Peyniri buzlukta muhafaza edenler dikkat: Peyniri sakın buzlukta dondurup çözdürmeyin

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan peyniri genellikle buzlukta dondururuz. Ancak peynirlerin buzlukta asla dondurulmaması ve çözdürülmemesi gerekiyor. Nedenini öğrendikten sonra peynirleri bir daha asla dondurmayacaksınız…

Peyniri buzlukta muhafaza edenler dikkat: Peyniri sakın buzlukta dondurup çözdürmeyin

Peynir, sağlığımız için en faydalı besinlerin başında gelir. Peynir, içerisinde çok güçlü vitamin ve mineraller barındırır.

Türk mutfağında vazgeçilmez bir yere sahip olan peynir pek çok farklı şekilde tüketilebilir. Güçlü kalsiyum içeriği ile, vücudumuzun kalsiyum ihtiyacını önemli ölçüde karşılar.

Kemik yapısını güçlendiren peynir, yorgunluk ve stres için de kalkan oluşturur. Peynir aynı zamanda dişleri güçlendirerek diş minesini de korur.

Sinir sistemi için pek çok fayda sunan peynir, hafızayı güçlendirir ve ayrıca migren atakları için de şifa kaynağı haline gelir.

Bazı durumlarda peyniri dondurmak zorunda kalırız. Ancak peynir gibi süt ürünlerini kesinlikle buzlukta saklamamak gerekiyor.

Özellikle dondurulup çözdürülen peynirler, tehlike saçıyor. Bundan sonra peyniri buzluğa atmadan önce tekrar düşüneceksiniz.

İşte peyniri dondurmanın ve çözdürmenin etkileri…

BUZLUKTA PEYNİR SAKLAMAYIN

Peynir gibi süt ürünlerini genellikle buzlukta muhafaza eder ve sonrasında kullanmak için çözdürürüz. Ancak, bir peynir markasının Kalite Müdürü Orhan Kaplan’a göre peynirleri dondurup çözdürmemek gerekiyor.

Buzluktan çıkarılan süt ürünlerinde özellikle peynirde, gözümüzle gördüğümüz ve göremediğimiz değişimler meydana geliyor.

Peyniri buzlukta muhafaza edenler dikkat: Peyniri sakın buzlukta dondurup çözdürmeyin

Çözdürülen peynirde gözle görünen değişimler arasında; ufalanma, dağılma, erime, renk değişimi ve lezzet kaybı meydana geliyor.

Çözdürülen peynirin görünmeyen tarafında ise ‘mikrobiyal üreme’ meydana gelebiliyor. Dondurulan peynirde su ve buz moleküllerinin birden çözülmesi, peynirin bozulmasına neden oluyor.

BEYAZ PEYNİRE DİKKAT!

Beyaz peynir gibi yumuşak dokulu veya salamura içerikli ürünlerin çözdürülmesi daha da riskli oluyor. Peynir yüksek bir protein kaynağı olduğundan, su oranı arttıkça hızla bozulma eğilimi gösteriyor.

DONMUŞ PEYNİR NASIL ÇÖZDÜRÜLÜR?

Peynirin dondurulması tavsiye edilmemesine rağmen peynirleri dondurmanız gerekiyorsa bazı çözdürme unsurlarına dikkat etmeniz gerekiyor.

Peyniri oda sıcaklığında veya mutfak tezgahı üzerinde değil buzdolabında çözdürmeniz gerekiyor. Eğer acil çözdürecekseniz, peyniri hala ambalajımdayken soğuk suyun altında tutarak çözdürün.

Peynirleri dondurucuda muhafaza edecekseniz mutlaka kendi ambalajında saklamaya özen gösterin.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin