BBC: NAZIM KONUSUNDAKİ ADIM AB YOLUNDA İLERİ ADIM

Türk hükümetinin, Nazım Hikmet’in vatandaşlığını iade etme kararı, dünyada böyle yankılandı...

Google Haberlere Abone ol
BBC: NAZIM KONUSUNDAKİ ADIM AB YOLUNDA İLERİ ADIM

BBC, "Türk şiirinde devrim yarattı" dediği Nazım Hikmet ile ilgili karar konusunda "AB üyeliği için gerekli olan, görüş, dil ve köken farklılıklarının kabul edilmesi yönünde ileri bir adım" yorumunu yaptı.
İngiliz yayın kurumu BBC, Türk hükümetinin Hazım Hikmet ile ilgili kararını değerlendirdiği haberinde "Türkiye, en ünlü şairlerinden ve oyun yazarlarından birinin vatandaşlığını iade edeceğini söylüyor" dedi

-"TÜRK ŞİİRİNDE DEVRİM YARATTI"-

Nazım Hikmet’in, Marksist inançlarından dolayı yılları Türk hapishanelerinde geçtikten sonra 1950 yıllarında ülkeden kaçmasının ardından vatandaşlıktan çıkarıldığına dikkat çekilen haberde "1963 yılında Moskova’da sürgünde ölen Hikmet’in, 1930 yıllarında Türk şiirinde bir devrim yarattı ve eserleri, 50 dile çevrildiği"ni kaydetti.
BBC, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’in konuya ilişkin açıklamasına da yer verdiği haberinde karar konusunda "AB üyeliği için gerekli olan, görüş, dil ve köken farklılıklarının kabul edilmesi yönünde ileri bir adım" yorumunu da yaptı.
Türkiye’de Nazım Hikmet’in eserlerinin 1965’e kadar yasaklandığına, 2005 yılında bile okulda eserlerini okuyan bir öğrencinin devlete karşı eylem şüphesiyle gözaltına alınarak sorgulandığına dikkat çeken BBC, buna karşın BBC son yıllarda, rehabilitasyonunu sağlamak için Nobel Ödüllü Orhan Pamuk dahil, Nazım’ın hayranlarınca bir kampanya yürütüldüğünü belirtti. ANKA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin