LİBYA ATEŞ ALTINDA! FRANSA HAVADAN ABD DENİZDEN VURUYOR

ABD ve Fransa’nın başını çektiği Batılı ülkeler ateşkes kararının bozulmasının ardından Libya’ya müdahale için düğmeye bastı. Fransız savaş uçakları, akşam saatlerinde ilk ateşi açtı. ABD savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere cruise füzeleri fırlatıldı. Operasyona 'Şafak Yolculuğu' adı verildi.

Google Haberlere Abone ol
LİBYA ATEŞ ALTINDA! FRANSA HAVADAN ABD DENİZDEN VURUYOR

ntvmsnbc ve Ajanslar
Birleşmiş Milletler’in (BM) kararının ardından dünya liderleri Paris’te bir araya geldi.


Zirve sırasında Fransa ve Kanada’ya ait savaş uçakları keşif uçuşu yaptı.


Zirveden Libya’ya müdahale edilmesi yönünde karar çıkmasının ardından hemen harekata geçildi.
Haberin devamı ↓reklam


Fransız uçakları, TSİ 18.45'te Kaddafi güçlerine ait bir askeri araca ateş açtı. Açılan ateş sonucu askeri araç imha edildi.


El Cezire Televizyonu, uçakların 4 tankı vurduğunu duyurdu. Hava operasyonun Bingazi’nin 100-150 kilometre çevresini kapsadığı öğrenildi.


ABD DENİZDEN FÜZEYLE VURUYOR
ABD savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere seyir (cruise) füzeleri fırlatıldı. Amerikalı savunma yetkililerince Washington'da düzenlenen brifingde, Libya'nın kıyı şeridindeki hedeflerin vurulmakta olduğu belirtildi.


ABD ve İngiliz savaş gemileri ve denizaltılarından 112 seyir füzesi fırlatıldığı, toplam 20 hedefin vurulduğu açıklandı. Hedef alınan noktaların, koalisyon güçleri hava kuvvetleri pilotları için tehlike yaratabilecek hedeflerle, sivillere zarar vermesi mümkün olabilecek hedefler olduğu belirtildi.


Füze saldırılarının ana amaçlarından birinin, "insanlı savaş uçağı uçuşlarının yapılmasının koşullarını oluşturmak olduğu" kaydedildi. Henüz Libya'da hiç bir ABD kara askeriyle, Libya semalarında ABD uçağı olmadığı kaydedildi.


Koalisyon güçlerinin, özellikle başkent Trablus ile Misrata çevresindeki hedefleri vurdukları bildirildi. Yetkililer, Bingazi çevresinde çok büyük bir operasyonun planlanmadığını ifade etti.


Amerikalı yetkililer, ABD'nin operasyonda öncü konumda olduğunu belirterek, ABD savaş uçaklarının da operasyonlara dahil olacaklarını kaydetti. Bölgede koalisyon güçlerine ait yaklaşık 25 savaş gemisi ile 3 ABD denizaltısı olduğu, 5 ABD keşif uçağının da operasyonda yer aldığı ifade edildi.


Operasyonlara, şu anda ABD, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya'dan oluşan koalisyon güçleri katılıyor.


Libya devlet televizyonu, bir Fransız uçağının düşürüldüğünü iddia ederken, Fransa Genelkurmay Başkanlığı, haberi yalanladı.


Koalisyon güçlerinin operasyonunun, ABD Afrika Komutanlığı'nda olduğunu belirten askeri yetkililer, ABD'nin harekata katılım kapasitesine elektronik saldırının da dahil olduğunu açıkladı.


İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz güçlerinin de devrede olduğunu, operasyonlara katıldığını açıkladı.


'SİVİLLER VURULDU'
Libya resmi haber ajansı, başkent Trablus'ta ambulansların, koalisyon güçlerinin bombardımanı sonucu yaralanan sivillere yardıma yetişmeye çalıştığını duyurdu.


Devlet televizyonu da sivil hedeflerin vurulduğunu öne sürerken, Misrata ve Libya'nın batısına hizmet veren yakıt tanklarının vurulduğunu duyurdu. Haberde, "Haçlı düşmanlar"ın savaş uçaklarının Trablus'taki sivil hedefleri bombaladığı belirtildi.


Öte yandan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'taki ikametgahı "Bab el Aziziye"nin çevresinde "insan kalkanı oluşturulduğu" bildirildi. İkametgah çevresinde binlerce kişinin toplandığı, burada havaya ateş açıldığı, sloganlar atıldığı bildirildi. 


FRANSA UÇAK GEMİSİ YOLLUYOR
Fransa Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Thierry Burckhard, yaptığı açıklamada, Charles de Gaulle uçak gemisinin yarın Libya'ya doğru yola çıkacağını bildirdi.


Uçak gemisinin Fransa'nın kuzeyindeki Toulon kentinden hareket edeceğini belirten sözcü, operasyona katılacak 20 kadar uçak arasında 8 Rafale, 2 Mirage 2000-D, iki Mirage 2000-5 ve Awacs'ların bulunacağını ifade etti.


Sözcü, avcı uçaklarının sivillerin hayatı tehlike olduğunda askeri hedefleri vuracağını kaydetti. Fransa'nın Libya'da ilk ateşinin Muammer Kaddafi yanlısı güçlerin bir aracını hedef aldığını bildiren sözcü, "18.45 civarında Kaddafi yanlısı güçlere ait olduğu açıkça belli olan bir Libya aracına ateş açıldı" dedi.


Albay Burckhard, ateşe karşılık verilip verilmediği sorusu üzerine, "Libya güçlerinden misilleme olduğunu gösteren herhangi bir bilgi almadıklarını" kaydetti.


İSPANYA, 4 ADET F-18 UÇAĞINI İTALYA'YA GÖNDERDİ
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "İspanya, BM'nin kararını etkili hale getirmek için üzerine düşen sorumluluğu, Libya halkını koruma sorumluluğunu kabul ediyor" dedi. Zapatero, 4 adet F-18 tipi askeri uçağın İtalya'ya doğru hareket ettiğini açıklarken, bu uçakların büyük olasılıkla yarın sabah Libya'daki operasyona dahil olabilecekleri kaydedildi.


Verilen bilgilerde ayrıca İspanya Savunma Bakanlığı'nda bu akşam yapılacak olan ve Genelkurmay Başkanı'nın da iştirak edeceği olağanüstü toplantıda Libya'daki operasyona katılacak askerlerin koordinasyonun yapılacağı, yaklaşık 450 kadar askerin gönderilmesinin öngörüldüğü ifade edildi.


İspanya 4 F-18 uçağı ile birlikte Boeing 307 Cessna tipi nakliyat uçağı, F-100 tipi bir fırkateyn, bir denizaltı ve bir deniz gözetleme uçağını da Libya'daki operasyon için bölgeye gönderiyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin