DÜNYANIN EN ETKİLİ GAZETELERİ BELGELERİ YAYINLAMA KARARINI NASIL ALDI?

Wikileaks, hack'leneceklerini düşünerek, belgelerin dünyanın en etkili yayın organlarında yayınlanmasını sağladı. Peki, bu 'en prestijli' gazeteler dünyayı ayağa kaldıran gizli yorumları ifşaederken nasıl bir süreçten geçti?

Google Haberlere Abone ol
DÜNYANIN EN ETKİLİ GAZETELERİ BELGELERİ YAYINLAMA KARARINI NASIL ALDI?

Belgeleri niçin yayımlıyoruz?



Yazı Boyutu









< Önceki Haber




Sonraki Haber >


Yazdır


Arkadaşına Gönder


Yorum Yaz


Arşive Ekle

Haberi Paylaş


Mixx


Delicious


Stumble Upon



Friend Feed



Google


Digg


Yahoo


Reddit


myspace










Yorum Haberleri
Tümü



DÜNYANIN EN ETKİLİ GAZETELERİ BELGELERİ YAYINLAMA KARARINI NASIL ALDI?


Doğacak 7 milyarıncı insana SİZ ne derdiniz?



Devlet sırrını medya değil devlet korur
Doğacak 7 milyarıncı insana SİZ ne derdiniz?
'Cantona devrimi' yıkım getirir
Vatikan kapısını aklın ışığına açtı
Bölgesel denklem Arapları zorluyor



FacebookPlugins.createRecommendationsPlugin("FacebookRecommendations")


FacebookPlugins.createLikeButtonPlugin("FacebookLike")







Belgeleri niçin yayımlıyoruz?




30/11/2010 2:00







Le Monde, WikiLeaks sitesinden aldığı gizli ve resmi Amerikan belgelerindeki bilgileri ikinci defa yayımlıyor. Afganistan konusundaki askeri Amerikan belgelerinin ilk dalgasının temmuzda yayımlanması için WikiLeaks’le zaten ortaklık kuran üç gazeteye (New York Times, The Guardian ve Der Spiegel), bu kez Irak’la ilgili olan yığınla belgeyi ilk elden inceleyebilmek ve Fransızca konuşan okuyucularımıza kendi uzmanlığımızı sunmak için ekimde biz de katılmıştık.
Son belgelerin doğası ve miktarı öncekilerden farklı: Belgeler, Amerikalıların çoğunlukla 2004-2010 arasında yaptığı yaklaşık 250 bin diplomatik yazışmadan, yani Dışişleri Bakanlığı’yla büyükelçilikler arasındaki yazışmalardan oluşuyor. 

Masum değil ama...
ABD Dışişleri’nin temsilcileri son günlerde bir dizi yabancı ülkenin hükümetleriyle, beklenen ifşaatları kendilerine açıklamak ve olumsuz etkilere karşı uyarıda bulunmak için temas kurdu. ABD belgelerin yayımlanmasını ‘yasadışı’ buluyor; yönetime göre, belgeler ‘sayısız’ insanın hayatını tehlikeye atıyor, terör karşıtı çabaları tehdit ediyor ve ABD’nin müttefikleriyle ilişkilerine zarar veriyor. Çoğu demokratik ülke belli bir zaman sonra arşivlerini açarak diplomatik yazışmalarını açıklar. WikiLeaks belgelerinin büyük bir kısmıysa çok yakın zamana ait ve söz konusu olan ülkeler istememesine rağmen ifşa ediliyor.
ABD gibi, bütün önemli uluslararası ilişkiler meselelerinin kalbinde yer alan bir gücün gizli diplomatik yazışmalarının ifşaatının masum bir hareket olamayacağı açık. WikiLeaks’in yaptığının bu yönünü tabii biz de değerlendirdik. Ancak bu belgeler yığını yasadışı yolla da olsa WikiLeaks’e iletildiği anda, Le Monde belgeleri görüp gazetecilik anlayışıyla analiz etmesinin ve okurların hizmetine sunmasının bizzat misyonu olduğuna karar verdi. 

Çok dikkatli davrandık
Fakat bilgilendireceğiz diye ille de sorumsuz davranmak zorunda değiliz. Şeffaflık ve sağduyu bağdaşmayan şeyler değil; bizi WikiLeaks’in temel stratejisinden ayıran nokta da bu. Beş ortak gazete aynı ham belgeler üzerinde çalıştı ve ilk sıradaki New York Times kullanmayı düşündüğü belgeler hakkında Amerikan makamlarına bilgi vererek, güvenlik açısından olası kaygılarını kendilerine bildirmelerini istedi. İnsanların hayatlarını tehlikeye atacak bütün isim ve ipuçlarını kaldırmak için dikkatle çalıştık. Le Monde, Amerikalı yetkililere görüşlerini savunma fırsatını da verdi: ABD’nin Fransa elçisinin bir makalesini yayımlamamızın sebebi de bu.
Nihayetinde, bu ifşaatların Çin veya Rusya değil de, teknolojik açıdan en ileri ve bazı açılardan da en şeffaf toplumu olan ABD’den çıkması bir tesadüf değil. Demokratik bir güç, açık doğasından ötürü kapalı bir güce kıyasla daha fazla ihlale maruz kalır. İnternet devriminin bizzat ABD’den çıkması gibi, sivil toplumun ‘muhbir’ geleneği de orada yaşıyor. Ve WikiLeaks bunu herkesten daha iyi biliyor. (28 Kasım 2010) www.radikal.com.tr



Sıradaki Haber İçin Sürükleyin