Emre Konuk, MedyaTava'nın sorularını yanıtladı! Uyanış: Büyük Selçuklu'nun hazırlık sürecinde neler yaşandı? Proje kaç sezon planlandı?

Tarihi diziler genellikle Osmanlı dönemini tercih ederken, Selçuklu dönemini dizi yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

Selçuklular dönemi, genel olarak İslam tarihi açısından önemli bir kırılma noktası oluşturuyor. Türklerin 12’nci yüzyıl ertesinde dünya tarihinin seyrini değiştirebilmelerini mümkün kılan başarının nüvesi Büyük Selçuklular döneminde yatıyor diye düşünüyorum. Sadece siyasi manada yeni bir kuruluş döneminin öncüsü olmaları anlamında değil, kültürel ve düşünsel manada da Selçuklular kendilerinden sonraki asırları belirleyici, yönlendirici bir tecrübe geliştirdiler. Bu dönemi ve ruhunu kavramadan ne Eyyubileri, ne Danişmendlileri, ne Anadolu Selçuklularını ne de Osmanlıyı anlamak mümkün görünmüyor.

Özetle yüzümüzü Selçuklu’ya çevirmemizin nedeni, İslam tarihinin ikinci büyük atılımını yönlendiren siyasi, kültürel, düşünsel motivasyonu keşfedip bunu günümüz insanıyla paylaşabilmekti. Bu bakış açısıyla işe girişmenin zorluklarından biri, tabii daha önce Büyük Selçuklularla ilgili bu düzeyde herhangi bir yapımın bulunmamasıydı. Bu nedenle bizim izleyiciye aktarmak istediğimiz dünya ile izleyicinin beklentilerinin nasıl kesişeceği sorusu zihnimizi hep meşgul etti. İlk bölümler itibariyle bu sorunun üstesinden de gelmiş görünüyoruz.

İzinle üretilen salep orkidesi gelir kapısı oldu! 90 yıl sonra 'Tuz Ekspresi' olarak sefere başladı Yok böyle düğün! Kilolarca takıldı valizle taşındı Filenin Sultanları kırmızı formalarıyla büyüledi! Canan Karatay en sağlıklı içeceği açıkladı Kadınların el emeği göz nuru bu pazarda!