teknik olarak böyle bir zorunluluk yok. Yani an itibarıyla kanunlarda ne yazıyorsa, maaşlar o oranda artırıldı.

 Gelelim bu konuda beklenti oluşturan açıklamalara. Çok değil bundan 5.5 ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, körfez bölgesi ziyaretinden dönüşünde uçakta emeklilere yönelik önemli mesaj vermişti. Erdoğan, memurlara yapılan artışın tatmin edici bulunmasına rağmen, emeklilere yapılan artışın yetersiz bulunmasının hatırlatılması üzerine, “Emekliler noktasında yıl sonu itibarıyla yeniden bir değerlendirme yapmamız söz konusu” cevabını vermişti.

7500 TL'NİN ALTINA OLANLAR İÇİN DÜZENLEME ANCAK

 Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına açıklanacak enflasyon oranından (yüzde 37.50) daha fazla bir artış yapılacağını bildirirken, özellikle işçi emeklilerinde ve BAĞ-KUR emeklilerinde aslında Ocak zammının daha yüksek olacağı beklentisi oluşmuştu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise yılbaşından bir gün önce yayımlanan röportajında, “SGK ve BAĞ-KUR emeklilerine de enflasyona göre artış yapılacak. Ancak bu grubun aylıkları yılın ikinci yarısında görece daha yüksek artacak” cevabını vermiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği farklı artış oranını 6 ay daha ötelemişti.

NTV Ankara Temsilcisi Ahmet Ergen’in haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli maaşlarında yeni düzenleme için alternatifli bir çalışma başlatmış. Anlaşılan o ki Ankara Günlüğü’nde 3 Ocak günü yer aldığı gibi, öncelikle kök maaşı 7 bin 500 liranın altında olan emekliler için bir düzenleme mutlaka yapılacak. Maaşı 7500-10 bin lira arasında olanlarla bunların üzerinde maaş alanların durumu ise şimdilik netlik kazanmamış durumda. Ancak 31 Mart 2024’te yapılacak seçimlerin, yapılacak bu çalışmanın kapsamını genişletebilecek bir unsur olacağı kabul ediliyor.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin